Home , Avrupa , Berlin’de 2 Temmuz Sivas Katliamı Anması

Berlin’de 2 Temmuz Sivas Katliamı Anması

Berlin |02.07.2017| 2 Temmuz 1993`de Sivas Madımak Otel`inde katledilen 33 Can için her sene olduğu gibi bu senede Almanya’nın başkenti Berlin`de protesto eylemi  gerçekleştirildi. Berlin Alevi Toplumu-Cemevi’nin çağrısını ve örgütlemesini yaptığı Sivas Katliamı protesto yürüyüşü 24. yılında Berlin`de yüksek katılımlı bir yürüyüş eylemi ile protesto edildi. 2 Temmuz 1993`te Sivas Madımak Otelinde devletin polisi ve askerinin gözleri önünde, faşist dinci gericiler tarafından yakılarak öldürülen 33 Can`ı anmak  için, 2 Temmuz 2017`de saat 13:00`da Berlin-Hermanplatz meydanında toplanan kitle, çoşkulu bir şekilde hep birlikte saat 14:00`da Berlin-Oranienplatz meydanına doğru yürüyüşe geçti.

Yürüyüşe Berlin Alevi Toplumu-Cemevi, ATİF, Partizan, Devrimci Alevi Komitesi, Birleşik Haziran Hareketi, HDP kurumları Sivas Katliamı`ını lanetleyen pankartlar ile katıldılar.

Partizan örgütü yürüyüşe üzerinde Sivas Katliamı`nı lanetleyen almanca yazılı pankartının yanı sıra  üzerinde kurucusu ve önderi olan İbrahim Kaypakkaya`nın resminin bulunduğu Partizan bayrakları ile eylem alanında kortejini oluşturdu. Bu sırada yürüyüşü düzenleyen Berlin Alevi Toplumu-Cemevi yöneticileri tarafından alınan bir karar doğrultusunda bu bayrakların indirilmesi talep edildi. Alanda yaşanan kısa süreli bir tartısma sonucunda, Partizan`cılar bu karara kesinlikle uyulmayacağını kortej yetkililerine bildirdiler. Bunun üzerine gerekirse polis ile gelineceği söylendi. Partizan kitlesi hiç bir gücün ellerindeki bayrağı indiremeyeceğini, bayraklarının kimlikleri olduklarını, gerekirse direneceklerini yürüyüşü düzenleyen kuruma bildirerek bu karar karşısında direndiler. Ayrıca alınan bu kararın TC faşizminin hüküm sürdüğü çoğrafyada bile eşi benzerinin olmadığı, bunun bedel ödeyen devrimciler tarafından asla kabul edilemeyeceği vurgusu yapıldı. Bu tür bir kararın Avrupa Alevi Birlikleri Konfedarasyonu`nun merkezi bir tutumu olmadığı, sadece Berlin özgülüne ait karar olduğuda görevlilere bildirildi. Tüm Avrupa`da gerçekleştirilen 2 Temmuz Sivas Katliamı protesto eylemlerinin Alevi ve Devrimci kurumlarının payrakları  ile TC faşizmine karşı omuz omuza verilen bir dayanışma ruhunu temsil ettiği kendilerini bildirildi. Eyleme katılan diğer devrimci kurum ve demokrat kitlenin tepkisinide alan bu kararlarından geri adım atan kurumun tutumu sonrasında yürüyüşe geçildi.

Yürüyüş boyunca tüm kitlenin türkçe ve almanca attığı, „Faşizme karşı omuz omuza!,, „Hoch die internationale Solidarität!,, „Tot Tot Tot dem Faschismus überall!,, „ Nuriye, Semih yalnız değildir!,, gibi sloganlar ile eylemin çoşkusu hep yüksek tutuldu. Eylem Berlin-Oranienplatz meydanına vardıktan sonra yapılan konuşmaların ardında olaysız bir şekilde son buldu.