Home , Haberler , Barbarlığın Hukuka Aykırı Belgesi: Türkiye’ye Sınırdışı

Barbarlığın Hukuka Aykırı Belgesi: Türkiye’ye Sınırdışı

Ohne TitelPro Asyl’ün* 4 Nisan Tarihli Kamuoyuna Açıklaması:

200’ün üzerinde insan 04.04.2016 tarihinde Yunanistan’ın Lesbos ve Chios adalarından, İzmir’in Dikili ilçesine sınırdışı edildi. Erdoğan Hükümeti yönetimi altında bulunan, İnsan Hakları ihlalinin olduğu bir ülkede bu mağdur insanlar, takipte oldukları ülkeye(Suriye’ye) zorla sınırdışı edilirken: Yunan Adaları’nda bulunan mültecilerin Türkiye’ye sınırdışı edilebilme durumunun, Mülteci Hakları’yla uzaktan-yakından ilişkisi kalmamıştır.

 

4 Nisan sabahı 136 insan 2 gemiyle, Lesbon Limanı’ndan Türkiye kıyılarına doğru yola çıkarıldılar. Bu gemilerde, sınırdışı edilen Pakistan, Bangladeş ve Marokkolular’ın yanısıra, iki Suriyeli mülteci de bulunmaktaydı.

Abschiebungen-TürkeiAynı anda Chios Adası’ndan da 66 kişi sınırdışı edildi. Bölgedeki gözlemciler, sınırdışı edilen insanlar arasında öncelikli olarak Afganistan’dan ve İran’dan sığınma amaçlı gelenlerin olduğunu bildirdiler. Bu durum resmi açıdan, mağdurların iltica başvurusu yapamamış olduklarının-sınırdışı edilenlerin bu başvuruyu yapmalarına bir imkan tanınıp tanınmadığının; yani bu konuda bir kuşku duyulup duyulmayacağından çok daha fazlasının göstergesidir.

Buradan yola çıkılırsa, verilen açık bir işaret vardır, UNHCR’ya (mültecilere yardım amaçlı faaliyet gösteren, uluslararası bir kuruluş) sınırdışı edilmekle yüzyüze kalanlarla irtibat kurmak yasaklanmıştır. Bu tabloya uygun malumat açıktır: İnsan Hakları ve Yardım Organizasyonları’nın Yunan Adaları’nda bulunan Mülteci Kampları’na girmesi, oradaki hapsedilmiş mültecilere ulaşması engellenecektir.

 

İnsanları Toplu Olarak Türkiye’ye Sınırdışı Etmek Yasadışıdır.

Bu Uygulama, İltica Hakkı’nı Temelden Yürürlükten Kaldırmaktır.

 

 

*Pro Asyl: Özelde Almanya çapında faaliyet gösteren, İnsan Hakları’nın sınırının olmadığını, bu dünyada hiçbir insanın illegal olarak tanımlanamayacağını savunan, ülkesini terketmek zorunda kalanların korunma hakkı için yetebildiği oranda hukuki mücadele veren, bu konuda özel hukuki örneklerden oluşan büyük bir arşivi bulunan bir kuruluştur.