Home , Haberler , Aydın Erdem için binler yürüdü

Aydın Erdem için binler yürüdü

TÜRKİYE | 08 – 12 – 2010 | Diyarbakır’da DTP’nin kapatılmasını protesto eylemleri sırasında polis kurşunuyla ölen Dicle Üniversitesi öğrencisi Aydın Erdem, Türkiye’nin dört bir yanında binlerce öğrenci tarafından anıldı

DTP’nin kapatılmasını protesto etmek için 6 Aralık 2009’da Diyarbakır’da düzenlenen yürüyüşe katılan ve burada polis kurşunuyla yaşamını yitiren Aydın Erdem için binlerce öğrenci yürüdü.

Dicle Üniversitesi öğrencileri Erdem’i anmak için Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi önünden Dicle Üniversitesi Köprüsü’ne yürüdü. Aynı zamanda ders ve sınav boykotu yapan binlerce öğrenci “Ne mutlu Kürdüm diyene”, “Aydın yoldaş ölümsüzdür” sloganları attı. Bir dakikalık saygı duruşunda bulunan öğrenciler Dicle Nehri’ne de Erdem’in anısına karanfil bıraktı.

„Aydın fikirli Mahsum gülüşlü yoldaşlar ölümsüzdür“ yazılı pankart, Dicle Nehri’nin ikiye ayrılmasıyla arada kalan bölgeye konuldu.

Urfa’da ise Demokratik Yurtsever Gençlik’in çağrısıyla Urfa Kültür ve Sanat Merkezi’nde anma etkinliği düzenlendi. Anmaya yüzlerce genç katıldı. Harran Üniversitesi’nde ise Öğrenci Derneği tarafından “Unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız” yazılı pankart arkasında 500 öğrencinin katılımıyla yürüyüş yapıldı.

Viranşehir’de de Aydın Erdem için BDP ilçe binasında anma gecesi düzenlendi.

Dersim’de Demokratik Yurtsever Gençlik’in çağrısıyla Tunceli Üniversitesi’nde okul boykotu yapıldı. Meslek Yüksek Okulu önünde toplanan 500 öğrenci “Şehit namirin” sloganıyla Mühendislik Fakültesi’ne yürüdü.

Kızıltepe’de BDP ve MEYADER Aydın Erdem’in köyüne ziyaret düzenledi.

Van’da ise Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği’in (YÖDER) çağrısıyla bir araya gelen 2000 öğrenci Kampus Polis Karakolu’na yürüdü. Erciş’te de BDP ilçe binası önünde basın açıklaması yapılarak polislerin yakalanmaması protesto edildi.

Hakkari’de de üniversite öğrencilerinin ağırlıkta olduğu 2 bin kişi Hastane Kavşağı’ndan belediye önüne yürüdü. Hakkari’nin bazı mahallelerinde polis gençlere saldırdı. Çıkan olaylarda Hakkari Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’ne de gaz bombası atıldı.

Muş Malazgirt’te ise üniversite öğrencilerinin yapmak istediği basın açıklamasına öğretim üyeleri izin vermedi. Bunun üzerine basın açıklaması Özgürlük Parkı’nda düzenlendi.

Kocaeli’nde üniversite öğrencileri Umuttepe Kampusu’ndaki yemekhaneden Aydın Erdem posteri ile yürüyüşe geçti. Rektörlük önüne yürüyen öğrenciler burada basın açıklaması yaparak Kürt gençlerinin saldırılara tahammülünün kalmadığını dile getirdi.

Siirt Özgür Öğrenciler Derneği de üniversite bahçesinde yürüyüş düzenledi. Eyleme İHD ve Siirt Eğitim-Sen üyeleri katıldı.

İzmir’de Ege Üniversitesi öğrencileri derslere boykot ederek Edebiyat Fakültesi önünde buluştu. Yürüyüşe geçen öğrencilerle sivil polisler arasında yer yer gerginlikler yaşandı. Açıklamadan sonra öğrenciler devrim ve demokrasi mücadelesinde yaşamlarını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde de anma etkinliği gerçekleşti.

Muğla’da Şerzan Kurt Özgür Gençlik Derneği ve Demokratik Yurtsever Gençlik Fen Edebiyat Fakültesi önünde oturma eylemi gerçekleştirdi. Erdem’in resimlerini taşıyan öğrenciler devletin Kürt gençlerinin okumasından rahatsızlık duyduğunu ve bu yüzden Kürt gençlerine tahammül edemediğini belirtti.

Isparta’da ise Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencileri merkez derslikler önünde basın açıklaması düzenledi. Öğrenciler, AKP’nin güvenlik bahanesiyle üniversiteleri sivil polisle dolduğunu, polislerin de Kürt öğrencilere baskı yaptığını ifade etti.

ANF’nin haberinden kısaltılarak derlenmiştir