Anasayfa , Avrupa , Avusturya'da 600 Kişi 8 Mart'ı Kutladı

Avusturya'da 600 Kişi 8 Mart'ı Kutladı

İNNSBRUCK | 13 – 03 – 2011 | Avusturya‘nın İnnsbruck şehrinde 8 Mart Salon etkinliği çoşkulu bir şekilde gerçekleşti. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü dolayısıyla yapılan programlar çeşitli etkinliklerle ve en son final gecesiyle sonlandırıldı. Yaklaşık 600 kişinin katıldığı ve coğunun kadınların oluşturduğu gecenin programı yoğundu.

 

İnnsbruck‘ta Kadının Kurtuluş Hareketinin ve Demokratik Kadın Hareketinin ortaklaşa organize ettikleri bu etkinlik önemli mesajlar içeriyordu.

 

İnnsbruck ve Wörgl’deki ATİGF derneklerinde faaliyet yürüten kadınlar önemli bir başlangıcı başarıyla gerçekleştirdiler. Gerek İnnsbruck ve gerek Wörgl derneğinin gece öncesi ve gece sırasında ortaya çıkardıkları insiyatif gelecek çalışmalara örnek teşkil edecek bir deneyim bıraktı.

 

Gecenin merkezinde New York’tan Venezuelleya kadının mücadelesi vardı. Kadının özgürlük, hak alma ve eşitlik mücadelesinin önemi üzerine yapılan konuşmalar gecenin niteliğini arttırdı.

Yapılan konuşmalarla kapitalist sistemin özünde birşey yitirmediğini, kadın üzerindeki baskı, sömürü ve şiddetin bugün daha fazla hissedildiği vurgulandı. Şiddet olgusunun kapitalizmin özünü oluşturduğunu ve bu anlamıyla da kadının üzerindeki şiddetin sorgulanması ancak kapitalizmin ciddi sorgulanmasıyla mümkündür. Kadının toplumda eşit haklara sahip olmadığını ve biçilen rollerini yerine getirmeleri durumunda sisteme bağımlılığın artacağını bunun içinde klasik kadın rollerinin ret edilmesi gerektiği söylendi. Eşit işe eşit ücret talebinin bugün önemli bir talep olduğu kadının eşitlik mücadelesinde önemli bir yere sahip olduğu vurgulandı. Keza Dünyanın her yerinde kadına yönelik bir vahşetin sergilendiği bunun hukuksal alt temelinin Din, Aile,Töre ve Devletin hukuksal yapısında kaynaklı olduğunu söyledi.

 

Yeşillerin temsilcisi Christine Baur da bir konuşma yaparak günümüzde Göçmen kadının durumunun ve yeni Yabancılar yasasının Göçmen kadıları olumsuz etkileyeceğini söyleyerek, daha fazla duyarlılık ve karşı koyuş gerektiğini söyledi. Sertleştirilmiş Yabancılar yasasının Irkçı ve kabul edilemez bir yasa olduğunu belirtti.

 

Daha sonra sunulan mesajlar okundu.

 

Kültürel Programda Kadınların bir araya gelerek oluşturdukları Grup Türkülerini okudular. Daha Sonra Eğitim ve Kültür Derneğinin Çocuk tiyatro ekibi sahne aldı.

 

Tiyatrodan sonra Grup Peymanın söylediği Türkçe ve Kürtçe şarkılarla kitleyi coşturdu. Grup Peymanın programından sonrada Ebru Güneş seslendirdiği güzel türküleriyle kitleye güzel dakikalar yaşattı.

 

Verilen 15 dakikalık aradan sonra Wörgl Derneği Kadını Biyografisini anlatan bir Epik tiyatro sunumu yaptı. Tiyatrodan sonra Cihan Dönmez sahne alarak türkülerini seslendirdi. Cihan Dönmezin türküleri ilgiyle dinlendikten sonra herkesin beklediği ve sabırsızlandığı anda Pınar Sağ sahne aldı.

Pınar sağ özelikle Türkiye de yapılan baskılara vurgu yaparak, kendisine yönelik davanın kendisini yıldıramayacağını ve doğru ve meşru bulduğu mücadeleye devam edeceğini söyledi. Kaypakkaya geleneğinin önemine vurgu yaptı. Yoldaşlık duygularının hiçbir duyguya değişmez olduğunu, yoldaşların birbirlerine daha fazla sahip çıkması gerektiğini söyledi. Daha fazla birlik ve beraberlikle mücadelenin istenilen yere geleceğini söyledi. Türkiye de bazı tabuların kırıldığını ve bunların bir bedelli olduğunu belirti. Bu bedeli de ödemeye hazır olmamız gerektiğini söyledi. Halkın sanatçısının halkın savaşçısı olduğunu sanatçının buna uygun davranması gerektiğini söyledi. Burjuva kırıntılara kanmamamız gerektiğini belirti. Hak almak için mücadele gerektiğini söyledi. Cezaevlerindeki tecrit ve izolasyonun devam ettiğini buna karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirti. Dünyadaki tüm işçilerin ve halkların kardeş olduğunu söyledi. AKP nın sunmuş olduğu acılım politikalarını sahte olduğunu,

 

Buraya katılan Sanatçıların çıkarcı ve faydacı davrandıklarını, hiçbir kırıntının kabul edilmemesi gerektiğini, irademizin satılık olmadığını ve dik durmamız gerektiğini belirti.

Pınarın söylediği türkülerle birlikte kitlede coşku en üst düzeydeydi. Kitle türkülere eşlik ederek hep birlikte coşkuyu yaşadılar. Pınarın programının sonlanmasıyla gecenin programı bitirilerek katılan kitleye teşekkür edilerek başka bir etkinlikte buluşma istemiyle kapanış yapıldı.