Home , Avrupa , Avrupa’nın birçok kentinde üç fidan anılıyor

Avrupa’nın birçok kentinde üç fidan anılıyor

11239BERLİN   |06-01-2014 | Geçtiğimiz yıl Paris’te katledilen üç devrimci için, Avrupa’nın birçok kentinde adalet istendi. ABDEM, insan halkları savunucuları ve kadın örgütlerinin bu katliamın aydınlatılması için hemen harekete geçmesini istedi.

Kürt kadın siyasetçiler Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in Paris’te katledilmesinin üzerinden tam bir yıl geçti. Bir yıl içinde Kürtler katliamın bütün boyutlarıyla ortaya çıkarılması ve adalet için her platformda taleplerini dile getirdi.  Avrupa’nın değişik kentlerinde yaşayan Kürtler, hafta sonu da adalet için sokaklardaydı.
Katliamı protesto etmek amacıyla Almanya’nın başkenti Berlin’de 2 bin kişinin katıldığı bir yürüyüş yapıldı. Hermannplatz’da toplanan eylemciler, ‚Hepimiz Sakine, Fidan, Leyla’yız!‘, ‚ Asla unutmayacağız!‘ pankartları açtı. Cansız, Doğan, Şaylemez ve Rosa Luxemburg’un resimlerini taşıdı. Eylemciler, taşıdıkları döviz, pankart ve bayraklarla renkli bir görüntü oluşturdu. Yürüyüş sırasında sık sık, ‚Jin, jiyan, Azadî‘ , Şehîd Namirin‘ , ‚Yaşasın Devrimci Dayanışma‘  sloganları atıldı.
Berlin DESTDAN Kadın Meclisi ve Berlin Kürt Halk Meclisi tarafından organize edilen yürüyüşe Partizan, BEDEP, DİDF, Arap ve Kürdistan Dayanışma Komitesi’nin bulunduğu Türkiyeli ve Alman sol gruplar destek verdi. Yürüyüşe kadın ve gençlerin yoğun katılımı dikkat çekti.
Yürüyüş sırasında yapılan konuşmalarda; Paris Katliamı’nın Kürt halkının özgürlük mücadelesine ve insanlığa karşı yapılmış bir suç ve saldırı olduğu ifade edildi. Hermannplatz’dan başlayıp Oranienplatz’da biten yürüyüş sırasında, protokol sözleşmesine bağlı kalmayan Berlin polisinin müdahale girişimleri dikkat çekti. Yürüyüşte konuşan Leyla Şaylemez’in babası Cumali Şaylemez Avrupa ülkelerinin Kürtleri kriminalize etme politikalarını eleştirdi. Şaylemez konuşmasını şu sözlerle tamamladı: „Paris Katliamı’nın sorumlusu Türkiye’dir. Ortakları ise Fransa ve Almanya’dır.“