Home , Avrupa , Avrupa Parlamentosunda ‘Türkiye’de Hak ve Özgürlükler’ üzerine Konferans gerçekleşti

Avrupa Parlamentosunda ‘Türkiye’de Hak ve Özgürlükler’ üzerine Konferans gerçekleşti

STRASBOURG|14.06.2023| Fransa’nın Strasburg şehrinde yer alan Avrupa Parlamentosunda 13 Haziran 2023 tarihinde ‘Türkiye’de Hak ve Özgürlükler: Hukuk, Hapishaneler ve Kürt Sorunu’ başlıklı konferans gerçekleşti. Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) ve Sol Parti’nin (Die Linke) desteği ile Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Avukatlar Derneği (ELDH) ve Demokrasi ve Uluslararası Hukuk Derneği (MAF-DAD) bu konferansı düzenledi. Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu’n (ATİK) da davetli olduğu konferans birçok panelistin sunumu ile gerçekleşti.

Giriş bölümünde düzenlenen dernek ve partiler tarafından Türkiye’deki tutsakların durumu üzerine açılış konuşmaları yapıldı. Üç bölümden oluşan konferansın ilk paneli ‘Türkiye’de siyasetin yargısallaşması’ konuluydu. Asrın Hukun Bürosu’nun avukatı Faik Özgür Erol Türkiye’deki temel norm olan devletin bekasının dışında bir normun işlenmediği üzerinden yargı sistemini anlattı. Aynı zamanda İmralı Hapishane’nin başlangıç rolü oynadığı statüsüz mekanlar ve bu statüsüz mekanların hukuken belirsiz bölgelerin üretme pratiğine değindi. ELDH yönetici üyesi olan Profesör Louis Lemkow ise Katalonya ve İspanya’da siyasetin yargısallaşması üzerine bir sunum yaptı. Türkiye İnsan Hakları Davalarına Destek Projesi’nin (TLSP) bir parçası olan Profesör Philip Leach konuşmasında Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın davası ve karara uyulmaması çerçevesinde bu davanın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde hukuken nadiren davalardan biri olduğuna dikkat çekti.

Konferansın ikinci bölümünün başlığı ‘Hapishaneler, tecrit ve yargı’ idi. Amed Barosu’nun başkanı Avukat Nihat Eren Türkiye özgülündeki ceza infaz yasasının beraberinde eşitsizlik ve ayrımcılığı doğurduğunu ve bu yargısal düzenin en sert yansımasının hapishanelerde olduğunu söyledi. Asrın Hukun Bürosu’nun avukatı Cengiz Yürekli ise tecrit, hapishaneler ve İmralı tecrübesi üzerine konuştu. Sunumunda, A. Öcalan’ın tecridine ve avukatların dahi 27 aydan fazladır haber alamamasına dikkat çekerken ülke çapında geçerli olan hukukun İmralı için geçerli olmadığını söyledi. Aynı zamanda İmralı’nın, sonrasında tüm ülkeye yaymak için bir laboratuvar olarak kullanıldığı söyledi. Bunun en somut hali ile 2005 yılında sözde sadece A. Öcalan’a verilen ağırlaştırılmış müebbet cezasının ardından bugün yüzlerce politik ve devrimci tutsağın ağırlaştırılmış müebbet cezası ile yargılanmasında, tek kişilik hücrelerde tutulmalarında ve görüş, ziyaret ve hava alma haklarının en minimuma indirilmesinde kendini gösterdiğini söyledi. 2023 yılında Hapishane Delegasyonu olarak Amed’e giden Avukat Miriam Frieding ise oradaki tecrübelerini aktararak, tecridin toplum ve doğrudan aileler üzerinde nasıl bir etki yaratığını bu tecrübe üzerinden daha iyi anladığını söyledi. Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) temsilcisi Avukat Rengin Ergül Bakanlar Komitesinin A. Öcalan üzerindeki kararları ve ağırlaştırılmış müebbet karşısında umut hakkı üzerine konuştu.

Konferans’ın son bölümünde ‘Türkiye için Demokratik Perspektifler’ üzerine konuşuldu. İrlanda Sosyalist Avukatlar Derneği’nin uluslararası sorumlusu Declan Owens çatışma çözümü deneyimleri ve hukukun rolü hakkında konuştu. Avrupa Parlamentosunda Milletvekili olan ve Avrupa Parlamentosunda Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifaklar Grubu içerisinde yer alan Giuliano Pisapia Türkiye’nin demokratikleşmesi ve Avrupa’nın rolü çerçevesinde bunun zorlukları ve katkılarını anlattı. Yine Avrupa Parlamentosunun milletvekillisi olan Fabio Massimo Castaldo Kürtler ve Türkiye’de ezilen tüm kesimler ile dayanışma dileklerini belirterek onların yalnız olmadığını söyledi. Konferans düzenleyicilerin teşekkürleri ile sonuçlandırıldı.