Anasayfa , Avrupa , Avrupa Komisyonu sınır kontrollerine şimdiden başladı

Avrupa Komisyonu sınır kontrollerine şimdiden başladı

AVRUPA | 04 – 05 – 2011 | İtalya ve Fransa’nın uyguladığı baskılar Avrupa Komisyonu’nun Şengen antlaşmasının değiştirilmesi yönündeki tavrında yankı buldu.

Avrupa Komisyonu bugün yaptığı bir açıklamayla birlikte, Şengen antlaşmasının yeniden gözden geçirilmesini içeren yeni önerilerini basınla paylaştı.

Bu önerilere gore Avrupa Birliği vatandaşlarının ve Avrupa Birliği vizesine sahip olanların uzun yıllardan beri süren ve Şengen bölgesinde sınırlar arası kontrolsüz seyahat iznini kapsayan yasa değiştirilerek, Şengen bölgesinde yeniden sınır kontrollerine geçiş yapılacak.

Avrupa Komisyonu: “Şengeni somutlaştıracağız”

Ani bir göç akımı durumunda maddi olanaksızlıklarla karşılaşan ya da sorumluluğunu yerine getirmeyen ülkelerin hareket alanını düzenlemeyi amaçladıklarını dile getiren Avrupa Komisyonu yetkilileri “Hedefimiz, ortak kurallarımızın daha rahat ve isabetli uygulanabilir olabilmesi için ve AB üyesi ülkelerin kendi aralarındaki diyalog yollarını açmak için Şengen antlaşmasını somutlaştırmaktır” şeklinde konuştu.

Yasa yok ama….

Gerek İtalya ve Fransa`nın AB`ye sundukları Şengen antlaşmasının reforme edilmesi talebi, gerekse de Avrupa Komisyonu`nun Fransa ve İtalya`yı destekleyen açıklamaları henüz yasal zemin bulmamışken, sınır kontrollerinin simdiden başlamış olması tartışmalara yol açtı.

Kuzey Afrika`daki isyan dalgasıyla İtalya`da gündeme gelen göçmen “sorunu”yla birlikte, İtalyan hükümeti binlerce göçmene vize hakkı sunarak göçün Fransa`ya yayılmasına sebebiyet vererek Fransız hükümetini öfkelendirmişti. Daha sonra ikili bir görüşme yapan Fransız Cumhurbaşkanı Sarkoyz ve İtalyan Cumhurbaşkanı Berlusconi ortak bir dilekçeyle AB`den Şengen antlaşmasının reformunu talep etmişti.