Anasayfa , Avrupa , Avrupa Kadın Dayanışması:Cinsiyetçi, Irkçı Sisteme Öfkeliyiz

Avrupa Kadın Dayanışması:Cinsiyetçi, Irkçı Sisteme Öfkeliyiz

Avrupa Kadın Dayanışması 03 Haziran Çarşamba; yükselen ırkçılık, faşizm ve devlet – polis şiddetinin yükseldiği pandemi sürecinde, Amerika’da polisin nefesini keserek katlettiği George Floyd’un, T. Kürdistanı’nda polisin katlettiği Barış Çakan’ın, cinsiyetçi söylemlerle tehdit edilen feminist yazar Gülfer Akkaya’nın, sanatçı Pınar Aydınlar’ın, erkeklerin katlettiği kadınların öfkelerini kuşanarak alanlara çıktılar. Amerika’dan Türkiye’ye kadar birçok coğrafyada yükselen polis devlet şiddetini teşhir ederek, “nefeslerinin kesilmek istenmesi” ne karşı kadınların bariyer olacaklarını haykırıp,. “Nefes Alamıyoruz, Eşitlik ve Adalet istiyoruz!”, “Cinsiyetçi Irkçı Sisteme Öfkeliyiz!“ sloganlarını haykırdılar.

Almanya’nın Mannheim, Köln, Frankfurt kentlerinde, Fransa’nın Paris, Hollanda’nın Amsterdam, Rotterdam, İsviçre’nin Zürih ve Basel, İsveç’in Stockholm, Avusturya’nın Viyana kentlerinde bir araya gelen kadınlar, yaptıkları açıklamalarda; “Patriyarkal egemen sistem, ırkçı, cinsiyetçi ideolojiyle kendine benzemeyeni, kendinden farklı ve karşı olan herkesi hedefinde tutuyor, onu yok ediyor. Irkçılık ve cinsiyetçiliğin ortak pratiği, farklı olanı asimile yada yok etmek üzerinedir. İkisi de aynı anlayışın ürünüdür ve sistem tarafından üretilir. Farklılığı, kendi varlığının devamı için tehdit olarak gören, bu nedenle de farklı olan düşünceyi, sosyal ilişkiyi, kültürü, yok sayarak egemenlik kuran bu anlayış, bugün kadınların, Siyahilerin, Kürtlerin ve cinsel yönelimleri farklı olanların nefesini kesiyor.” dediler.

“Kahrolsun her türden ayrımcılık!!”. “Yaşasın Kadınların Örgütlü Gücü!“, ““Nefes Alamıyoruz, Eşitlik ve Adalet istiyoruz!”, “Faşizme Karşı Omuz Omuza” sloganlarının atıldığı eylemlerde, “Katledilen kadınlar biziz, bizim kız kardeşlerimiz… Bu nedenle öfkeliyiz… Tehdit edilen sanatçıların, evleri işaretlenen Alevilerin, iş “kazalarında” katledilen işçilerin yakınlarının, en vahşi yöntemlerle katledilen LGBTİ+’ların öfkesi, Kürt halkının Barış Çakan‘ı, Siyahîlerin George Floyd’u katledenlere karṣı duyduğu öfke bizim de öfkemiz. Patriyarkal kapitalist sitemin nefesini kesmek için, ÖFKEMİZİ VE İSYANIMIZI BÜYÜTÜYORUZ!” diyerek, alkışlar ve sloganlar eşliğinde, eylemler yeni eylemlerde buluşmak üzere sonlandırıldı.