Home , Dünya , ATIK – Kadınlar Komisyonu Kanada Konferansında

ATIK – Kadınlar Komisyonu Kanada Konferansında

KANADA | 16 – 08 – 2010 | 13–16 Ağustos tarihleri arası düzenlenen Montreal Enternasyonal Kadınlar Konferansı 30 ülkeden 300’u aşkın kadın delegenin katılımıyla coşkuyla devam etmekte.

Konferans, bulundukları alanlarda, dünya anti-emperyalist mücadeleye aktif katılan kadınları bir araya getirmeyi hedef almaştır. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününün ilan edilişinin 100. yıl dönümünü kısa bir süre önce geride bıraktığımız şu günlerde örgütlenen bu konferans, dünya çapında kadın hareketinin sosyal, ekonomik ve demokratik haklar mücadelesindeki kazanım ve başarılarını değerlendirirken, Enternasyonal Kadınlar Birliğini kurmayı tarihsel bir görev bilip önüne hedef koymuştur.

Konferans 14 Ağustos’ta genel oturum ve Liza Maza, Gabriela Kadın Partisinin, ’21. Yüzyılda Militan Dünya Kadın Hareketine Doğru’ konulu konuşmasıyla başladı. Konferansın amaç ve hedefleri üzerine konuşmalarla genel oturum kapatıldıktan sonra, çalışma gruplarıyla programa zengin tartışmalar yaratıp, ortak tecrübelerin aktarımı sağlamıştır.  Çalışma grupları pazar günü 15 Ağustos’ta tekrar geniş katılımla sürdürülüp, dünya ekonomik durumu ve emperyalizmin kadınlar üzerindeki etkisini ele almıştır.

Kadın Çalışma gruplarının konuları; günümüzde özellikle emekçi kadınların sorunlarına parmak basmaktaydı.
a) Kadın işçiler, b) Kadın ve göç, c) Irkçılığa ve Ayrımcılığa karşı mücadelede kadınlar, d) Emperyalist saldırganlık savaşlarına karşı direnen kadınlar, e) Öz halklardan olan kadınların mücadelesi, f) Kadın ve sağlık, g) Kadına yönelik şiddet, h) Sosyalizm ve Ulusal kurtuluş hareketlerinde kadınlar.

Akşam saatlerinde yapılan kültürel paylaşım gecesiyle program tamamlanmıştır.

Çalışma gruplarından çıkan bildirgeler arasında ATIK – Kadınlar Komisyonu delegesinin sunduğu, bildirge önerileri genel oturum tarafından onaylanmış ve kabul edilmiştir. Kadınlar Komisyonu delegesinin talepleri; 1- İlerici basın mensubu kadın gazeteci Suzan Zengin’in tutuklanmasını şiddetle kınanıp, serbest bırakılması; 2) Hindistan Chattisgargh hükümetinin, yazar ve gazeteci Arundhati Roy’a yönelik saldırılarının durdurulması; 3) Hindistan’da ilerici aktivistleri ve yoğunlaşan halk hareketini hedef alan Operation Green Hunt – Yeşil Av Operasyonu’nun kınanması ve durdurulması.

Konferans programı Pazartesi 16 Ağustos’ta Enternasyonal Kadınlar Birliği’nin kurulması ile sürdürülüp sonuçlandırılacaktır.