Home , Avrupa , ATİK Avusturya Komitesi Belgesel Gösterimleri Yapacak

ATİK Avusturya Komitesi Belgesel Gösterimleri Yapacak

AVUSTURYA|04.11.2022| “Kara Vagon – 38 Dersim Sürgünleri” adlı belgesel gösterimi!

Dersim Katliamını UNUTMA / UNUTTURMA

TC devletinin yüz yıllık tarihi! kuruluşundan günümüze, başta kürd halkı olmak üzre, Alevilere, Sol ve Sosyalist düşüncelere, değişik inanç ve azınlık halklara karşı tam bir katliamlar tarihidir. Yaşanan bu derin acıların ve unutulmaz katliamların en katmerlisi 37-38’de Dersimde yaşanan Terteledir. Her yıl Kasım ve Mayıs ayları gelince, acılar yeniden canlanır tarih sayfalarında UNUTMAMAK ve UNUTTURMAMAK için yaşanılanları.

Bundandır ki, bizler ATİK Avusturya taraftarları olarak, Viyana, Linz ve İnnsbruck bölgelerinde, belgesel yönetmeni Özgür Fındık dostumuzunda katılacağı ‘‘Kara Vagon 38 Dersim Sürgünleri‘‘ adlı belgeseli’nin gösterimi, film üzerine ve yaşanılanlara yönelik birde söyleşi düzenliyoruz. Bu etkinliklere siz dotlarımızı katılmaya çağırıyoruz.

“Kara Vagon – 38 Dersim Sürgünleri” adlı belgesel 1937-1938 yılları arasında Dersim’de yaşanmış büyük katliam ve beraberinde zoraki asimilasyona ve “Mecburi iskana” – Sürgüne tabi tutularak yerlerinden edilen, tüm aile fertlerinin katledildiği bireylerin, Türkiye’nin değişik illerine sürgünlerini tarihsel dokümanlar eşliğinde bir ibret sertifikası olarak tarihe bir dip not olarak sunuyor. 04 Mayıs 1937 ve 06 Ağustos 1938 yıllarında çıkarılan emsaline başka bir yerde rastlamanın mümkün olmadığı kanunlar, planlar, hazırlıklar neticesinde Dersim kanlı bir katliama sahne olur. Hem de öyle bir katliam ki üzerinden kaç nesil geçmiş olsa da unutulmayan, acısı dinmemiş, yarası kapanmamış, hala kanayan bir yaradır.Dersimli’nin bir belirsizliğe doğru ufuk açan sürgün yolculuğu, kara vagonlarda balık istifi karanlık, korku dolu bir geleceğe doğru ilerlemesi kanın hala sıcak, oluk oluk aktığı o günlerde yaşanmıştır. Tarihin karanlık sayfalarına yazılmış bu katliamda ne kadar insanın hayatını kaybettiği hala aydınlatılmış değildir. Sağ kalıp sürgüne gönderilenlerin sayısı da tam olarak bilinmemektedir.