Home , Avrupa , ATİK 5. Toplantısında önemli kararlar aldı

ATİK 5. Toplantısında önemli kararlar aldı

AVRUPA | 10 – 02 – 2010 | 6 ve 7 Şubat tarihlerinde ATİK Genel Konseyi 5. Toplantısını gerçekleştirerek, gelecek döneme ilişkin bir dizi gündemleri işledi. 2 Konsey üyesinin dışındaki üyelerin katıldığı toplantıda geçmiş faaliyetlerin yanısıra, Hazırlık Konferansı konusu ve Denetim toplantıları sonuçları ele alındı.

Toplantıya ATİK Genel Başkanı Musa Demir’in yanısıra Sekreter, Mali Sorumlu, Kadınları Komisyonu, Uluslararası İlişkiler, Basın-Medya, UPOTUDAK Sorumluları, Almanya, Hollanda, İsviçre, Avusturya, İngiltere, Fransa ve Belçika bölgelerini temsil eden Konsey Üyeleri katıldı. Denetleme Kurulu Başkanı ise 5. Toplantıda gözlemci olarak yer aldı.

Yapılan toplantıda alınan kararlara ilişkin ATİK Sekreteri Süleyman Gürcan, AHM’nin sorularını yanıtladı.

AHM: Sayın Gürcan, 5. Toplantınızda hangi gündemleri ele aldınız?

Süleyman Gürcan: Yoğun bir gündemle toplanan Genel Konseyimiz, geçen toplantıdan günümüze kadar yürütülen faaliyetleri değerlendirdi. Bu faaliyetler içerisinde özel olarak Kürt Açılımı panelleri, Yeni Kadın Kurultayları, 19 Aralık anmaları ve Denetim toplantıları tartışıldı. Eksikliklerimize rağmen geçmiş faaliyetlerimizde genel olarak önemli başarılar kaydettik. Federasyon ve derneklerimizin durumlarını ve faaliyetlerini gözden geçirdik. Önümüzdeki dönem yapılacak Genel Kurul ve Kongrelere ilişkin planlamalar yaptık.

Önümüzdeki dönemde yapılacak çalışmalara ilişkin önemli kararlardan birtanesi TEKEL ve Esenyurt Belediye işçileriyle dayanışmayı daha da güçlendirmek amacıyla Avrupa’nın çeşitli merkezlerinde 18 Şubat’tan itibaren dayanışma açlık grevleri düzenlemeyi ve Avrupa demokratik kamuoyunu duyarlı kılmayı amaçlamaktayız. Bu faaliyet için DGB-NGG gibi sendikaların temsilcileriyle görüşmeler yapılacak ve diğer demokratik kurumlara çağrı yaparak bu eylemleri ortaklaştırmayı hedefliyoruz.

Açlık grevinde olan TEKEL ve Esenyurt Belediye işçilerini ziyaret etmek ve maddi-manevi destek vermek için ATİK Konseyi ve Almanya, Avusturya ve İsviçreden sendikacılarla ortak bir delegasyon oluşturulacaktır. Bu delegasyon 22 ile 26 Şubat arası Türkiye’ye gidecektir. Kısa sürede, işçileri maddi olarak desteklemek için bağış kampanyası başlatılacak, toplanan meblağ direkt açlık grevinde bulunan işçilere delegasyon tarafından teslim edilecektir.

Yine Kürt ulusunun haklı ve meşru mücadelesiyle dayanışmak için, Newroz sürecinde Konseyimiz Diyarbakır’a bir delegasyon göndermeyi kararlaştırmış bulunmaktadır.

Bu yanısıra, Konseyimiz adına Sayın Hüseyin Sapan 4-6 Şubat arasında Ankara’da TEKEL işçilerini ziyaret etmiş, DEKÖP-A olarak çıkarılan bildiri dağıtılmıştır. Tek-Gıda İş başkanı Mustafa Türkel ve yöneticileri ziyaret edilmiştir.

Yine BDP Kongresinde seçilen yeni yönetim ve BDP eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ziyaret edilerek tebrik edilmiş, önümüzdeki süreçte birlikte çalışma ve dayanışma konularında mutabakata varılmıştır.

24 Nisan 1915 Ermeni soykırımını kınamak amaçlı ise Köln’de DEKÖP-A ve TÜDAY gibi kurumlarla ortak etkinlik düzenlenmesi kararlaştırılmıştır.

AHM: Oldukça yoğun gündemler ele alınmış, peki, Konsey üyelerinin tamamı toplantıya katılım sağladı mı?

S. G: Hayır, Konseyimizin YDG sorumlusu Avusturya Ülke Gençlik Kongresine katıldığından dolayı maalesef bu toplantıda bulunamadı ve toplantıya yazılı rapor sundu. Önümüzdeki hafta Frankfurt’ta yapılacak YDG’nin 20. Kongresine de buradan bütün gençliğimize katılmaları için çağrı yapıyoruz. Yine ATİF başkanı arkadaşımız sağlık sorunları nedeniyle katılım sağlayamadı. Yani Konseyimiz 2 eksik üye ile toplandı.

AHM: Bu yıl Ostern tatilinde Kongre yapılacak değil mi?

S.G: Konseyimiz 3-4 Nisan tarihlerinde Frankfurt’ta ATİK Program Kongresine Hazırlık Konferansı yapacaktır. Bu konferansta göçmenlerin sorunları, sendikal çalışma, parlementer çalışma, medya ve basın çalışması gibi önemli konular tartışılacak. Avrupa’da yaşayan çeşitli akademisyenler, sendikacılar ve milletvekilleri bu konferansa davet edilecektir. Konseyimiz tartışma taşlağını Mart ayı içerisinde derneklere, federasyonlara ve kamuoyuna yayımlayacaktır.

AHM: Oldukça önemli ve ihtiyacı karşılayacak bir karar gibi görünüyor. Peki Uluslararası çalışmalara ilişkin ne gibi kararlar aldınız?

S.G: Bilindiği gibi, Hindistan halkının sürdürdüğü demokrasi ve özgürlük mücadelesiyle dayanışmak, insan hakları ihlalerini Avrupa kamuoyunda teşhir etmek için çeşitli demokratik kurumlarla 5 Şubat’ta Hindistan Konsoloslukları önünde protestolar düzenledik. Bu konuyla duyarlılık yaratmak için medya ve insan hakları kuruluşlarına çağrılarımız oldu. Aynı zamanda, Ekim ayında Hindistan’da yapılması planlanan Uluslararası Konferans’a ATİK temsilci yollayacaktır. Ayrıca, İLPS yönetimi ile önümüzdeki günlerde bir görüşme yapılacak ve sonuçları kitlemize açıklanacaktır.

AHM: Avrupa’da göçmenlere yönelik yeni bir gazete çıkarma çalışmalarını ne durumda? Konsey bu konuda bir karar aldı mı?

S.G: Konseyimiz bir komite aracılığıyla çeşitli çalışmalar yaptı evet. 2 haftalık bir gazete çıkarılması fikrine varıldı. Ancak önümüzdeki ATİK Konferansında aktivistlerimizle ve delegelerimizle tartışılacak ve kesin bir karar verilecek.

AHM: Son olarak, önemli bulduğunuz ve bizimle paylaşmak istediğiniz birşey var mı?

S.G. 5. Toplantıda alınan kararları yazılı halde ATİK’e bağlı kurumlara ileteceğimizi paylaşmak isteriz. 8 Mart, 1 Mayıs, UPOTUDAK gibi çalışmalar hakkında da önemli kararlar alındığını AHM aracılığıyla kamuoyuna duyurmak istiyoruz. ATİK kitlesini ve aktivistleri, kararlarımızı güçlü bir şekilde sahiplenmeye çağırıyoruz. İşçi grevleri ve sınıf mücadelesi önümüzdeki aylarda daha da yoğunlaşacağı bilinciyle yerel alan çalışanlarımız ve tüm ilerici kurumlar hazırlıklı olmalılar.

Sizlerin aracılığıyla tüm ATİK üyeleri olmak üzere, tüm demokrat ve ilerici kamuoyunu çalışmalarıza katılmaya ve destek vermeye çağırıyoruz.

AHM: Bizde AHM olarak size teşekkür ediyoruz.

S.G: Biz de size teşekkür ederiz.