Home , Dünya , Asıl yıkımı işçi kadınlar yaşadı

Asıl yıkımı işçi kadınlar yaşadı

bangladesh-isci-yikimDAKKA | 16 – 05 – 2013 | Bangladeş’in başkenti Dakka’da Batı tekellerinin giyim markalarına üretim yapan atölyelerin bulunduğu Rana Plaza’nın çökmesiyle yaşamını yitiren işçilerin sayısı bini aştı. Hala yüzlerce işçinin cesedi enkaz altında çıkarılmayı bekliyor.

Uzmanlar, Bangladeş’te tekstil sektöründe çalışan işçilerin yüzde 80’inin kadınlardan oluştuğuna, yaşanan trajedinin asıl mağdurlarının da kadınlar olduğunu belirtti.

EN BÜYÜK MAĞDUR KADINLAR

Başkent Dakka’da 5 bin fabrikanın 3 buçuk milyon işçisi Rana Plaza gibi yapılarda çalışıyor. Okuma yazması olmayan kadın emekçiler, sermaye sahiplerinin hakimiyetinde en ucuz ücretlere çalışmak zorunda bırakılıyor. Kadınlar, stajyer olarak işe alınıyor ve bir yıl boyunca aylık 1 dolar kadar düşük bir ücretle çalıştırılıyor. Kadınların çoğu kol gücü gerektiren işlerde çalışırken, erkekler yönetim kademelerinde daha yüksek mevki ve maaşla işe alınıyor.

Kadın İnisiyatifi Merkezi’nden yetkili Mesut Hatun Şefali, kadınların bu olaydan sosyal ve ekonomik olarak etkilendiklerini söyledi. Artık kadınların dezavantajlı durumda olduklarını ifade Şefali, kaza mağduru kadınların yaşadığı travmaların üstesinden gelmek için çalışacaklarını da sözlerine ekledi.

‚GELECEĞİM İÇİN UMUDUMU YİTİRDİM‘

Tarihin en feci endüstriyel faciası olarak nitelenen Rana Plaza’daki yıkımda bir elini kaybeden Şapla, eli koptuğu için bir daha iş bulamasının neredeyse olanaksız olduğunu söyledi. Aynı zamanda genç bir anne olan Şapla, kendisinden önce çocuğunun geleceğini düşündüğünü ifade etti ve ekledi: „Geleceğim için umudumu yitirdim, tamamen çaresizim.“

Dakka Üniversitesi’nden emekli profesör Şermin Hak, travma geçiren kadınlar sosyal alanda hiç olmadığı kadar ayrımcılığa maruz kalacak. Hak, dünya kamuoyuna yıkım sonucu sakatlanan ve çalışamaz durumda olan kadınların tedavisi için bağış yapmaları çağrısında bulundu.

‚ÜRETİMİN KARANLIK YÜZÜ‘

Nüfusun yarısının yoksulluk sınırının altında yaşadığı Bangladeş, son 10 yılda tekstil tekeline ucuz iş gücü sağlayan ve uluslararası talep gören bir ülke konumunda. Tayland’da yükselen ücretlere karşı önlem almak isteyen Batı ülkeleri ve Japonya, Güney Kore gibi Asya ülkeleri üretim merkezlerini Bangladeş’e taşımış durumdalar. (etha)