Home , Avrupa , Arnhem’de Denizler Anıldı

Arnhem’de Denizler Anıldı

htif_logo_kARNHEM | 11-05-2014 | 68 Devrimci hareketinin önderlerinden Deniz Gezmiş ve arkadaşları Yusuf Aslan Hüseyin İnan 10 mayıs günü Arnhem Türkiyeli İşçiler Derneği ve 3C Yayıneviyle ortak yapılan bir toplantıyla anıldı.

ATİD Dernek Yönetim Kurulu adına bir arkadaşın yaptığı konuşmasıyla açılış yapıldı. Arkadaş konuşmasında “Baharın en güzel ayı mayısta, onu en güzel yapanları anıyoruz. Bunu canla ve başla, kararlılıkla ve cesurca yapmayı başaranları anıyoruz. Mayısı güzel yapan kanlılığı değil, cüretidir. İdam sephalarında, işkence tezghalarında olunsa bile faşizmi yenen devrimcilerin CÜRETİ”.

Mayıs ayı Türkiye devrimci hareketi ve Kürt Ulusal hareketi açısından önemlidir. Çünkü 1 Mayıs işçi sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma günü ülkemizde hep o güne yakışır şekilde kutlanmıştır.. Çatışma ve Direniş.. 1976  1 mayısında P.P nin kadrolarından Mehmet Kocadağ ilk 1 mayıs şehidi olarak ölümsüzleşmiştir. Yine Deniz, Yusuf, Hüseyin 6 mayıs şafağında sloganlarını  cellatların yüzüne haykırarak darağacında ölümsüzleştirler. 17 mayısta Kürt Ulusal Hareketinin kadarolarından Ferhat Kutay, Necmi Öner, Eşref Aynık, Mahmut Zengin Amed zindanlarında kendilerini ateş topuna döüştürerek AFC nin katliamcı politikalarına dur dediler. Mayıs ayında TKP/ML nin önemli kadrolarından Armenek BAKIR çatışmada şehit düşüt. Türkiye proleteryasının öncü müfrezesei TKP/ML nin kurucusu, önderi İbrahim Kaypakkaya 18 mayısta Amed zindanında 3 ay süren işkencelerde ser verip ser vermeme bayrağını Amed burçlarına dikere ölümsüzler kervanına katıldı. İşte bundan dolayıdır ki mayıs ayı bizim için önemlidir. Mayıs ayında şehit düşen devrimcilerin anıları önünde saygıyla eğiliyoruz. Mücadelelerini yaşatacağız” dedi.

Konuşmacı olarak toplantıya katılan Geniz Gezmiş’lerin arkadaşı, yoldaşı Atilla Keskin, Deniz Gezmişlerle ilgili anılarını anlattı.

Anlatıda iki nokta önemliydi. Deniz Gezmişlere yapıştırılmaya çalışılan cuntacı ve kemalisttiler yakıştırması. Bunların doğru olmadığını Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının sistemle, emperyalistlerle bir hesaplaşma içerisinde olduklarının Kemalist  sistemle hesaplaşmlarını çözüme kavuşturmak silahlı mücadele için gerilla olarak dağa çıktılarını , iktidar hedefli mücadele yürüttüklerini bunların içerisinde kendisininde olduğunu belirtti.

Anma toplantısı soru ve yanıtlarla sonlandırıldı.