Anasayfa , Haberler , Amasya’da tutsak Partizanlara darp

Amasya’da tutsak Partizanlara darp

amasyada_tutsak_partizanlara_darpAmasya Hapishanesi’nde tutulan tutsak Partizanlar hastane sevkleri sırasında darba maruz kaldılar. Müvekkillerine ilişkin açıklama yapan Açılım Hukuk Bürosu’ndan Av. Aylin Kırıkcu, Amasya Hapishanesi ile görüştüklerini ve hak ihlallerinin tespitini ve raporlaştırılmasının istediklerini belirtti.

Amasya E Tipi Hapishane’de tutulan tutsak Partizanlar Yılmaz Karaaslan ve Mert Yazar, avukatları ve aileleri ile yaptıkları görüşmelerde yaşadıkları hak ihlallerini anlattılar. Konuya ilişkin bilgi veren açılım Hukuk bürosu avukatlarından Aylin Kırıkcu kısaca şu şekilde bilgi verdi.

Müvekkillerimizin ifade ettiği üzere, Amasya Ceza İnfaz Kurumu’ndaki tutsaklar hastane sevklerine kelepçe ile çıkarılmakta; bu duruma karşı çıktıklarında darp edilmekte ve muayene olamadan hastaneye geri getirilmektedir. Müvekkillerimizden Yılmaz Karaaslan bu uygulamaya maruz kalmış; Şubat ayı başlarında iki kez darp edilerek sağlık hakkından yoksun bırakılarak ceza infaz kurumuna geri getirilmiştir.

Son olarak yine geçtiğimiz hafta benzer bir uygulamayla karşılaşan müvekkilimiz yaptığı telefon görüşmesiyle bu durumu ailesine bildirmiştir. Buna göre müvekkilim hastane sevkine götürülürken yine kelepçeyle götürülmüş; bu sırada darp edilmiş, hastanede kelepçenin çıkarılmasını istediği için yine darp edilmiş; hastane dönüşünde de darp edilerek hücreye atılmak istenmiş; bu sırada diğer tutsakların müdahalesiyle bu durum önlenmiştir. Müvekkilimin sağlık problemleri kritik düzeyde olmasa da diğer tutsaklar açısından tedavi edilmeden getirilme ciddi problemler yaratabilmektedir. Amasya Cezaevinde kimlik olmadan sohbet hakkına çıkılamaması, 5+5 kitap sınırlaması (henüz başlamadı) gibi hak ihlalleri de söz konusudur. Ayrıntılı durum yapılacak görüşmelerle tespit edebilecektir.

 

“Hak ihlalleri tespit ve rapor edilmeli”

25 Mayıs günü hapishane müdürü ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiklerini belirten Kırıkcu, “Yaptığımız telefon görüşmesinde müvekkilimizin karşılaştığı duruma ilişkin bilgi istenilmiş; cezaevi müdürü önce herhangi bir sorun olmadığını beyan etmiş; herhangi bir disiplin cezası olmadığı dolayısıyla hücreye konulmasının mümkün olmadığı bilgisi verilmiştir. Duruma ilişkin ailelerden aldığımız ayrıntılar kendilerine aktarıldığında ise, müvekkilin hastanede kelepçe meselesinden sorun çıkmış olabileceği, bu durumun jandarmayla ilgili bir problem olduğu ve kendileriyle bir ilgisi bulunmadığı, zaten mevcut bir darp raporunun olduğu; artık savcılık kanallarını ilgilendiren bir durum olduğu belirtilmiştir. Müvekkilimiz  bu durumun ilgili sivil toplum örgütlerine bildirilmesini istemekte ve suç duyurusunda bulunacağını beyan etmektedir. Amasya Ceza İnfaz Kurumu’nun bu keyfi uygulamaları ve tutsakları sindirmeye dönük yaklaşımları karşısında bu hak ihlallerinin tarafınızca tespitini ve raporlandırılmasını istemekteyiz” dedi.