Anasayfa , Avrupa , Almanya’da İstihdam Sorunu Büyüyor

Almanya’da İstihdam Sorunu Büyüyor

HABER MERKEZİ |09.07.2022|Eski başbakan Merkel döneminde farkına varılan ve had safhaya ulaşan nitelikli işgücü ve istihdam sorunu giderek büyümüş ve bugün itibariyle sadece Almanya’nın değil, Avrupa’nın bir çok ülkesini tehdit eden bir konuma yükselmiştir. 2020 yılında Alman Toptancılık, Dış Ticaret ve Hizmetler Birliği (BGA) Başkanı Holger Bingmann, “Almanya çekici bir göç ülkesi olmak zorunda” açıklamasında bulunmuştu. Bingmann, Avrupa Birliği (AB) içinden göçün, şirketlerdeki boşluğu doldurmaya yetmediğini kaydederek AB dışından gelecek göçmenler için yasaların basitleştirilmesi gerektiğini belirtmişti.

Özellikle Almanya’nın yaşlı nüfusu ve yakın gelecekte emekli olacakların sayısı dikkat çekiyor. Almanya Ekonomi Enstitüsü’nün “Kalifiye Eleman Güvenliği Uzmanlık Merkezi’nin” (Kofa) tarafından hazırlanan raporda, bütün çalışanların yüzde 22,8’i 55 yaşının üzerinde olduğunun altı çizilerek, önümüzdeki on yıllık dönemde en az 7 milyon 300 bin kişinin emekli olacağına dikkat çekiliyor.

İstihdam Sorunu Yaşayan Sektörler

Almanya’da lojistik ve sağlık sektörlerinde pandemi dönemi ile artan ihtiyaç hali katlanarak devam etmekte. Özellikle sağlık sektörü, kapitalist ekonomi politikalarının bir sonucu olarak pandemi döneminde deyim yerindeyse, “havlu attı”. Gerek sağlık çalışanlarının sayı olarak yetersiz kalması, gerek uzun çalışma saatleri, sağlık sektörüne “kar getirecek işletme” gözüyle bakan sistemin “kağıttan bir kaplan” olduğunu göstermesi açısından önemlidir.

Yenilebilir enerji ve sanayideki yeşil dönüşümle birlikte bu alanlar başta olmak üzere mühendis ve teknik eleman eksikliği son dönemlerde yoğun olarak eleman eksikliği hissedilen bir diğer sektör.

Otel ve Gastronomi sektörüde eleman sorunu yaşayan bir diğer sektör. Özellikle pandemi sürecinde iflasın eşiğine gelen, “devlet yardımları” ile ayakta kalan bu sektörler talebin arrtığı pandemi süreci sonrasında çalışacak eleman bulmakta zorlanıyor. Alman Federal Çalışma Ajansı’na AB dışından eleman alabilmek için bir istekte bulunmalarına rağmen bu konuda henüz bir gelişme olmadı.

Bu dönemde ise, havalimanlarında yaşanan sorunlar tüm kamuoyunun dikkatini çekmektedir. Emekli olan çalışanların yerine yenilerinin konamaması, pandemi döneminde sektörün durma noktasına gelmesi yer, güvenlik ve temizlik hizmeti veren şirketlerin başka alanlara kayması ve  pandemi sonrası artan talep bu sektördeki istihdam meselesini daha da görünür kılmakta. Almanya’da havalimanlarında yolcu ve bagaj hizmetlerinde 7 bin 200 personel açığı olduğu belirtilmektedir. Yine basına yansıdığı biçimiyle, “kalifiye göçmen işçi” alımı ile bu sorunu hafifletmek istedikleri ortaya çıkmış oldu. Alman firmalarının Türkiye’den 2 bin işçi getirme isteği Federal Çalışma Ajansı tarafından kabul edildi. Buna göre 6 Kasım 2022 tarihine kadar Türkiye’den işçi getirilmesi için özel bir karar alınmış oldu.

Bu yolla gelen işçilerin uyumlu olması, dil sorununu aşması ve firmanın memnun kalması durumunda oturum ve çalışma izinleri uzatılabilecek. Saat ücreti en az 14 euro 25 cent olacak bu işçilere resmi tatiller, Pazar günleri ya da geceleri çalıştıklarında mesai ya da tatil günü ek ödemesi yapılacak. İşveren ayrıca çalışanlara barınma hizmeti sunmakla da yükümlü olacak.

Almanya’da Oturumu Olmayan Mülteciler Yeni Düzenlemeler

Almanya’da bulunan ancak çalışma ve oturum müsadesi olmayan mültecilerinde “iş potansiyeli” gerekli sektörlere aktarılmak isteniyor. Bu güne kadar oturum isteklerine dönüş yapılmayan mülteciler, sistemin “ihtiyacı” olduğunda “değere” binmektedir. 1 Ocak 2022 tarihinden geriye doğru beş yıl Almanya’da bulunan mülteciler,  bir yıllığına düzenli oturum alacak ve bu süre zarfında belirli şartları yerine getirmeyi başarırsa Almanya’da daimi ikamet kazanacak. Bir yıl sonunda Almanca seviyesi, geldiği ülkeden aldığı kanıtlı kimlik ve bu andan sonrasında kendi geçimini sağlayacak gelir şartları belirlenmiş durumda.

Önümüzdeki yıllarda Almanya başta olmak üzere bazı AB ülkelerinde istihdam sorununun büyüyerek devam edeceği açıktır. Yaşlı nüfusun fazla olduğu ve her yıl ortalama 730 bin kişinin emekli olduğu Almanya sorunu derinden yaşamaya devam edecektir.