Home , Avrupa , Almanya eyalet seçimlerinde Merkel’in partisine AfD şoku…

Almanya eyalet seçimlerinde Merkel’in partisine AfD şoku…

45005Almanya’da nüfusun dörtte birinin yaşadığı 3 eyalette yapılan seçimlerde Başbakan Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) ciddi oy kaybına uğrarken, sağ-popülistlerden olan Mülteci karşıtı rasist/ırkçı  parti AfD ciddi bir çıkış yaptı.

Seçimlerde, Yeşiller’in sağın kalesi Baden-Württemberg’de ilk kez birinci parti olurken, Sol Parti (Die Linke) kısmi oy kaybına uğradı.

Seçimlerde Merkel’in partisinin kaybettiği oyların büyük kısmının AfD’ye gittiği dikkat çekiyor.

Baden-Württemberg’deki seçimlerde ilk sonuçlara göre koalisyon ortağı Yeşiller yüzde 30,5 oy oranıyla birinci olurken, bir önceki seçimlere göre yüzde 6 oy arttırdı. 2011 yılında yüzde 39 oy alan CDU yüzde 27’ye kadar geriledi.

Halen Yeşiller’in koalisyon ortağı olan Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise neredeyse yarı yarıya oy kaybederek, yüzde 12,5 civarına geriledi. SPD böylelikle, ilk kez bu eyalette seçimlere katılan ve yüzde 15 oy alan mülteci karşıtı Almanya İçin Alternatif (AfD) adlı partinin gerisine düştü.

Eyalette yüzde 5 barajını aşan son parti ise yüzde 8 civarındaki oy oranıyla Hür Demokrat Parti (FDP) oldu. Die Linke ise, yüzde 3 civarında kalarak, Eyalet Parlamentosu’na girmeyi başaramadı.

Bir diğer önemli eyalet olan Rheinland-Pfalz’da ise SPD oylarını korudu ve yüzde 36 ile birinci parti oldu. CDU’nun oyları 3 puan gerileyerek yüzde 32 olurken, AfD adlı ırkçı parti ilk kez katıldığı seçimlerde yüzde 12,5 oy oranına ulaştı.

SPD’nin eyaletteki koalisyon ortağı Yeşiller ise, 2011’de aldığı yüzde 15 oy oranından yüzde 5’e kadar geriledi. Yeşiller’in barajın altında kalma ihtimali de bulunuyor. FDP, yüzde 6 ile 2011’de giremediği Eyalet Parlamentosu’na tekrar girmeye hak kazandı. Die Linke, bu eyalette de yüzde 2,5-3 oy oranıyla baraj altında kaldı.

Doğudaki Sachsen-Anhalt eyaletinde de yine göçmen karşıtı söylemleri kampanyada kullanan AfD’nin çıkışı dikkat çekiyor. Buradaki seçimlerde CDU oy kaybıyla yüzde 30’a gerilerken, AfD yüzde 24 gibi yüksek bir oy oranıyla ikinci parti oldu. Die Linke ise, 7 puanlık oy kaybıyla yüzde 16’ya gerilerken, SPD de yarı yarıya oy kaybederek yüzde 10,5-11 civarında oyla yetindi.

Her üç eyalette de ne CDU-FDP ne de SPD-Yeşiller koalisyonlarının tek başına iktidar şansı kalmamış oldu. Bu partilerin hiçbiri AfD ile koalisyon yapmayacağından, eyaletlerdeki farklı koalisyonların CDU, FDP, SPD ve Yeşiller’den en az 3 partinin anlaşmasıyla kurulacağı tahmin ediliyor.