Anasayfa , Avrupa , Alman-Suudi Stratejik Ortaklığının Adı: 'Leopard 2' Panzeri

Alman-Suudi Stratejik Ortaklığının Adı: 'Leopard 2' Panzeri

BERLİN | 06 – 07 – 2011 | Alman parlamentosunda görüşülmek üzere alınan ön kararla Suudi Arabistan devletine 200 ‘Leopard II’ savaş panzerinin satılması görüşüldü. Basına kapalı yapılan görüşmede büyük ihtimalle satım işleminin karara bağlandığı burjuva basında da dile getirildi.

Gerici Suudi devletine 200 panzerin satımı Alman kamuoyunda tepkilere neden oldu. Geçen hafta Angela Merkel başkanlığında toplanan Federal Güvenlik Dairesi’nde gündeme gelen panzer satımının kapalı kapılar ardında kararlaştırıldığı basına yansımıştı. Yapılan spekülasyonlarda, panzerlerden 44 tanesinin karar öncesi Suudi Arabistan’a gönderildiği belirtiliyor.

Alman Süddeutsche Gazetesi’nin bildirdiğine göre ise panzer satımı İsrail ve ABD ile tam işbirliği iiçinde gerçekleşti.

Alman Devleti Gerici Devleti Kolluyor

Kamuoyunda duyulan tedirginliğin oldukça önemli sebepleri var. gerici Suudi hanedanlığının kontrolünde olan diktatörlüğün sicili ise bir hayli kabarık. Suudi Arabistan insan haklarının ihlal edildiği başlıca ülkeler arasında yer alıyor. Petrol ihracaatının önemli gelir kaynağı olduğu ülkede egemen sınıf varlıklı bir yaşam sürerken, halkın büyük bir kısmı yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Anti militarist kamuoyunun görüşlerine göre, Arap halklarının başkaldırısından etkilenen ve güvenlik politikalarını üst seviyeye çıkarak Suudi devletinin bu silahlarla olası bir başkaldırıyı bastırmayı hedefliyor. Suudi Arabistan devleti, Bahreyn’de gelişen halk hareketlerinin bastırılması için Bahreyn devletine silah yardımında bulunmuştu. Tunus eski diktatörü Ben Ali içinde sığınma yurdu haline gelmişti Suudi devleti.

Suudi Devleti ile Stratejik Ortaklık

Alman hüükümet yetkilileri ise silah satışının meşru kılmanın uğraşı içinde. Aylar önce halkları meşru isyanını sözde savunan Merkel hükümeti, gerici devletlere silah satarak bu konuda ki samimiyetinide ortaya koydu. Dış ilişkiler temsilcisi Philipp Missfelder, stratejik çıkarlardan dem vurarak, Suudi Arabistan’ın Almanya’nın önemli partnerinin olduğunu savundu.

Ancak burjuva basında yayılan haber ve yorumlarda, Alman devletinin Mısır ve Tunus’tan sonra gerci Suudi devletini olası isyanlara karşı korumaya çalıştığı belirtiliyor. Devrimci-demokrat kamuoyunda ise alman devletinin yayılmacı politikalarına vurgu yapılarak bunun bir emperyalist politikanın gereği olduğu dile getirildi.

Alman devleti silah ticaretinde oldukça iştahlı yol alıyor. 2009 yılında yedi firmanın sadece Suudi devleti ile yaptığı silah ticareti 168 milyon doları buldu. Suudi devleti silah ticaretinde dünyanın 3. silah ticaretini yapan Alman devletinin listesinde 6. Sırada bulunuyor.

Alman devleti 2009 yılında silah ticaretinin üçte birini Türkiye ve Yunanistan’a gerçekleştiridi. Bu ticarette Krauss-Maffei-Wegmann ve Rhein metaldan oluşan ‘Leopard’-Panzeri satıldı.

Yeşiller ve SPD Türkiye’ye Silah Satmıştı

Yeşiller ve SPD, Merkel hükümetinin gerici Suudi devleti ile gerçekleştirmek istediği bu ticarete eleştirel yaklaşıyor. Ancak silah ticaretinin SPD ve Yeşiller koalisyonu döneminde de diktatörlerle gerçekleşmesi, halkların temel hakları gözetilmeksizin yapılan Yugoslavya işgali bu tepkileri kamuoyu nezdinde samimiyetini boşa çıkarıyor. Schröder hükümeti döneminde, Türk devletine ‘Leopard’ panzerleri satılmış ve bu panzerlerin Kürdistan’da meşru Kürt ulusal hareketine ve Kürt halkına karşı kullanıldığı açığa çıkmıştı. Bu durum o dönem büyük tepkilere neden olmuştu.