Anasayfa , Avrupa , Af Örgütü mülteci ailelerin açık cezaevlerinde tutulmasını destekliyor

Af Örgütü mülteci ailelerin açık cezaevlerinde tutulmasını destekliyor

BELÇİKA | 05 – 05 – 2011 | İltica başvurusu kabul olmamış mülteci aileler, geri gönderme hazırlıkları sürecinde polis denetimli kamplarda tutulacak. Belçika hükümeti geçen yıl aldığı bu kararı 2011 içerisinde hayata geçirmek istiyor. Uluslararası Af Örgütü ise planları destekliyor.

‘Kaçmasınlar diye tutacağız’

Göç Bakanlığı müsteşarı Melchior Wathelet bu amaçla 2011 içerisinde 34 adet açık cezaevi inşa etmek istediğini açıkladı. Bu kamplarda, terk kararı verilmiş, çocukları olan mülteci aileler ülkeyi terk edecekleri güne kadar denetim altında tutulacak.

Neden olarak ise 2011 yılında bu durumda olan 39 aileden 10’unun devlet denetiminden kaçtığı öne sürülüyor. Wathelet ‘eğer bu aileleri yakalarsak, ülkeden gönderilecekleri güne kadar, denetim kamplarında tutacağız’ dedi.

Af Örgütü Destekliyor

Uluslararası Af Örgütü temsilcisi Carmen Dupont ise Wathelet’i desteklediklerini söyledi. Şu an denetimde olmayan evlerde kalan ailelerin kaçmasını önlemenin önemli olduğu belirten Af Örgütü temsilcisi, söylemini ‘tabi sadece son çare olarak ve çok kısa bir süre tutulmak şartıyla’ sözleriyle yumuşatmayı ihmal etmedi.

Çözüm tutsak etmekte değil, gelecek sunmakta

Belçika hükümetinin bu insanlık dışı uygulamasına Flamen Mülteci Örgütü tepki gösterdi. Mülteci örgütü 2008 yılından günümüze bu ailelerin yüzde 80’inden kaçma ve gizlenme durumunun görülmediğini ve bakanlığın bahsettiği yükselişin söz konusu olmadığını savundu.

Mülteci örgütü açık cezaevlerininin insani olmadığının altını çizdi, mülteci aileleri tutuklamakla tehdit etmenin ise çözüm olmayacağını da ekledi. Son olarak arabulucu yönünü göstermeyi de ihmal etmeyen örgüt, ‘Onlara kendi ülkelerinde gelecek sunmak en doğru çözüm, ikna etmeliyiz’ dedi.

Avrupa’nın farklı ülkelerinde de benzer tartışmalar yaşanıyor. 10 yılı aşkın bir süredir, herhangi bir Avrupa ülkesinde kalan mülteci ailelerin çocuklarının ve kendilerinin toplumla oluşan bağlarından dolayı, bu aileler kendi ülkelerine geri dönmeyi tercih etmeyebiliyor. Aynı zamanda kimi zaman kendi ülkelerinde gelecek korkusu veya savaş koşulları gibi nedenlerden dolayı geri dönmek istemiyorlar.