Anasayfa , Haberler , Açılımın Sanatçıları İnşaat Sektöründe

Açılımın Sanatçıları İnşaat Sektöründe

TÜRKİYE | 29 – 03 – 2010 | Başbakanın açılım kahvaltılarına katılan sanatçılardan İbrahim Tatlıses Kuzey Irak’ta inşaat yatırımına başlayacağını açıkladı. İnşaat sektörüne yatırım yapan ilk sanatçı olmayan Tatlıses’in, işgalle yıkılan Irak’ta yapacağı yatırımı “sosyal sorumluluk” çerçevesinde değerlendirmesi dikkat çekti.

Sanatçıların inşaat sektörüne artan ilgisinin arkasında, sektörün bir gereği olan “kirli ilişkilere” nüfuzları sayesinde daha kolay girebilmeleri yatıyor.

Başbakan Erdoğan‘ın sanatçılarla yaptığı kahvaltılı toplantı, sanatçılar arasında bir bölünmeye de neden oldu. Erdoğan’ın kahvaltısına katılan ve katılmayı reddeden sanatçılar arasında bir taraflaşma yaşanırken, bu kahvaltıya katılan isimlerin ticaret dünyasındaki konumları, neden orada oldukları sorusunun yanıtlarından birine de işaret ediyor.

Son olarak kahvaltılara katılan sanatçılardan İbrahim Tatlıses, ticaret faaliyeti portföyüne K. Irak’ta inşaat yatırımlarını ekleyeceğini duyurdu. İnşaat sektörüne giren ilk sanatçı olmayan Tatlıses, Irak’taki yatırımını bir “sosyal sorumluluk” çerçevesinde sunarken, sektörde sanatçı sayısının artmasının arkasında başka nedenler olduğu biliniyor.

Tatlıses Irak’ta!
Başbakan Erdoğan‘ın “sanatçılarla” yaptığı ilk toplantıda en ön sıralarda yer alan isimlerden İbrahim Tatlıses, Kuzay Irak’ta müteahhitlik yapmaya hazırlanıyor. Tatlıses, geçtiğimiz günlerde, yatırımları ile ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Erbil‘e gitmişti. Daha sonra, Ortadoğu‘da faaliyet gösteren Al-Adel Company Group Başkanı Rüsdi Said birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Tatlıses, grubun Kuzey Irak’taki projesine ortak olmaya karar verdiğini ifade ederek, yüzde 50 ortaklık yaptıklarını bildirdi.

İşlerin taşeron firmalarca yapıldığını anlatan Tatlıses, Erbil ve Süleymaniye’deki projelerin 15 gün, Güneş İnşaat tarafından Süleymaniye’de yapılacak olan 850 konutluk projenin de 1 hafta içinde başlatılacağını söyledi.

Tatlıses, şarkıcılığının yanı sıra ticaretteki başarısı ile de sık sık gündeme geliyor. Tatlıses’in yatırımları arasında mağazalar, kebapçı zinciri, tekstil fabrikası, yoğurt, ayran ve peynir fabrikası, solaryum salonu, oteller, gece kulüpleri, TV kanalları gibi yatırımları da var.

Ferdi Tayfur da oradaydı
Tatlıses gibi müteahhitliğe soyunan bir başka “sanatçı” da Ferdi Tayfur. AKP döneminde yatırımların yoğunlaştığı ve bir çok yandaş sermaye grubunun da palazlandığı inşaat sektöründe yer alan Tayfur, yıllardır bu sektörde faaliyet gösteriyor. Kurduğu Ferdi Tayfur İnşaat Limited Şirketi ile inşaat sektöründe boy gösteren Tayfur, dolandırılması nedeniyle sektördeki yatırımlarına bir süre ara vermişti. Tayfur, birkaç ay önce yaptığı bir açıklamada, inşaat yapmaya tekrar başlayacağını, projenin ve arsanın hazır olduğunu belirtmişti. Tayfur, bunun dışında Marmaris‘te bir yarımada, Marmaris’te benzin istasyonu, birkaç villa gibi yatırımlara da sahip.

Hülya Avşar emlaktan inşaata
Açılım kahvaltısına katılan isimlerden Hülya Avşar da müteahhitliğe soyunanlar arasında. Avşar, daha önce yaptığı açıklamalarda, mesleğini (sanatçılık) araç olarak kullandığını da belirtmişti. Arsa alıp ev yapıp satmak üzerinden bu sektöre giden Avşar, sinemaya yatırım yapmaktansa bu sektöre yatırım yapmanın daha karlı olduğunu söylemişti. Hülya Avşar müteahhitliğin dışında zeytinyağı üretimi ve tekstil gbi alanlarda da faaliyet gösteriyor.

İnşaat sektörüne “fark” getirdiler
Türkiye‘de kriz öncesi uzun yıllar yüksek kâr ile çalışan inşaat sektöründe büyüyen müteahhitlik şirketlerinin devlet ve belediyelerle ruhsat ve tapu gibi işlemler nedeniyle birçok “kirli ilişki”ye girdiği biliniyor. AKP hükümetinin çeşitli şekillerde gündeme getirdiği kentleşme, planlama, imar, yapı ve afet yasaları ile sektörde faaliyet gösteren ya da sektöre girecek sermaye gruplarına yeni spekülasyon ve rant yaratma alanları yaratılmaya çalışılıyor.

Sektörün doğasında bulunan rant yaratma ve arsa spekülasyonu bahsedilen kirli ilişkilerin en önemli ayağını oluşturuyor. Son yıllarda sanatçıların arka arkaya inşaat sektörüne girmesi ise sektörün kârlılığının yanında, sanatçı kimliklerinden gelen nüfuzlarını söz konusu ilişkilerde daha rahat kullanabileceklerini düşünmelerinden kaynaklanıyor. Öte yandan, sanatçılar sektörde giderek payı artan tanıtım ve reklam faaliyetini, tanınırlıkları nedeniyle daha ucuza mal etmiş oluyorlar.

Ancak sektörde öne çıkan sanatçıların diğer yatırımcılardan farkları yalnızca bunlar değil. Medyanın sürekli takip ettiği sanatçıların yatırımlarını ve söz konusu faaliyetlerini duyururken sektördeki faaliyetlerine “sanatçı duyarlılığı”nı katmaya çalışıyorlar. Haftasonu medyaya yansıyan K. Irak’taki inşaat yatırımının, kendisini çok seven Irak halkını ucuz ev sahibi yapmak amacını taşıdığını söyleyen İbrahim Tatlıses, Irak halkına faydalı olmak için “elini taşın altına koyduğu”nu açıkladı.

İnşaat sektörüne giren bir diğer sanatçı Ferdi Tayfur ise memleketi Adana‘da yoğunlaştırdığı konut yatırımlarından sonuncusuna, yine Adana’da “gelin-kaynana kavgaları nedeniyle yuvalar dağılmasın” düşüncesiyle başlayacağını ve konutların yalnızca yaşlı çiftlere yönelik 50-55 metrekarelik olacağını açıklamıştı. Tayfur, “Bu yüzden yapacağım konutları sembolik fiyatlarla satacağım. Kimin annesiyle karısı geçinemiyorsa gelip benden daire alacak. Son derece de lüks yapacağım. Konutları satacağım kişilerde seçici davranacağım. Böylelikle de kimse kimseyi rahatsız etmeyecek” demişti.(soL)