BRÜKSEL | 17 – 05 – 2011 | Aylardan beri ekonomik krizden çıkmayı hedefleyen Yunanistan’a AB ve İMF tarafından daha fazla tasaruf önlemleri dayatılıyor. AB finansbakanları tarafından yapılan açıklamalarda ise, Yunan devletinin uyguladığı tasaruf paketlerinin yetmediği, daha kapsamlı tasaruflara gidilmesi gerektiği vurgulandı.
IMF yaptığı açıklamada, bir yıl önce 110 milyar euro ile yapılan maddi desteğin yetmediği, gayri safi milli hasılaya oranla yüzde 157,7 olan borç oranının, bir sene sonra yüzde 166’ya çıkacağı belirtildi ve hedeflerinin borç oranını yüzde 149 oranının altına indirmek olduğu idda edildi.
Euro grubu şefi Jean-Claude-Juncker’de yaptığı açıklamada Yunanistan’a verilen kredilerin ödeme vadelerinin uzamasını ve faizlerini düşmesini düşünebileceklerini belirtti. Ancak Juncker ve AB komisyonu tarafından daha öncesinde yapılan açıklamalarda her türlü borç yapılandırmasını devre dışı bırakmışlardı. Alman bankasının da aralarında bulunduğu kefil bankalar ise, kar oranları noktasında taviz vermiyor. Yunan devletinin borçlarını geri ödememesinden doğacak tehlike üzerine ise tartışmalar devam ediyor.
‘Neyin Varsa Sat!’
Borçların yeniden yapılandırması noktasında AB ve İMF Yunan devletine Baskı yapıyor. AB ve İMF’nin Yunan Devletinden son talepleri ise, bir an önce özelleştirmelere hız vermek.
Alınan bilgilere göre Papandreou hükümetinin devlete ait olan tüm menkullerin bir an önce elden çıkarılacağı yönünde. İlk elden özelleştirilecekler arasında elektrik ve su tesisleri bulunuyor.
Uluslararası ekonomi uzmanları özelleştirilecekler arasında, havaalanları, limanlar, devlet bahis kurumları, kumar işletmeleri, futbol sahaları ve turizm emlak ve acenteleri bulunuyor. Böylece devlet kasasına 300 milyardan fazla para girmesi bekleniyor. İMF Avrupa masası şefi Antonio Borges’in de hayranlıkla ‘ülkenin olağanüstü menkul değerleri var’ ifadesinde de belirtildiği üzere, özelleştirmenin AB ve İMF baskısıyla artacağı belirtiliyor.
Uluslararası tekellerin yapılacak özelleştirmelerden yüksek karlar elde edeceği beklenirken, özelleştirmelerle gelir kaynaklarının tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. AB ve İMF direktifleri doğrultusunda hareket eden Yunan hükümeti, devlet kurumlarından personel kıyımına gideceği planlanıyor. Yanısıra her bakanlıkta AB ve İMF komiserleri konuşlanacak ve yapılan uygulamaları denetleyecek. Böylece Yunanistan AB ve İMF’nin himayesine girmiş olacak.
AB ve İMF’nin son kararları ise emek cephesinde öfke ile karşılandı. Yapılan yorumlarda, bu saldırıların sadece Yunan işçi ve emekçisi ile sınırlı kalmayacığı, tüm Avrupa emek cephesine yönelik saldırıların artacağı dile getiriliyor.