Anasayfa , APP , 8 Mart Mücadele Günüdür

8 Mart Mücadele Günüdür

İNGİLTERE|09.03.2021| LONDRA|8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü, “Emek Sömürüsüne, Toplumsal Cinsiyet Ayrımcılığına Karşı Kadınlar Greve” şiarıyla, Londra’da da kutlandı.

Günler öncesinden demokratik kadın kurumları ve yöre derneklerinin Kadın Komisyonları ( Sosyalist Kadınlar Birliği, Yeni Kadın, Kürt Kadın İnisiyatifi, Alxas Kom Kadın Komisyonu,Tilkiler Kadın Komisyonu, Dersim Der Kadin Komisyonu, Paz Der Kadın Kolları, Britanya Kürecikliler Kadın Komisyonu ve Göksunlular SDK Kadın Kolları ) bir araya gelerek, Londra Kadın Dayanışma Platformu adı altında, 8 Mart’ta bir sokak eylemi yapma kararı aldı.

8 Mart Pazartesi günü, Wood Green kütüphanesi önünde gerçekleşen eylemde, ortak kaleme alınan bildiri İngilizce ve Türkçe okundu. Yapılan açıklamada, “kadınların yüzlerce yıldır verdikleri mücadelelerle elde ettikleri haklarının, Korona pandemisi bahane edilerek egemenler tarafından gasp edilişine ve bugün hala kadınların güvencesiz işlerde, düşük ücretlerle çalıştırıldığına, yeniden üretim olan ev içi emeklerinin görmezden gelindiğine” vurgu yapıldı.

Ayrıca, yapılan konuşmalarda, “patriarkal- kapitalist sistemin, can damarı olan toplumsal cinsiyet ayrımcılığı son bulmadan, özgür ve eşit bir toplumun oluşması mümkün olmayacaktır.” Denilerek, önemli bir noktaya da dikkat çekildi.

“8 Mart’lar emekçi kadınların ekonomik, politik ve sosyal haklarıyla ilgili mücadele günüdür. 8 Martlar; kadın emeğinin sömürüsüne, cinsiyetinden, cinsel yöneliminden, ırkından, milliyetinden, inançlarından kaynaklı ötekileştirilmesine karşı, hayatın her alanında mücedelenin sembolüdür. Mücadeleci, direnişçi kadınlar olarak, bize hak görülen kölelik ruhunu red edip, eşitlik ve özgürlük mücadelesinde yerimizi alıyoruz.” denildi.

Yapılan açıklamanın ardından, “Korkmuyoruz, Susmuyoruz, Boyun Eğmiyoruz”, “Jin Jiyan Azadi”, “Kadın Yaşam Özgürlük”, “Yaşasın 8 Mart” sloganları Kürtçe, Türkçe ve İngilizce atılarak eylem sona erdirildi.

Yine kadın platformunun almış olduğu karar doğrultusunda 8 Mart akşamı, siyasetçi Ebru Yiğit ve kadın hakları aktivisti-yazar Gönül Kaya’nın katılımıyla başarılı bir online panel gerçekleştirildi. Panel, 600 kişi tarafından izlenmiş olup ilgi oldukça yoğundu… Panelistler Türkiye ve Avrupa başta olmak üzere tüm dünyada gelişen kadın hareketleri hakkında bilgi verdiler.

8 Mart’ta kadınların sokakları zorladıklarını ve birçok alanda sokağa çıktıklarından bahsedildi. 8 Mart’ın, Berlinde 4 yıllık bir mücadelenin sonunda resmi tatil günü olarak kazanıldığının bilgisi verilirken, ayrıca 8 Mart’ın tüm dünyada resmî tatil olması gerekliliğinin altını çizdiler.

Video:https://www.facebook.com/Atik.Kadraj/videos/258257692596574