Anasayfa , Haberler , Mor Dayanışma’dan Atölye Çalışması

Mor Dayanışma’dan Atölye Çalışması

|Antakya 11.04.2017|

“Ataerkil yazına karşı kadın masal atölyelerimizi kuruyoruz” diyen Mor dayanışma, Yazarlar Derneğinin katkılarıyla gerçekleştirilen masal atölyesi için bugün start vererek Basına ve Kamuoyuna bir açıklama yayınladı.

Basına ve Kamuoyuna

Dayatılan ataerkil yazına karşı kadın masal atölyelerimizi kuruyoruz.

Biz kadınlar oluşturulan yazın dilinin erkek dili olduğunu ve bu dilin ataerkil zihniyetin oluşmasında ne kadar etkili olduğunu biliyoruz. Hepimiz belirli bir kurgu ile yazılmış, erkeği yücelten, kadını zayıf ve korunmaya muhtaç olarak lanse eden cinsiyetçi masallarla büyüyor, büyütülüyoruz.

Kadınları yok sayan ve tahakküm altına almak için cinsiyetçi masallarla zehirleyen ataerkil zihniyetin panzehiri, oluşturacağımız daha özgür, cinsiyetsiz bakış açısına sahip olan masal atölyeleridir. Bu atölyelerimizde, Rapunzel yıllarca hapis kalmış bir kadın olmaktan çıkıp kurtulmanın yollarını arayabilir, Sindrella kız kardeşleriyle rekabetçiliğin olmadığı dayanışmayla örülü bir kız kardeşlik kurabilir, Pamuk Prenses kraliçe tarafından kıskanılan bir kız olmak yerine yeni yerler keşfetme arzusuyla saraydan çıkan bir genç kız olabilir.

Atölyemiz 3 aşamada gerçekleşecektir. Birinci aşama; masal incelemesi ve masallardaki cinsiyetçi taraflarının bulunup irdelenmesi. İkinci aşama; masallarda küçük dokunuşlarla değişiklikler yapma.Üçüncü aşama; kadın bakış açısına sahip yeni bir masallar yazma.

Yazarlar Sendikasının katkılarıyla ,Mor Dayanışma olarak gerçekleştireceğimiz bu atölye ile hedefimiz toplumsal cinsiyet eşitsizliğine hizmet eden masallardaki cinsiyetçiliği açığa çıkarmak ve kadının özgür bir birey olarak var oluşunu esas alan kurgular ile ataerkil yazına karşı alternatif oluşturmak.

Biz kadınlar elbette çok farklı şeyler yaratabilir, toplumun her alanında yer alabiliriz. Anlatılanın aksine bizlerde bir çok noktada var olabiliriz. Toplumun yarısını oluşturuyorsak bütün alanlarda kendi sözümüzü söylememiz gerekiyor. Bunun başlangıç noktası da yazın diliyle beyinlere kazınan zayıf , erkeğe muhtaç, yaratmaktan yoksun kadın imgesinden kurtulmak , dayatılan bu kurguların yanlış olduğunu göstermek için yeni kurgular oluşturmaktır.

Hadi kadınlar hep beraber masal atölyelerimizde kendi dünyalarımızı bizler oluşturalım. Mor dayanışma masal atölyemize hepinizi bekliyoruz.

(Mor Dayanışma)

Son kayıt 20 Nisan 2017
İletişim no:05393902996