Anasayfa , Haberler , 4 Milyon insan Newroz'da referandum yaptı

4 Milyon insan Newroz'da referandum yaptı

AMED | 22 – 03 – 2010 | Diyarbakır’da düzenlenen Newroz kutlamasında konuşan BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Newroz’da referandumun sonucunu alacaklarını belirterek, “Bu meydandaki 1 milyon oy yetmiyor diyenler şimdi İstanbul’da da referandum yapılıyor, Gever de yaptı, Van da yaptı, Muş da yaptı. 4 milyon insan Newroz’da referandum yaptı” dedi.” dedi.

BDP’li milletvekilleri hakkında toplam bin 777 yıl hapis cezası istendiğini de belirten Demirtaş, “Bizim üzerimizden tasfiye politikalarını dayatmak isterseniz BDP sizin muhatabınız değil olsa olsa kabusunuz olacak” diye uyardı.

Diyarbakır Mitingi’nde DTK Eşbaşkanı Yüksel Genç’in konuşmasının ardından sahneye çıkan Serhado söylediği şarkılar ile miting meydanında büyük coşku yarattı. Serhado ile sahneye çıkan mamoste Medya ise herkesin evinde Kürtçe öğrenmesini istedi. Kendinsin de Kürtçe ders verdiği için yargılandığını hatırlatan mamoste Medya, “Eğer herkes evinde Kürtçe konuşsaydı bende yargılanmazdım” dedi. Serhadonun ardından BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, halka hitap etti. Kürtçenin Kurmanci ve Zazaca lehçelerinde halkın Newroz bayramını kutlayan Demirtaş, “Başta Mazlum yoldaş olmak üzere bütün Newroz şehitlerini saygıyla anıyoruz. Ey Mazlum heval! Eğer sen Amed’te o işkence altında o üç kibriti yakmasaydın bugün Amed meydanında milyonlar olmazdı. Sen rahat uyu Mazlum heval. Biz Newroz’un nöbetindeyiz” dedi.

REFERANDUMUM SONUCUNU ALACAĞIZ

“Bugün buraya Newroz referandumun sonucunu alacağız. Sonucunu alacağız ki yarın hükümet temsilcilerine bu referandumun sonucunu götürelim” diyen Demirtaş, “İşte bu meydan referandum meydanıdır, çözüm meydanıdır. Kürt halkı ne istiyor, ne istemiyor herkes duysun. Ben size soracağım hep birlikte oy kullanacağız” dedi. Demirtaş’ın, konuşmasında “Kim anadilinde eğitim istiyor? Kim anayasal vatandaşlık istiyor? Kim demokratik özerklik istiyor? Kim yeni bir anayasa istiyor” şeklinde sorduğu sorulara halk hep bir ağızdan “biz” diye cevap verdi.

4 MİLYON İNSAN NEWROZ’DA REFERANDUM YAPTI

Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu Newroz kendi tasfiye politikalarını dayatan AKP hükümetine yanıttır. Kim dağların boşaltılması için PKK ile görüşülmesini istiyor, kim sayın Öcalan’ın bu sürece dahil edilmesini istiyor. İste sayın Başbakan duy bunları. İşte BDP bunu dikkate almazsa hiçleşir. Biz BDP olarak elbette ki muhatabız. Ama BDP bu meydanda aldığı gücü Ankara’ya iletecek siyasi iradedir. Siz bu halkın taleplerini yok sayarak siz kendinizi hiçleştiriyorsunuz. Bizim ortaya koyduğumuz çözüm gerçek çözümdür. Biz AKP ile yardımlaşma derneği değiliz. Bizim üzerimizden tasfiye politikalarını dayatmak isterseniz BDP sizin muhatabınız değil olsa olsa kabusunuz olacak. Bu meydandaki 1 milyon oy yetmiyor diyenler şimdi İstanbul’da da referandum yapılıyor, Gever’de yaptı, Van’da yaptı, Muş’ta yaptı. 4 milyon insan Newroz’da referandum yaptı. Çözümü Ankara’da ABD ile konuşarak arayacağına Londra’da İngiltere ile kirli pazarlık yaparak arayacağına işte bu halk barışa hazır. İşte bu halk sadece barış ve özgürlüğü haykırıyor. Bu halkı senin ABD’de planladığın bütün planları bozacak. Bu Newroz bu yüzden çözüm Newrozudur.”

BAŞBAKAN’IN YÜREĞİ YETİYORSA….

“Bu halk diyor ki elbette ki BDP’nin siyasi iradesini tanıyacaksın. Ama bu halk artık sayın Öcalan’ı kendi arasında istiyor, özgürlüğünü istiyor. 2010 Newrozu zindanların boşalacağı bir Newroz olacak. Barış sadece yasa işi değil, yönetmenlik işi değil gönül işidir” diyen Demirtaş, “Eğer başbakanın buna yüreği varsa gelsin 2011 yılında asker anneleri ile gerilla annelerin buluşturalım ama çocukları da yanlarında olsun. Eğer başbakanın Reşadiye’de öldürülen gençlere üzülüyorsak sende Cudi’de tekmelenen gerilla cenazelerine ağlayacaksın. Cesaretin varsa sayın Başbakan bu halkın elini havada bırakma. Bu aylar önemli aylardır. Bu halk artık somut adımlar bekliyor sizden zindandaki çocukların, tutuklu belediye başkanlarının özgürlüğünü derhal istiyor, istiyor ve alacak.”

AKP BİR BABANIN ÜÇÜNCÜ OĞLU GİBİ

Demirtaş, “Barış görüşmeleri elbette ki orta vadeye de yayılır. Biz kimsenin elinde sihirli değneği olmadığının farkındayız. Fakat somut adımlarla güven verici adımlarla meseleye yaklaşmazsanız, bu toplum sosyal patlama noktasına gelmiştir. Bir babanın üç oğlu varmış, biri sürekli yalan atarmış. Baba yalan atana demiş ki oğlum Allah senden razı olsun yalan atıyorsun, bunu biliyoruz. Bir diğeri hep doğru dermiş. Baba demiş ki Allah senden de razı olsun hep doğruyu söylüyorsun. Üçüncü oğlunun ise ne zaman yalan ne zaman doğru diyeceği belli değilmiş. Baba oğluna demiş ki Allah belanı versin, ne zaman doğru ne zaman yalan söylediğin belli değil. AKP’de bu üçüncü oğul gibidir” şeklinde konuştu.

TOPLAM MAL VARLIĞIMIZ: BİN 777 YIL CEZA

Demirtaş, şöyle devam etti: “Sayın Başbakan diyor ki ‘terörist başını, terör örgütünü’ bize muhatap gösterenler süreci tıkıyor. Başbakan dilini düzelt diyorum. Ortada ne terörist var ne terörist başı var. Ortada bir halk hareketi var ve onun önderi var. Öncelikle bu halka yaklaşmak için üslubunu düzelt. Halklarımız el ele vermiş barış istiyorsa AKP bunun önünde direnemez. Bu baraj doldu artık. Kim ki bu barajın önünde durursa ruhuna el fatiha diyeceğiz. Bizi samimiyete dürüstlüğe davet eden siyasi açıklamaya bakın. Başbakan mal varlığını açıkladı 3 trilyoncuğu varmış, bizde BDP’nin mal varlığını açıklayacağız. Ama bizimki yıl olarak olacak. 406 fezleke var mecliste. 25 ayrı ceza mahkemesinden yargılamak istiyorlar. Türk ve Tuğluk’u zaten yargılıyorlar. Ahmet Türk 68.5 yıl, Akın Birdal 5 yıl, Bengi Yıldız 102 yıl, Emine Ayna 283 yıl, Kurtalan 134 yıl, Gülten Kışanak 68, Özdal Üçler 231 yıl, Buldan 102 yıl, ben de 44 yıl, Bayandır 40 yıl olmak üzere tüm arkadaşlarımız on yıllarca yargılanıyor. Toplam varlığımız bin 777 yıl. Sayın Başbakan Allah sana daha fazla mal varlığı versin, bize de uzun ömür versin ki bizde yatalım bu kadar yıl.”

BU NEWROZ 3 KİBRİT İLE BAŞLADI

Demirtaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Eğer yasalar değişmezse biz bunu 5 bin yıla çıkaracağız. Bunun için daha fazla konuşacağız, daha fazla siyaset yapacağız. Daha fazla halkımızın yanında olacağız. İşte AKP’nin demokrasisi bu. Bin 500’ü içerde, dışarıda olanlarda binlerce yılla yargılanıyor. Anayasa paketinden önce bu halkın önündeki engelleri kaldırın. Aksi takdirde yaptığınız her şey burada olduğu gibi Amed meydanından geri dönecektir. 29 Mart’ta sandık kurdunuz dersinizi almadınız. Oradan doğru sonuçlar çıkarmadınız. Siz sandığa makarna, buzdolabı doldurdunuz, ama halk DTP’nin kırmızı gülünü çıkardı önümüzdeki dönemde sandıktan meşe ağacı çıkacak. Eğer onu da dikkate almam diyorsanız bir şey demeyeceğim. Bu Newroz 3 kibrit ile başladı. Bize Diyarbakır sokaklarında küçük bir ateş yakmamıza izin vermeyenler şimdi milyonları helikopterle izliyorlar.”

—–

Newroz alanında 1 milyonu aşkın kişinin katıldığı görkemli Diyarbakır Newrozu, Kürt sanatçı Ciwan Haco’nun bir birinden güzel klasik parçalarıyla son buldu.

Merkez Bağlar İlçesi’nde bulunan Newroz alanında 1 milyonu aşkın kişinin katıldığı Newroz kutlamasında Bülent Turan’ın ardından sahne alan Ferhat Tunç, sevilen parçalarını Diyarbakırlılar için seslendirdi. En son sahneye çıkan Ciwan Haco, büyük bir izdihama neden oldu. Haco’nun klasikleriyle coşan kitle, sık sık, “Bijî Kurdistan” sloganını attı. Bunun üzerine Haco yaptığı kısa konuşmada, “Büyük mücadeleniniz önünde saygıyla eğiliyorum. Burası Amed’tir. Burası gönüllerin başkentidir. Amedi, Qamışlo’yu Hewlêrî Mahabad’ı ve 4 parça ile yurt dışında yaşayan Kürtleri selamlıyorum. Newroz’unuz kutlu olsun” dedi. Ciwan Haco’nun şarkılarına eşlik yüz binlerce kişi, uzun süre halay çekti. Daha sonra alanı terk eden kitle, yürüyüş halinde sloganlarla şehir merkezine doğru yürüyüşe geçti. 1 milyonu aşkın kişinin katıldığı Newroz kutlamaları olaysız sona erdi.

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde yaklaşık 50 kişinin katıldığı Newroz kutlaması Servet Kocakaya ile Koma Per’in sahne almasının ardında sona erdi. Şırnak Merkez’de de 25 bin kişinin katıldığı kutlama Koma Pel, Koma Tîrêjên Rojê ile Cudi Kültür Sanat Derneği Çocuk Korosu’nun sahne almasıyla son buldu. (ANF)