Home , Haberler , 31 Mayıs 1971 Nurhak Dağlarında 45 Yıl Önce Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga katledildiler !

31 Mayıs 1971 Nurhak Dağlarında 45 Yıl Önce Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga katledildiler !

sinan_51031 Mayıs 1971 Nurhak Dağlarında 45 Yıl Önce katledilen  Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga’yı anıyoruz.

1970 yılında, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, Alpaslan Özdoğan, Deniz Gezmiş ve Cihan Alptekin’le birlikte Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun kuruluş çalışmalarını yürütür. THKO’nun şehir gerillası eylemlerinde yer alan Sinan Cemgil, 12 Mart 1971 cuntasından sonra, arkadaşlarıyla birlikte Ankara’yı terkeder ve Elbistan civarındaki Nurhak Dağı’na çıkarak burada arkadaşlarıyla birlikte THKO’nun gerilla kampını kurar. Sinan Cemgil komutasındaki gerilla birliği, planlandığı gibi Kürecik Radar Üssü’nü basmak için harekete geçer.

Kürecik Radar Üssü’ne yapacakları baskın öncesinde Sinan Cemgil ve arkadaşları, İnekli Köyü muhtarının ihbarı üzerine kuşatılır. 31 Mayıs 1971’de askerlerle çıkan çatışmada katledilirler.

24 Nisan 1972’de İbrahim Kaypakkaya önderliğinde kurulan TKP/ ML- TiKKO ilk eylem olarak,  Nurhak Katliamı’nda katledilen Sinan Cemgil, Kadir Manga ve Alpaslan Özdoğan’ı jandarmaya ihbar eden İnekli Köyü Muhtarı Mustafa Mordeniz isimli ihbarcıyı cezalandırmıştır.

31 Mayıs 1971 günü Nurhak’ta, İnekli köyü yakınlarında, kürecik amerikan radar üssünü basmak için yola çıkan Sinan Cemgil, Alpaslan Özdoğan ve Kadir Manga nın, bir muhtar tarafından ihbar edilmeleri sonucu jandarma tarafından kuşatılmaları ve girdikleri çatışmada öldürülmeleriyle sonuçlanan katliam. Gruptaki diğer kişilerden Mustafa Yalçıner ağır yaralandı. Hacı Tonak yakalandı. Metin Güngörmüş ve Ahmet Erdoğan ise kaçtılar. Daha sonra 6 Haziran da yakalanan Güngörmüş ve Erdoğan, Yalçıner ve Tonak la birlikte THKO davasından yargılandılar.

Çatışma sonrası cenazeleri almaya gelen Sinan Cemgil’in babasının yaptığı konuşmadan bir bölüm;

“ben varlıklı bir aileden geliyorum. kendim öğretmenim. ekonomik durumum oldukça iyidir. oğlumu en iyi şekilde yetiştirdim. en iyi okullarda okuttum. ülkenin en güzide üniversitesi olan orta doğu teknik üniversitesi nde okuyordu. hiçbir şeye ihtiyacı yoktu. bu sonuç olmasa yüksek mühendis çıkacak ve o da varlıklı bir hayat yaşayacaktı. fakat o sizin iyiliğiniz için öldü. bunu bilesiniz diye söylüyorum.”