Anasayfa , Haberler , 25 yıldır cezaevinde tedavi edilmiyor

25 yıldır cezaevinde tedavi edilmiyor

Haber Merkezi|29.01.2021|25 yıllık tutsak Ebedin Abi, tedavi edilmiyor. 6 yıldır göremeyen annesi Esmihan Abi, “İkimiz de sağken onu görmeyi çok istiyorum” dedi. 

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) verilerine göre; cezaevlerinde 604 ağır olmak üzere bin 605 hasta tutsak var.  Tedavi hakları engellenen, cezaevleri şartlarında kendi ihtiyaçlarını dahi karşılayamayacak durumda olan tutsaklar ölüme terk ediliyor. 2020’de 49 hasta tutsağın cenazesi verildi.  Yılın ilk günlerinde de Edirne Cezaevi’nde hasta tutsak Hadi Yalçın tabutla çıkarıldı.

Hasta tutsaklar listesinde yer alan ve tedavi hakkı engellenen isimlerden biri de şair Ebedin Abi. Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde 1996’da gözaltına alınarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Ebedin Abi, 25 yıldır cezaevinde. Kayseri Bünyan 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Abi’nin, kalp, şeker, tansiyon, her iki gözde görme kaybı gibi rahatsızlıklarının yanı sıra ciğerlerinde ve bacaklarında sorun yaşıyor. 22 Ocak’ta 6. kez anjiyo olan Abi, 45 kiloya kadar düştü.

Cezaevi sürecinde açık öğretimden üç üniversite bitiren Abi, aynı zamanda birçok müzik enstrümanı çalmasını öğrendi. Abi, cezaevinde tek çocuğu olan Hebûn için “Heliz û Hebûn” adlı Kürtçe şiir kitabını kaleme aldı.

6 yıl önce görebildi

MA’dan Müjdat Can’a konuşan Ebedin Abi’nin konuşmakta zorlanan 82 yaşındaki annesi Esmihan Abi, çocuğunu en son 6 yıl önce gördüğünü söyledi. Oğlunun cezaevi sürecinde birçok kez ameliyat geçirdiğini ve bu süreçlerin ardından da kendisini görmediğini dile getiren Abi, kendi imkanlarıyla oğlunu görmeye gidemediğini belirterek, “İkimiz de sağken onu görmeyi çok istiyorum” dedi.

Abi’nin eşi Zübeyde Abi ise “3 yıldır eşimin görüşüne gidemiyorum. İlk başlarda sapasağlamdı. Cezaevine girdikten sonra şeker ve kalp hastalığı çıktı, görme kaybı yaşadı. 22 Ocak’ta bir kez daha anjiyo oldu. Kalp damarlarında sıkıntı var. Hastalığı gün geçtikçe kötüye gidiyor” diye konuştu. Eşinin tedavi edilmediğini söyleyen Abi, revire giden eşinin pandemi gerekçesiyle 15 gün karantinada tutulduğunu söyledi. Abi, “Tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istiyorum” dedi.