Home , Avrupa , 25 Kasım’da Kadına Yönelik Erkek ve Devlet Şiddetine Karşı Kadınlar Avrupa’da Sokaktaydı(Güncelleniliyor)

25 Kasım’da Kadına Yönelik Erkek ve Devlet Şiddetine Karşı Kadınlar Avrupa’da Sokaktaydı(Güncelleniliyor)

MANHEIM

Eşitlik Ve Özgürlük Mücadelesi İçin Kadınlar Frankfurt’ta Sokağa Çıktı

FRANKFURT|Frankfurt’ta 25 Kasım Kadına yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele gününde çeşitli kurumlar tarafından örgütlenen görkemli bir eylem gerçekleşti.

Bu 25 Kasım’ı kadınlar açısından önemli kılan, Frankfurt merkezinde yer alan ,Liebfrauenberg‘ sokağının adının ‘Ni-Una-Menos Platz’ olarak, kadınlar tarafından sembolik bir şekilde değiştirilmesiydi.

Kadınlar pandemiye ve soğuk havaya inat, hep birlikte “Hayatlarımızdan ve Haklarımızdan Vazgeçmiyoruz” diye Frankfurt sokaklarında haykırdılar.

Alte Oper’da toplanan kadınlar pankartları, dövizleri, bayrakları ve sloganları ile kadına yönelik şiddete hep birlikte hayır dediler. Okunan bildirilerde patriakal sisteme, cinsiyetçiliğe ve kadına yönelik şiddete karşı kadınların sokakları terketmeyeceği vurgulandı. Kadın katliamlarının politik olduğu ve kadınlarının bu sisteme boyun eğmeyeceği söylendi.

Alte Oper’da başlayan yürüyüş Konstablerwache’da sonuçlandı. Eylem coşkulu sloganlar ile sona erdi.

25 Kasım’da Mannheim’da da haykırdık;  “EVDE DEĞİL, EYLEMDE KAL!”

MANNHEIM|Mannheim’da 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesi ile, Yeni Kadın, SKB, TJK-E ve Hümanist Kadınlar örgütlerinin bileşeni olduğu, Mannheim Kadın Platformu bir yürüyüş örgütledi.

25 Kasım Çarşamba günü Mannheim Schloss’da toplanan kitle, saat 17:30’da yapılan çağrı ile yürüyüşe geçti. Pandemi nedeniyle yükseltilen tedbirlere rağmen yaklaşık 60 civarında katılım sağlanmıştı. Atılan sloganlar eşliğinde yaklaşık bir saat süren yürüyüş, Paradeplatz‘da sona erdi. Burada katılımcı örgütlerin yaptıkları konuşmalardan sonra sloganlar ve alkışlar eşliğinde çekilen halaylar, horonlar, Ermeni halayı ile saat 19.00’da sona erdi.

Mannheim  Yeni Kadın

Nürnberg’te Kadınlar Hakırdılar; “BİR KİŞİ DAHA EKSİLMEK İSTEMİYORUZ!”

NURNBERG|Yeni Kadın’ında bileşeni olduğu 8 Mart Platformu’nun örgütlediği etkinliğe katılım yoğundu.

Nürnberg’teki tüm kadın kurumları kendi bayrakları, pankartları ve dövizleriyle mitinge katıldılar. Platformun ortak hazırladığı bildirinin okunmasıyla eylemin startı verildi. Ardından kurumlar günün önemine ilişkin konuşmalar yaptılar.

„Jin Jiyan Azadi“, „Kein Got, Kein Staat, Kein Patriarchat“, „Hoch Die İnternationale  Solidarität“ vb sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca platformun ortak bildirisi okundu ve kadınların öfke ve isyanlarının yansıdığı sloganlar atıldı..

Tekrar miting alanına gelindiğinde, yapılan konuşmaların ardından G20 protesto eylemlerinden dolayı tutuklanan arkadaşlar için hazırlanan ortak pankart açıldı ve toplu bir fotoğraf çektirildi.

Yapılan dans gösterisinden sonra alkışlar ve sloganlar eşliğinde eylem sona erdi.

EVDE DEĞİL, EYLEMDE KAL!

VILLINGEN|25 Kasım; Villingen – Villingen’de 25 Kasım vesilesiyle şeh,r merkezinde örgütlenen mitingde Courage ve Yeni Kadın yer aldı. Başlama saatinin 15.00 olması, bu yıl katılımın düşük olmasına neden oldu.

Courage’nin yaptığı açılış konuşması ile mitinge start verildi. Courage temsilcisi konuşmasında, “Almanya’da kadına yönelik şiddetin yükseldiğini, pandemi sürecinde yaşanan hak gasplarının kadınların yaşamını yaşamın bütün alanlarında daha fazla zorlaştırdığını, özellikle ev içinde kadınların omuzlarına çok daha fazla yükün yüklendiğini, çalışma yaşamında hala kadınların eşit işe eşit ücret alamadıklarını” anlattı.

Akabinde katılımcı kadınlarla yapılan dans ilgi ile izlendi.

Yeni Kadın adına söz alan arkadaş, “Pandemi sürecinde Avrupa’da da toplumsal cinsiyet eşitsizliği, kadına yönelik şiddet ve kadın katliamları arttı. 2020’de Almanya’da sadece Ağustos ayı sonuna kadar 125, Belçika’da 14, Fransa’da Eylül sonuna kadar 68, Avusturya’da 18 kadın eşi, eski eşi ya da partneri tarafından katledildi. Biliyoruz ki bu veriler, buz dağının sadece görünen yüzü.” dedi. Sözlerinin devamında, “Avrupa’da zaten yükselişte olan ırkçılık, pandemi sürecinde daha da tırmandırıldı… Hanau, Fransa, Viyana’da yaşanan saldırılar, Almanya’da polis ve İstihbarat Teşkilatı içindeki sağcı/ ırkçı örgütlenmeler, herkesin bildiği gerçeklikler…” diyerek yükselen ırkçılığa dikkat çekti. Sözlerinin sonunda “Pandemi gerekçesiyle tekrar evlere kapatılmaya çalışılan kadınlar olarak, EVDE DEĞİL, EYLEMDE KAL şiarıyla isyanlarımızı sokaklara taşıyıp, örgütlü güçlerimizi büyüterek öz savunma alanlarımızı güçlendirmeliyiz.” dedi.

Son olarak tecavüze maruz kalan bir kadının iç dünyasında yaşadığı psikolojik yıkımın anlatıldığı 20 dakika süren bir kişilik tiyatro oyunu ilgi ile izlendi.

Atılan sloganlar ve alkışlar eşliğinde eylem sona erdi.

Villingen

Eşitlik Ve Özgürlük Mücadelesi İçin Kadınlar Hannover’de Sokağa Çıktı

HANNOVER| 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü vesilesiyle, Hannover tren istasyonu önünde miting gerçekleştirildi. Miting alanında ayrıca bilgilendirme standı (info stand) da açıldı. Açılış konuşması ve saygı duruşu sonrası kurumlar güne ilişkin açıklamalar yapıp, bildirilerini okudular. Mitingte TJK – E’nin başlattığı, AKD’nin (Avrupa Kadın Dayanışması) desteklediği, “Erdoğan Yargılansın, 100 neden 100.000 imza” kampanyasının startı verildi, kampanya için yoğunca imza toplandı, Saat 15.00 te başlayan miting, müzik eşliğinde, “Jin Jiyan Azadi” vb sloganlar ile saat 19.00 da sona erdi.

HAMBURG’DA 1000 CİVARINDA KADIN HAYKIRDI; “KADIN KATLİAMLARINI DURDURACAĞIZ!”

HAMBURG|Hamburg’da, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde, kadına yönelik şiddete, kadın katliamlarına, toplumsal cinsiyet ayrımcılığına karşı isyanlarımızı haykırmak, öfkemizi örgütleyerek öz savunma alanlarımızı güçlendirmek için, “Evde Değil Eylemde Kal” şiarıyla 1000 civarında kadın sokaklara döküldü.

Hamburg eylem birliği platformunun örgütlediği eylem, saat 18.00’de Hamburg Tren İstasyonu yakınlarındaki Jungfernstieg caddesinde başladı. Eyleme farklı onlarca yerli ve göçmen kadın örgütü katılım sağladı.

Miting alanında ve yürüyüş boyunca atılan sloganlarda, yapılan konuşmalarda, pandemi sürecinde kadına yönelik şiddetin ve katliamların çıplak gözle görülecek kadar arttığına vurgu yapılırken, saldırıların sadece fiziki şiddet ve katliamla sınırlı kalmadığına, bu süreçte kadınların omuzlarına çok daha fazla yükün yüklendiğine, ev içi emeğinin daha fazla görünmez olduğuna, kadın emeğinin her alanda daha fazla değersizleştirildiğine, kadınların daha fazla yoksullaştırıldığına, iş yerlerinde ilk gözden çıkartılanların kadın emekçiler olduğuna, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin defalarca katlandığına vurgu yapılarak dikkat çekildi. “Kadınlar tüm bu saldırılar karşısında her geçen gün daha güçlü bir şekilde isyanlarını ve öfkelerini büyüterek sokaklara taşıyorlar… Şiddeti ve katliamları durduruncaya kadar sokakları terk etmeyeceğiz.” denildi. İstanbul sözleşmesine de dikkat çekilerek imzacı ülkelerde İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için de kadınların hükümetleri zorlamaları gerektiğine dikkat çekildi.

Eylem yürüyüş sonunda alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde atılan sloganlarla sona erdirildi.

AUGSBURG| Augsburg’ta Kadınlar 25 Kasım’da, “Hayır Demek Hayırdır” Dediler 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü’nde dünyanın her yerinde olduğu gibi Augsburg’ta da kadınlar, kadına yönelik şiddeti protesto etmek için sokaklardaydılar.

Königsplatz’da kadınlar, “Kadına Şiddete Hayır” ve “Hayır Demek Hayırdır” motosuyla nöbet eylemi yaptılar. Almanya’da bu yıl (2020) Kasım ayına kadar 150 kadın, erkek şiddeti ile öldürüldüğü için, öldürülen her kadın adına bir mum yakılarak ev içi şiddete dikkat çekildi. “Dünya genelinde zaten kadına şiddetin giderek arttığı bir dönemde, pandemi ile başlayan karantina sürecinde kadınların yükü daha da arttı.

Kadına şiddet daha da artarak ikiye, üçe katlandı. Örneğin Brezilya’da her iki saatte bir kadın öldürülüyor. Şiddetin önüne geçmek için alınan önlemler yeterli değil. Patriarka parçalansın kadınlar korunsun” diyen konuşmacı, sözlerini “Kadınların zorlu mücadelelerle kazandığı “Hayır Demek Hayırdır” hakkı çok önemlidir, kadınlar olarak mutlaka sahip çıkmalıyız””diyerek bitirdi. Yeni Kadın’ın da katıldığı eylem, “Nein heißt Nein” vb. sloganlar eşliğinde sona erdi.

VİYANA’DA KADINLAR SLOGANLARINI GÖKYÜZÜNE YAZDILAR

VİYANA|Kadına yönelik her türlü şiddete ve kadın katliamlarına karşı, Kadınların Mücadele Ve Dayanışma Günü olan 25 Kasım’da, Viyana’da kadınlar yine sokaktaydılar… AKD bileşenleri olan Yeni Kadın, ADKH, SKB başta olmak üzere, Frauen Zentrum, Kominten, Kızıl Kadınlar, Rotes für Frauen, Avesta vb. birçok göçmen ve yerli kadın örgütleri, Viyana’nın 20. bölgesi olan Handelskai’da biraraya geldiler.

Saat 14:30’da start verilen mitingte yapılan konuşmalarda, Mirabel kardeşler anıldı, pandemi sürecinde şiddetin, kadın katliamlarının ve tecevüzlerin çok daha fazla arttığına vurgu yapıldı. Yeni Kadın adına yapılan konuşmada devlet – erk’ek şiddetine karşı mücadele ve dayanışma Günün’de kadın dayanışmasının önemine vurgu yaparak, “Her alanda kadına yönelik her türden şiddete ve kadın katliamlarına karşı sessiz kalmayıp hep birlikte sokaklarda isyanlarımızı haykırıp, öfkelerimizi örgütlersek güç olabiliriz ve şiddete karşı güçlü bir mücadele ağı oluşturabiliriz” denildi. Saat 18:00’e geldiğinde, yürüyüşe geçmeden önce katledilen bütün kadınlar için yapılan saygı duruşundan sonra üzerine çeşitli sloganlar yazılmış rengâ regnk balonlar gökyüzüne bırakıldı.

Akabinde yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalar ve atılan sloganlara, yürüyüş güzergâhındaki kitlenin ilgisi yoğundu. Pandemi nedeniyle evlerinden çıkamayan kadınlar, pencerelerini açarak ya da balkonlara çıkarak zafer işaretleri ve alkışlarla bize eşlik ettiler. Saat 19:00’da Wallensteiplatz’a gelindiğinde eylem sona erdi. Viyana Yeni Kadın

 

Ellerimizi ve Gücümüzü Birleştirdik, Şimdi Daha Güçlüyüz!

LINZ|Maria Mirabel (24),  Minevra Mirebal (34), Patria Mirabel (36)… Kadın özgürlük hareketinin mihenk taşları. Kod adları „kelebekler“

Bundan tam 60 yıl önce, 25 Kasım 1950’da Dominik Cumhuriyetindei, Trujillo diktatörlüğüne karşı özgürlük mücadelesi veren kelebekler, diktatörlüğün askerleri tarafından tecavüz edildikten sonra vahşi bir şekilde katledildildiler.

Bunun içindir ki 25 Kasım kadınların, erkek egemen sistemde maruz kaldıkları şiddetin her türüne karşı baş kaldırdığı günün adıdır.

Bir yanda şiddet savaş militarizm ırkçılık, bir yanda yaşam, barış, eşitlik, kardeşlik, özgürlük…

Kısacası doğru ile yalnışın, güzel ile çirkinin hesaplaşmaya durduğu gündür 25 Kasım.

Her yıl 25 Kasım’da kadınlar, dünyanın her yerinde, bu haksız gidişatı değiştirmek için  sokaklarda olup, isyanlarını haykırıyorlar.

Artık kendi yazgımızı kendimiz çizeceğiz.

Sözümüzü birleştirmek, örgütlülüğümüzü ve dayanışmamızı ilmek ilmek örerek büyütmek için, bu yıl da 23 Kasım’da Linz’de de yerli – göçmen birçok kadın kurumu ile Yeni Kadın “evde değil, eylemde kal” motosuyla sokaklardaydılar ve isyanlarını haykırdılar.

Artık hiç birşey eskisi gibi olmayacak demek için… Nerede bir kadın eziliyorsa, nerede şiddet, katliam, haksızlık, savaş, sömürü ve zulüm varsa, nerde çocuklara ve kadınlara taciz ve tecavüz varsa hesabını soracağız diye haykırdık.

Ellerimizi ve gücümüzü birleştirdik, şimdi daha güçlüyüz!

LONDRA| 25 Kasım yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele günü kapsamında Londra Wood Green kütüphanesi önünde bir eylem gerçekleşti. Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB), Yeni Kadın, İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi, Tilkiler Kadın Komisyonu, Alxas-Der Kadın Komisyonu, Dersim-Der, Kürt Kadın İnisiyafi, Kürecikliler Kadın Komisyonu öncülüğünde kadınlar bir araya gelerek, kadına yönelik şiddete karşı seslerini yükselttiler. Eylemde yapılan açıklamada, “Kadınlar haklarını ve özgürlüklerini sokakta mücadele yoluyla kazanacakları bilinciyle ‘korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz’ sloganını büyütmektedir“ denildi.

Açıklamada devamla şu ifadeler kullanıldı: „İngiltere İstanbul Sözleşmesine imza atan fakat uygulamayan ülkelerden. İngiltere’de örgütlü olan biz kadınlar; yeni dönemde bu sözleşmenin uygulanması yönünde bir mücadele hattı geliştirecek, kadın mücadelesinin büyümesini ve yerel kadın örgütleri ile ilişkilenişimizi güçlendireceğiz. yönelik şiddetin görünür olması için bir farkındalık günü olan 25 Kasım’da her türlü koşula rağmen sokakta olmayı önemseyeceğiz. Pandemi ile beraber İngiltere ve tüm dünyada 2-3 katına çıkan kadına yönelik şiddete ve gücünü erkek egemen kapitalist sistemden alan eril zihniyete karşı mücadeleyi sokakta büyüteceğiz. Eylem, atılan zılgıt ve sloganlarla sonlandırıldı.