Home , Teknoloji , 24 MP3 için 1,92 milyon dolar para cezası verildi

24 MP3 için 1,92 milyon dolar para cezası verildi

jammie_thomasAMERİKA | 19 – 06 – 2009 | Amerikan jurisi, Jammie Thomas isimli kadına 24 MP3 indirdiği ve paylaştığı için 2 milyon dolara yakın para cezası verdi. Thomas, daha önce verilen 220.000 dolarlık cezaya karşı itiraz etmişti, o dava daha sonra juri tarafından geçersiz kılınmıştı. Bu dava Amerika’da İnternet’te telif hakları noktasında verilen ilk ceza.

No Doubt, Gloria Estefan ve Sheryl Crow isimli pop sanatçılarının MP3’lerini indiren kadın, legal olarak bunları tanesi 99 kuruştan alabilirdi. Şimdi ise herbir tanesine 80.000 dolar ödemek zorunda. 32 yaşında, 4 çocuk annesi Thomas, Yüksek Mahkemeye başvuracağını ve cezayı ödemeyeceğini açıkladı.

İnternet’ten telif hakları olan şeylerin indirilmesi noktasında son süreçte tartışmalar yoğunlaşıyor. Özellikle müzik ve film tekelleri, her yıl illegal downloadlardan kaynaklı karlarının milyar dolarlarla düştüğünü söyleyerek, devletleri yasaların çıkartılması noktasında zorluyorlar.

Mayıs ayında da İsveçteki Pirate Bay isimli download sitesi 2,7 milyon Euroluk para cezasına çarptırılmış, tekeller ise cezayı az bularak itiraz etmişti. Mahkeme daha da ileri giderek sitenin 4 kurucusna 1 yıllık hapis cezası vermişti.

Devletin ve mahkemeni ise kimden taraf olduğu kısa süre sonra ortaya çıktı. Cezayı veren yargıçlardan birtanesi İsveç telif hakları lobisi klubü üyesi, bir diğeri ise tekellerin avukatlarının üyesi olduğu bir platformun içinde.