Home , Dünya , 24-30 Mart – Büyük Geriye Dönüş Yürüyüşü İçin Çağrı

24-30 Mart – Büyük Geriye Dönüş Yürüyüşü İçin Çağrı

Haber Merkezi | 29.11.2019 | Samidoun Filistinli Tutsaklara Dayanışma Ağı, bugün farklı dillerde yaptığı açıklama ile 24-30 Mart haftasını Büyük Geriye Dönüş Yürüyüşü için Filistinliler’le dayanışma haftası olarak ilan ederek, herkesi dayanışmaya çağırdı. Arapça, İngilizce, Fransızca, Felemenkçe, İsveççe ve Türkçe olarak yayınlanan çağrı metninin Türkçe’sini olduğu gibi paylaşıyoruz.

 

24-30 Mart 2020, Dünya Genelinde:
Büyük Geriye Dönüş Yürüyüşü’ne ve kuşatmayı kaldırmaya yönelik uluslararası destek haftası.

Filistinli mültecilerin geriye dönebilme hakları ve İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki kuşatmasını sonlandırmak için Büyük Geriye Dönüş Yürüyüşü’nün ikinci yılında küresel seferberlik içinde kuşatma altında bulunan Gazze Şeridi’ndeki Filistinliler’e katılın.

30 Mart 2018 tarihinde Gazze Şeridi’nde bulunan onbinlerce Filistinli, geri dönüş ve kuşatmayı yarmak için Büyük Geriye Dönüş Yürüyüşü’nü ilan ettiler.

İsrail’in buna karşı şiddetli saldırısı pahalıya maloldu; işgal kuvvetleri gerçek mermileriyle, biber gazıyla ve plastikle örtülmüş çelik mermileriyle eyleme silahsız katılan 214 Filistinli’yi katletti ve dahası 18764 kişiyi de yaraladı.

Ama Büyük Geriye Dönüş Yürüyüşü’nün talepleri -İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik gerçekleştirdiği cani kapatmanın sona ermesi ve etnik temizliğin sonucu olarak yurtlarından olmuş milyonlarca Filistinli’nin geriye dönmesi- iki yıl sonra daha az eleştirel değildir.

Birleşmiş Milletler tarafından yedi yıl önce yapılan İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik kuşatmanın 2020 yılına kadar Gazze’yi yaşanamaz hale getireceği uyarısının ardından bölgedeki elektrik-, su-, işsizlik- ve gıda krizleri kırılma noktasına ulaşmış durumda.

Gazze Şeridi’nin izolasyonu, İsrail’in Filistin halkını uzaklaştırma, toplumumuzu kırma ve ulusal hareketimizi yok etme stratejisinin bir parçasıdır.

1948’de 720.000 Filistinli’nin etnik temizliği ile başlayan plan, bugün Filistin mahallelerini ve topluluklarını bölmek için duvarlar, kontrol noktaları ve yolların kullanımı; Kudüs, Batı Şeria ve 1948 işgalindeki Filistin’deki Filistinli evlerin ve kurumların yıkılması; İsrail yerleşimleri için Filistin topraklarının ele geçirilmesi; Filistinli liderleri siyasi tutuklama hedefleri; ve Filistinli mültecilerin işgal altındaki vatanlarından öldürücü güçle dışlanması ile devam ediyor.

Yine de Filistinliler, silahlı direnişten genel grevlere, boykot-, elden çıkarma- ve yaptırım kampanyalarını, Büyük Geriye Dönüş Yürüyüşü’nü, kendi kaderini tayın ve ulusal kurtuluş konusundaki meşru mücadelelerini asla durdurmadı.

2018’den bu yana, Filistinli mülteciler İsrail’in işgal güçlerinin bizleri silah zoruyla çıkarttığı yurtlarımıza geri dönebilme hakkımız için inanılmaz derecede direnmiş, İsrail’in işgal ateşine karşı çıkmış ve canını ortaya koymuştur.

Büyük Geriye Dönüş Yürüyüşü’nün ikinci yıldönümü  30 Mart -Filistin Toprak Günü- yaklaşırken dünya çapındaki tüm destekçileri 24-30 Mart 2020 tarihleri arasındaki uluslararası eylem haftasına katılım sağlamaya çağırıyoruz.

  1. İsrail’in Gazze Şeridi ablukasına karşı meydan okumak için 2020 yılında yola çıkacak olan bir sonraki Özgürlük Filosu’nu destekleyecek bir faaliyette bulunun.
  2. İsrail’in Filistin haklarını ve uluslararası hukuku ihlallerini hedef alan bir suçlamaya karşı boykot, elden çıkarma ve yaptırımlar kampanyası oluşturun.
  3. İsrail’in Filistinli mültecilere ve Gazze Şeridi’ne karşı işlediği suçlar ve buradaki kurtuluş mücadeleleri üzerine bir belgesel gösterimi yapın.
  4. Kamuya açık bir alanda Büyük Geriye Dönüş Yürüyüşü ile dayanışma mitingi yapın.
  5. Büyük Geriye Dönüş Yürüyüşü ve talepleri hakkında konuşabilecek bir konuşmacıyı davet edin.
  6. Ülkenizdeki siyasi yetkilileri, İsrail’in Filistinliler’e karşı işlediği suçlara açıkça karşı çıkmalarını ve onlara anlamlı yaptırımlar getirilmesini talep edin.


Tüm çabalarınızla, Büyük Geriye Dönüş Yürüyüşü’nü ve kuşatmayı yarma ve haklı taleplerimizi gözle görülür şekilde desteklemenizi istiyoruz.

Lütfen etkinliklerinizin duyurusunu ve bunların fotoğraflar-, videolar- ve raporlarını samidoun@samidoun.net adresine gönderin veya Facebook’taki Samidoun Filistinli Mahkumlarla Dayanışma Ağı’na iletin.

Bunun üzerine, Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü’nde, dünyayı, halkını ve hareketlerini Filistin’e desteklerini ve yüzyıla dayanan ulusal kurtuluş mücadelemizi büyütmeye çağırıyoruz.

Yüksek Ulusal Komisyon
Büyük Geriye Dönüş Yürüyüşü ve Kuşatmayı Yarma
Gazze, Filistin
29 Kasım 2019