Anasayfa , Haberler , 1363 aydın Ferhat Tunç'un yargılanmasına karşı

1363 aydın Ferhat Tunç'un yargılanmasına karşı

İSTANBUL | 28 – 09 – 2010 | 1363 aydın, sanatçı, akademisyen, kurum ve kuruluş, Ferhat Tunç’un yargılandığı davanın düşürülmesi talebiyle bir araya geldi. 30 Eylül’de görülecek davanın ikinci duruşmasında, Tunç’u yalnız bırakmayacaklarını ilan ettiler.

Yıllarca albümleri toplanan, konserleri yasaklanan, fiziksel şiddete maruz bırakılan, düşüncelerinden ve şarkılarından dolayı yargılanan Ferhat Tunç, yeniden mahkeme koridorlarında… Yargılamanın gerekçesi ise yaptığı bir konuşmada barış istemesi. Ferhat Tunç’un Diyarbakır’da görülen davasının ikinci duruşması 30 Eylül’de yapılacak.

1363 aydın, sanatçı, akademisyen, sendikacı, kurum ve kuruluş; Tunç’un yargılanmasına karşı çıkıyor. “Ferhat Tunç’la Dayanışma İnisiyatifi” adıyla bir araya gelen 1363 aydın, Tunç hakkında açılan davanın düşürülmesi talebiyle hazırlanan metne imza attı.

İmzacılar arasında Yaşar Kemal, Haluk Gerger, Perihan Maden, İsmail Beşikçi, Halil Berktay, Hacı Orman, Mithat Sancar, Ragıp Zarakolu, İrfan Açıkgöz, Şebnem Korur Fincancı, Şanar Yurdatapan, Özgür Radyo, BEKSAV, Grup Yorum da bulunuyor.

Kürt sorununa ‘çözüm’ ararken sanatçılar yargılanıyor

Galatasaray Meydanı’nda basına açıklama yapan imzacılar, “Biz de aynı ‘suça’ ortağız, bizi de yargılayın” dedi. Açıklamaya, Yazar Cezmi Ersöz, Nevzat Karakuş, Nurettin Güleç, yazar Erdoğan Aydın, müzisyen Hasan Sağlam, İHD yöneticisi Meral Çıldır, Özgür Radyo Editörü Songül Özbakır, ESP İl Yöneticisi Ersin Sedefoğlu, TGDP sözcüsü Necati Abay ve BEKSAV yöneticilerinin de aralarında bulunduğu kişiler katıldı.

“Bir halkın türkülerini yapanlar, yasalarını yapanlardan güçlüdür” pankartının açıldığı eylemde, basın bildirisini Özgür Radyo Editörü Özbakır, okudu.

Kürt sorunuyla ilgili “çözüm” arayışlarının anti demokratik uygulamalarla sürdürüldüğünü söyleyen Özbakır, “Başbakanın ileri demokrasi olarak tanımladığı Türkiye koşullarının gerçekte ne kadar anti demokratik olduğunun bir göstergesidir. Bir yandan Kürt sorunu ile ‘çözüm’ arayışları içinde gibi görünüp, diğer yandan İsmail Beşikçi ve Ferhat Tunç gibi aydınları yargılamak Türk devlet geleneğinin bir klasiğidir” dedi.

Ersöz: Ben de aynı ‘suçu’ işliyorum

Cezmi Ersöz, Ferhat Tunç’un konuşmalarını birçok festivalde dinlediğini söyledi ve “O’nun fikirlerine katılıyorum” dedi. Ersöz, “Barışı ve özgürlüğü isteyen, kardeşliği isteyen sanatçı ve müzisyenleri de Ferhat Tunç gibi yargılamalılar. Ben de Ferhat Tunç’un sözlerinin altına imzamı atıyorum, bizi de, beni de yargılasınlar” dedi.

Aydın: Bu bir fiili linç olayı

Yazar Erdoğan Aydın, demokratikleşmeden söz edebilmek için Ferhat Tunçların yargılanmaması gerektiğini söyledi. Aydın, “Ülkede demokratikleşmeden sözedildiği, 12 Eylül Anayasa’sının ve darbesinin aşılmasından sözedildiği bir ortamda Ferhat Tunç’a dair yürütülen linç kampanyası aslında hiçbir şeyin değişmediğini gösteren önemli bir belge. Anayasayı kendi çıkarları doğrultusunda değiştirmek isteyen AKP, söz konusu Ferhat Tunç olduğunda ya da bir başka aydın söz konusu olduğunda parmağını bile kıpırdatmıyor. Arkadaşımızın başına gelen bu fiili linç olayı, bu hukuksuz cezalandırma olayı Türkiye’de ezilenler ve emekçiler açısından bir şeyin değişmediğini gösteriyor. Ferhat Tunçların yargılanmadığı bir ülkede ancak demokratikleşmeden bahsedilebilir” dedi. (ETHA)