Anasayfa , Avrupa , 100 Değişik Yerde Atom Atık Transportuna (Castor) Karşı Protesto Eylemleri

100 Değişik Yerde Atom Atık Transportuna (Castor) Karşı Protesto Eylemleri

HANNOVER | 24 – 10 – 2010 | Alman hükümeti atom santralleri politikasında ısrar ederken, halkın tepkisi artarak sürüyor. Önceki Cumartesi 100 değişik alanda, 20.000 insanın katıldığı protesto eylemleri ile, atom atıklarının aktarımı ve depolanması protesto edildi. Fransa’dan getirilen atom atıkları arar depolama yeri olarak Almanya’nın Gorleben kentinde bekletiliyor ve ardından Ahaus ve Lubmin gibi yerlerde ise bu atıkların depolanması bekleniyor.

Protesto etkinliklerinin en yoğun olduğu yer Hannover kenti oldu. Yaklaşık 3000 kişinin katıldığı protesto eyleminde, yüksek radyoaktif özelliği olan atıkların depolanmasının durdurulması ve atom reaktörlerin derhal durdurularak santrallerinin kapatılması istendi. Birçok kurumun yer aldığı eyleme ATİF Hannover aktivistleri de yer aldı. Protesto etkinliğinde Anti-Fa ve ATİF’in bulunduğu kortejin coşkulu olduğu göze çaçrpttı. Saat 11`de başlayan miting ve yürüyüş, polisin çok geniş güvenlik önlemleri altında yaklaşık iki saat sürdü.

Hannover’de eyleme katılım yüksek olurken, bazı alanlarda ise protesto etkinliği bildiri dağıtma, mitingi enformasyon standları açma şeklinde sürdürüldü. Bazı alanlarda ise eylemlerin polis tarafından yasaklandığı gelen bilgiler arasında. Kasım ayı i.erisinde polis yetkilileri atom karşıtı protestoların yasaklanacağını duyurdu. 7 ile 16 Kasım arası, Atom atıklarının aktarım güzergâhında herhangi bir eyleme izin verilmeyeceği şimdiden halkın tepkisini çekmiş durumda.

6 Kasım’da Dannenberg’de yapılması planlanan protesto eyleminin yasak çeröevesinde olmadığı duyuruldu. Halk inisiyatifi temsilcisi Wolfgang ehmke tarafından Neues Deutschland gazetesine verilen demeçte, tehlikesi yüksek olan Castor transportu için demokrasinin rafa kaldırıldığını, ancak insanları sindirme ve gözdağı verme politikalarını bişa çıkacağını vurguladı.

Protestolar aynı zamanda Alman hükümeti Merkel’in Atom politikasına bir tepki olarak yorumlanıyor. Yapılan konuşmalarda, hükümetin tehlikeli atom politikasına son vermesi gerektiği vurgulandı. Halk insiyatif temsilcileri ise etkinliklerin lokal düzeyi aştığını, ülkesel ve hatta Avrupa’nın bir çok ülkesinde atom karşıtlarının arttığını vurguladı.