Anasayfa , Avrupa , YENİ – 1 Mayıs Almanya'da kutlandı

YENİ – 1 Mayıs Almanya'da kutlandı

1mayis2009frankfurtALMANYA | 03 – 05 – 2009 | Bu yıl da Dünya İşçi Sınıfının Birlik ve Dayanışma günü olan 1 Mayıs Almanya’da çoşkulu kutlamalarla geçti. Devrimci dayanışma içerisinde yerli ve yabancı kurumlar ve örgütlerin ortak düzenlediği yürüyüşler yapıldı, mitingler organize edildi. Farklı bölgelerdeki ATİK taraftarları ve ona bağlı federasyonlar ise kitleleriyle önceden hazırlık yaparak, bu Mücadele gününde alanlarda yerlerini aldı.

Nürnberg

Dünya Proleteryasının Birlik Dayanışma ve Mücadele günü olarak her yıl kutlanan ve DGB tarafından düzenlenen 1 Mayıs bu yıl , Maffei-Platz’da başladı. Yaklaşık 3 km’lik güzergah boyunca 30 kişilik ATİK korteji günün anlam ve önemine uygun konuşmalar yaptı. Sıkça ‘Yaşasın 1 Mayıs’, ‘Bıji Yek Gulan’, ‘Yaşasın Devrim, Yaşasın Sosyalizm’,’Yaşasın Proleterya Enternasyonalizmi’, ‘Emperyalis Krizin Alternativi Sosyalizmdedir’ sloganları Almanca ve Türkçe haykırıldı.

Yürüyüşe ATİK kitlesinin yanısıra Türkiyeli ve Türkiye Kürdistanlı göçmen örgütlerden AGİF, DİDF, YEK-KOM, Kurtuluş Cephesi ve Alevi Derneği katılım sağladı. Alman örgütlerden MLPD, Linke, Ver-di, KPD-Aufbau gibi yapılar yer aldı. Yürüyüşte 2000 civarı bir kitle, yürüyüş sonrasında yapılan mitingde ise 5000 civarında insan katıldı.

ATİK korteji katılım ve organize bakımından eksiklikler taşımasına rağmen, yürüyüşe konuşma ve sloganlarla belirgin canlılık kattı, ilgi topladı.

Hamburg

İşçi sınıfının Birlik-Mücadele ve Dayanışma günü olan bir Mayıs Hamburg’da kutlandı. DGB’nin organize ettiği kutlamada saat 9’dan itibaren kitle sendika binası önünde toplanmaya başladı. Kitlenin toplanmasıyla birlikte yürüyüşün başlama anı olan saat 11’de kortej yürüyüşe geçti.

1mayis2009hamburg2ATİF-Hamburg ise bileşeni olduğu Enternasyonal Devrimci Blok olarak kortej oluşturarak yürüyüşe geçti. 1 Mayıs kutlamalarına da damgasını vuran ekonomik kriz “Krizin Faturasını Kapitalistler Ödesin!” yazılı pankartla gündeme taşındı. ATİK ve İLPS flamalarının da taşınan yürüyüş boyunca günün anlamını konu alan konuşmalar yapıldı, sloganlar atıldı. Yaklaşık 3 saat süren yürüyüşe 4000 civarında kitle katıldı.

Frankfurt

Enternasyonal alanda işçilerin brlik, mücadele ve dayanışma günü olan bir Mayıs Almanya’nın Frankfurt kentinde de kutlandı. Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından organizesi yapılan 1 Mayıs etkinlikleri saat 9:30 da Günthersburgpark’tan bir yürüyüş ile başladı ve tarihi Römer meydanında son buldu. Her sene geleneksel olarak belirlenen yürüyüş güzergahı bu sene değiştirilerek, bankaların yoğun olduğu güzergah kullanıldı.

İşçi ve Emekçilerin gündeminde bu sene dünyada hüküm süren ekonomik kriz vardı. DGB’nin yanı sıra, bir çok devrimci-demokrat kurumlar da alanlardaydı. 6000 kişinin Frankfurt çapında alanlarda olduğu bu günde, ‘Krizinizin Faturasını biz ödemeyeceğiz!’, ‘Kapitalizm hasta ve Yardımımıza İhtiyacı var! O halde yokedelim!’yazılı pankart ve dövizler dikkat çekti. DEKÖP bileşenleri ‘Yaşasın 1 Mayıs!’ ortak pankartı ile kortejde yerlerini alırken, Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF) ‘Krizinizin Faturasını Ödemek İstemiyoruz!’ sloganı ile yüryüşe katıldı. Davul ve Zurna ile yer yer halayların çekildiği yürüyüş sırasında ATİK bildirileri okundu, Almanca ve Türkçe sloganlar atıldı. Alana girişte okunan kısa bildirinin ardından halaylar eşliğinde atılan Almanca ‘Yaşasın Enternasyonal Dayanışma!’ sloganları kitlenin dikkatlerini üzerine çekti.

Sri Lanka’da haftalardır soykırıma ve işkencelere uğrayan Tamil halkının durumu 1 Mayıs’ta Tamiller tarafından tiyatral bir sunumla gözler önüne serildi. Tamil Halkına Özgürlük!’ ve ‘Tamil Halkına Yardım Elini Uzatalım!’ sloganları ile alan giren Tamiller, üzerinde ‘Toplama Kampı’ yazılı kafesin içine kırmızı boyalara bezenmiş gençlerle yapılan tiyatral gösteri, Tamil halkının acılarını tarihi Römer alanında yansıttı.

Alanda DGB adına yapılan konuşmalarda, yükselen sosyal huzursuzluklara dikkat çekilerek hükümet ve firmalara uyarı mesajları yollandı. Alanda birde ATİF ve Yeni Kadın adına enformasyon ve yemek standı açıldı.

1mayis2009frankfurt2Aralarında YDG’nin de bulunduğu Frankfurt Gençlik Birliği (Ffm-Jugendbündnis) 1 Mayıs’a ‘Bankaları değil, Eğitimi Kurtarın!’ sloganı ile katıldı. Yürüyüş sonrası Meslek Yüksek Okulu (Fachhochschule) kampüs’ünde bir araya gelen gençler, 15-21 Haziran’da yapılacak ‘Okul grevi eylem haftasın’a ilişkin bir etkinlik düzenlediler. Müzik ve marşların yanı sıra, Haziran-Aksiyon haftasına ilişkin talepler listesi ve eğitim sisteminde varolan fırsat eşitsizliği tartışma gruplarınca workshop tarzında masaya yatırıldı.

Rüsselsheim

Son günlerde iflası ile kamuoyu tarafından ilgiyle takip edilen Opel fabrikasının bulunduğu Rüsselsheim kentinde de 1 Mayıs kutlamaları yapıldı. Fabrikanın ana kapısında yapılan ve ikiyüzün üzeride işçinin katıldığı etkinlikte, Opel’in General Motors’tan kopması gerektiği vurgulanarak, merkezinin Rüsselsheim olması dile getirildi.

Mainz

Alman ırkçılarının 1 Mayıs’ı Mainz kentinde kutlamalarına izin verilmesinin ardından, bir çok anti-faşist kurum ve bireyler Mainz’e hareket etmişti. Orada yapılan gösterilerde faşistlerin yürümeleri engellendi.

Augsburg

Enternasyonal Kültür Merkezi olarak DGB nin düzenlemiş olduğu yürüyüşe ATİF pankkartı altında yaklaşık 250 kişi katılım sağladı. Yürüyüş boyunca ATİK in 1 Mayıs bildirileri dağıtılırken, taşınan dövizler (ATİK ve ILPS bayrakları) gençliğin yoğun ilgisi çekti. Davul zurna eşliğinde yürüyüş boyunca çekilen halaylar korteje ayrı renk kattığı bildirildi. Ancak sendikaların geri duruşu ve tavrından kaynaklı son süreçte yaşanan krizin etkilerine rağmen genel katılımın düşük olduğu gözlendi.

1mayis2009augsburgYürüyüş sonrası saat 15 te başlayan etkinliğe yoğun bir ilgi ve katılım vardı. Açılış konuşması ile şenliğe ilişkin yapılan açıklamaların ardından programın genel akışına geçildi. Programın akışı içinde Enternasyonal Kültür Merkezi adına yapılan konuşama da; 1 mayısın anlam ve önemine değinilirken, 1 Mayısın devrimci ruhuna yaraşır nitelikte sahiplenilmesi gerekliliğine, son süreçte kapitalist emperyalist sistemin yarattığı kriz, Almanya’daki etkileri ve yerli/göçmen emekçilerin demokratik mevzilerde daha da fazla buluşmaları gerektiği söylendi. Mücadele birlikteliklerinin önemi ve gerekliliğinin geliştirilmesine ilişkin yapılan açıklamaların ardından program çekilen halaylar ve ortak söylenen türküler eşliginde saat 22.00’de sonlandırıldı.

Darmstadt

DGB´nin organize ettiği 1 Mayıs işçı sınıfının Birlik-Dayanışma ve Mücadele günü bu yıl 1000´e yakın bır kitleyle Darmstadt´da kutlandı. Saat 10:00 da DGB binası önünde buluşan kitle yürüyüşe geçti.

DGB sendikası taraftarlarının hızlı bi şekilde yürümeleri sanki „yürüyüşü bitirelim de dağılalım” gibi bi izlenim yarattı.

Genel anlamda Darmstadt´da 1 Mayıs yürüyüşü çok sessiz gectiğinden dolayı ATİK taraftarının marşlar, sloganlar ve  ATİK, ILPS ve Kızıl Bayraklarla çoşkusunu göstermesi yürüyüşe renk kattı.

1mayis2009darmstadtYürüyüş den sonra Marktplatz da toplanan kitle kızıl bayraklarla halay çekerek halkın ilgisini topladı.

ATİK kortejinde yürüyen Halkevi Darmstadt ile birlikte 100’den fazla bir kitleye ulaşıldı. Yürüyüşe, YEK-KOM, Halkevi Darmstadt, DİDF ve Carşı kurumları katıldı.

Eylemden sonra Halkevi Darmstadt´ın düzenlediği ve ATIF´e bağlı Ober-Ramstadt Türkiyeli- İşçi-Gençlik Derneği´nin destek verdiği 1 Mayıs şenliği gerçekleşti. Ötinger Villa da gerçekleştirilen şenlikte Canlı Müzik, resim galerisi, 1 Mayıs İstanbul bağlantısı vardı. Şenlik halaylarla  sona erdi.