Home , Haberler , Duisburg’da Ostermarsch: Savaşa, Soykırıma ve Irkçılığa Karşı Ortak Yürüyüş

Duisburg’da Ostermarsch: Savaşa, Soykırıma ve Irkçılığa Karşı Ortak Yürüyüş

DUİSBURG|23.04.2025| Duisburg’da yüzlerce kişi, savaşlara ve emperyalist saldırganlığa karşı düzenlenen geleneksel Ostermarsch yürüyüşünde bir araya geldi. Sabah saatlerinde bir mitingle başlayan etkinlik, yapılan yürüyüşle sona erdi.

Miting, devrimci bir müzik grubunun seslendirdiği marşlarla başladı. Ardından Filistin Dayanışma Komitesi’nden bir konuşmacı, Filistin’de yaşanan soykırıma dikkat çekti. İsrail’in saldırılarını “savunma” olarak nitelendirmesini eleştiren konuşmacı, silahsız insanların nasıl bir tehdit unsuru olabileceğini sorguladı. Başta Alman devleti olmak üzere birçok devletin bu katliam karşısında sessiz kalmasını eleştirdi ve katliamın sorumluluğunu paylaştığını ifade etti. Almanya’da Filistin’le dayanışma yürütenlere yönelik baskılara da değinerek, tüm bu girişimlerin mücadeleyi büyütmekten başka bir işe yaramayacağını belirtti.

Daha sonra sahneye çıkan Duisburg Korosu, Almanca savaş karşıtı şarkılar seslendirdi. Katılımcılar tarafından alkışlarla karşılanan performansın ardından ATİK Eş Başkanı Süleyman Gürcan bir konuşma yaptı. Gürcan, Almanya’da son seçimlerde burjuva partilerin göçmen karşıtı ve ırkçı bir söylemle oy topladığını, AfD’nin ikinci büyük parti haline gelmesinin bu sürecin sonucu olduğunu ifade etti. Mülteci sorununun kaynağının emperyalist savaşlar ve silah ticareti olduğunu belirten Gürcan, silah sanayisinin insan kanı üzerinden büyük kârlar elde ettiğini vurguladı.

Gürcan, Paskalya’da bir araya gelerek savaşa karşı durmanın anlamına dikkat çekti ve bu geleneksel yürüyüşün barış mücadelesi açısından önemini dile getirdi. Ayrıca Duisburg’un bir işçi kenti olduğunu hatırlatarak, ThyssenKrupp ve Mannesmann’daki işten çıkarmalara karşı emekçilerin birleşik mücadele yürütmesi gerektiğini söyledi.

Yürüyüş komitesi, ırkçılığa ve milliyetçiliğe karşı çıkmanın, savaşa karşı barışı savunmanın gerekliliğine vurgu yaparak yürüyüş çağrısı yaptı. Kısa süren yürüyüş boyunca, Alman silah sanayisinin dünya çapında sürdürdüğü savaşlardaki rolüne dikkat çeken ajitatif konuşmalar yapıldı.

Etkinlik, Duisburg Merkez Tren Garı önünde yapılan mitingle son buldu. Bu yılki Ostermarsch’a katılım yoğundu. Yürüyüşe Türkiyeli demokratik kurumlar olan DİDİF ve ATİK’in yanı sıra, MLPD, Internationales Bündnis, Die Linke, DKP ve DSSQ gibi kurumlar da destek verdi.