Home , Haberler , İlkay: 'Eylemsizliğe cevap olarak Kürt siyasetçileri serbest bırakılsın'

İlkay: 'Eylemsizliğe cevap olarak Kürt siyasetçileri serbest bırakılsın'

AMED | 02 – 11 – 2010 | Kürt siyasetçilerinin ve insan hakları savunucularının yargılandığı tarihi davayı sahiplenmek ve takip etmek için adliye binasının yanında, „Barış nöbeti“ tutan yüzlerce kişiye hitaben konuşan sanatçı İlkay Akkaya, KCK’in ilan ettiği eylemsizlik kararına devlet tarafından yanıt verilmesinin ilk adımının Kürt siyasetçilerinin serbest bırakılması olması gerektiğini söyledi.

Kürt siyasetçilerinin ve insan hakları savunucularının yargılandığı tarihi davayı takip etmek ve sahiplenmek için Elazığ ve Bingöl’den gelen ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde bekleyen yüzlerce kişiye hitaben konuşan BDP Bingöl İl Başkanı Halis Yurtsever, KCK’in eylemsizlik sürecini 2011 seçimlerine kadar uzatmasına değinerek, Kürtlerin tek taraflı değil, devletten de eylemsizlik beklediğini ve karşılıklı çift taraflı ateşkes istediğini kaydetti. Hakkari’de yaşanan patlamada sivillerin Cemil Çiçek gibi devlet adamlarının zihniyetlerinin sonucunda yaşamını yitirdiğini dile getiren Yurtsever, bunu yapanların derin devlet olduğu ve Cemil Çiçek’in bunu Kürtlere mal etmenin peşinde olduğunu söyledi. Yurtsever, operasyonların bir an önce durdurularak, devletin dağları bombalamaktan vazgeçmesini istedi. Yurtsever, „Başbakan diyor ki; ‘Biz yoldan geçen insanları tutuklamıyoruz’ doğru söylüyor. Tutuklanan yoldaşlarımız yoldan geçen insanlar değil, demokrasi için üreten insanlardır“ dedi. Yurtsever, Kürt siyasetçilerinin derhal serbest bırakılmasını istedi.

Ardından konuşan BDP Elazığ İl Başkanı Mehmet Kılıçtepe, Kürt tarafının 3 defa eylemsizlik ilan ettiğini, bundan sonraki süreçte topun hükümette olduğunu ve vicdan sahibi olan bir hükümettin eylemsizliğe olumlu cevap vereceğini belirtti. Kürt siyasetçilerinin suçsuz bir şekilde yargılandığını belirten Kılıçtepe, siyasetçilerin serbest bırakılmasını istedi. BDP Dersim İl Başkanı Murat Polat ise, tutsaklığı kabul etmediklerini bundan sonrada kabul etmeyeceklerini belirterek, siyasi iradeleri olan Kürt siyasetçilerinin tutsaklığını kabul etmeyeceklerini söyledi. Devlet yetkililerinin uçakta ve protokolde söylediklerine inanmadıklarını ifade eden Polat, „Çünkü siz Amed’te Kürtleri ve Kürt sorununu kabul ediyor, Ankara da unutuyorsunuz. Utanç müzesi olması gereken cezaevi yerine yenisini yapacağınızı söylüyorsunuz, utanmıyorsunuz. 7 aylık eylemsizlik kararı sizin için büyük bir şanstır. Bu süre içerisinde iyi şeyler yapmanız gerekiyor. Yoldaşlarımızın serbest bırakılması şartı ile Kürt sorunu çözümü için ilk adımı atmak zorundasınız. Sizler ve bizler, özgürlüğüne kavuşuncaya dek anadilinde eğitimi alıncaya denk mücadelemizi sürdüreceğiz“ dedi.

Davayı takip etmek ve destek vermek için Diyarbakır’a gelen sanatçı İlkay Akkaya da, barışın sağlanması ve çocukların gözlerini daha iyi bir dünyada açması için başlatılan eylemsizlik sürecinin devlet tarafından iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Akkaya, bunun ilk adımının da yargılanan Kürt siyasetçilerinin serbest bırakılması olduğunu söyledi.

Dava duruşması devam ederken, „Barış Nöbeti“ tutan yüzlerce kişi yapılan konuşmaların ardından geldikleri kentlere dönmek üzere yola çıktı. (ANF)