Home , Haberler , Madencilere Nasıl Ulaşılacağı Bilinmiyor

Madencilere Nasıl Ulaşılacağı Bilinmiyor

ZONGULDAK | 18 – 05 – 2010 | Zonguldak’ta yaşanan grizu patlamasında ilk anda unutulan ve mahsur kalan 32 işçiden hala haber yok. İşçilerin hayatta olup olmadığı dahi bilinmiyor. Çalışma Bakanı işçilere nasıl ulaşılacağını bilmediklerini söyledi. Madenciler ve aileler, tepkili.

Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait ancak taşeron firma tarafından işletilen maden ocağında meydana gelen grizu patlamasının ardından mahsur kalan işçiler için umutlar azalıyor. Çalışma Bakanı Dinçer bölgede. Maden mühendisleri, ocaktaki son durumu ETHA’ya anlattı.

Çalışma Bakanı: İşçilere nasıl ulaşacağımızı bilmiyoruz

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, bölgeye geldi. Dinçer, yaptığı açıklamada, „Kazanın yaşandığı Karadon kuyusunda büyük bir hasar meydana geldi. Gelik’ten arama kurtarma çalışmaları yürütülüyor. Bu sabah itibariyle göçüğün meydana geldiği bölgeye ulaşıldı. Bu süre içinde 2,5 kilometrelik bölümde havalandırma temin edildi. Sabah ilk kazma vuruldu, göçük temizlenmeye başlandı. Ancak henüz göçüğün büyüklüğü konusunda ve işçilere nasıl ulaşacağımız konusunda elimizde yeteri kadar bilgi yok. Her türlü çabayı sarf ediyoruz. Mümkün olan en kısa zamanda ulaşmayı hedefliyoruz“ dedi.

Dinçer, ekiplerin göçüğün başında olduğunu ancak göçüğün ne kadar olduğuna dair bilgi olmadığını ifade etti.

İşçiler konuşturulmadı

Bakan Dinçer’in açıklama yaptığı sırada maden işçileri Bakan’a tepki gösterdi. Maden işçileri, Bakan Dinçer’e „Bütün ocakları gezmenizi istiyoruz. Bu yolları görmenizi istiyoruz. Buradan bir hasta çıksa gidemez, ölür“ diyerek tepki gösterdi. İşçiler, bu esnada polisler tarafından uzaklaştırıldı. Bakan Dinçer, tepkiler üzerine „Buranın yol sorununu biliyoruz. Bunu tekrar tekrar tartışmaya gerek yok. Şu anda sorun da sorumlu da aramıyoruz“ yanıtı verdi.

Bakan’dan erken açıklama: İhmal yok

Bakan Dinçer, kazanın nedenine ilişkin ise „Teknik düzeyde ihmal ve hata görünmüyor“ dedi. Dinçer, kazanın yaşandığı ocağın taşeron firma tarafından işletildiğini kaydetti, „Çünkü en son Ekim ayında kapsamlı bir denetim yapılmış, iş güvenliği konusunda yapılan denetimlerde herhangi bir eksiklik görülmemiş. Burası kamu kurumu. İş güvenliği alanında profesyonel çalışılan bir alandı“ dedi.

Maden Mühendisleri: Bir şey söylemek için erken

Maden Mühendisleri Odası, genel merkez ve Zonguldak şube yöneticileri bölgede. Maden mühendisleri, ETHA’ya yaptıkları açıklamada, kazanın nedenine ilişkin birşey söylemenin erken olduğunu kaydetti.

Maden Mühendisleri Odası yönetim kurulu üyesi Cemalettin Sağtekin şöyle konuştu: „Şu aşamada patlama sonucu oluşan göçükten dolayı ne olduğu belli değil. Arama kurtarma ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. Olayın nasıl meydana geldiği, nasıl devam edeceği konusunda hiç kimse bilgi sahibi değil. Orada oluşan kirli hava tahliye edilerek içeri temiz hava basıldı. Göçük çalışmalarına başladılar.

2 maden mühendisi, 28 maden işçisi arkadaşımıza -540 kodunda ulaşılmaya çalışılıyor. Arkadaşlarımız, meslektaşlarımız aşağıdalar, net birşeyler söyleyemiyorlar.“

Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, „Kazanın meydana geldiği kuyudan girme şansı kalmayınca diğer kuyudan girilmeye çalışıldı. Olay Karadon’da meydana geldi, Gelik’ten giriliyor. 2,5 kilometrelik yol. Galeride temiz hava olmadığı için temiz hava basılarak göçüğe ulaşıldı. Bugün bir ihtimal olay yerine ulaşılabilir. Ancak göçüğün büyüklüğüne dair bir bilgi yok. Şu an beklemekten başka çaremiz yok. Nasıl meydana geldiğine dair söylemek için erken“ diye belirtti.

28 işçi 2 mühendis mahsur

Mahsur kalan mühendis ve işçilerin isimleri şöyle: Adem Çengel, Ahmet Karabektaşoğlu, Dursun Kartal, Erdem Alkin, Ekrem Akkaya, Engin Düzcük, Erkan Taşdemir, Erman Çaylıoğlu, Hasan Akbaba, Hasan Ersin, Hüseyin Arslan, İlker Bebek, İsmail Fidan, Kadir Ötgüç, Koray Kebabcı, Murat Özbay, Mustafa Zoroğlu, Ramazan Bakıroğlu, Ramazan Yavuz, Sabri Özdal, Sadık Kocakaya, Samet Aydın, Serkan Yılman, Şahin Ataman, Şahin Tavukçu, Şeref Akdoğan, Tarık Candemir, Veli Akyüz, Volkan Candemir ve Yunus Emekçi. (ETHA)