Home , Avrupa , Danimarka Barış Ödülü Ragıp Zarakolu’ya layık görüldü

Danimarka Barış Ödülü Ragıp Zarakolu’ya layık görüldü

Ragip-ZarakoluTürkçe’ye kazandırdığı kitaplar nedeniyle yıllardır hapis tehdidiyle yargılanan yayıncı, insan hakları ve düşünce özgürlüğü savunucusu Ragıp Zarakolu, düşünce ve ifade özgürlüğü ile insan hakları alanında gösterdiği olağanüstü çabalar nedeniyle PL Fonu Barış Ödülü’ne layık görüldü. Zarakolu ödülünü 10 Aralık Perşembe günü Kopenhag’da PL Fonu başkanı Poul Sögaard’dan alacak. Aynı zamanda SL Vakfının Başkanı olan Poul Soegaard aynı zamanda Danimarka Yüksek Mahkemesi Başkanı. Ödülü kararlaştıran jürinin üyelerinden biri de, Danimarka Yüksek Mahkemesi yargıçlarından Peter Deleuran.

Ragıp Zarakolu, bu ödülün Adalet ve Vicdan ile olan bağıntısından dolayı çok duygulandığını belirtti. Poul Lauritzen, Nazi işgali altına giren Danimarka’nın Yahudi kökenli yurttaşlarının kayıklarla İsveç’e kaçmasını organize etmişti.

İsveç’in Signuta kentinde sürgün hayatı yaşayan Ragıp Zarakolu 1948 yılında İstanbul Büyükada’da doğdu. 1977 yılında eşi Ayşe Nur Zarakolu ile birlikte yayıncılığa başladı. Türk makamlarının birçok taciziyle mücadele etmek zorunda kalan Zarakolu, düşünce özgürlüğü ve “Türkiye’de farklı düşünce ve kültürlere saygının Türkiye’de yaygınlaşması” mücadelesini hiçbir zaman terk etmedi. Eşiyle birlikte cezaevine de girmelerine neden olan bu baskılar, kitaplarına el konması veya imha edilmesi, ağır para cezaları verilmesi yayınevi üzerinde tehdit de oluşturuyordu.

Bir süre Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB) Yayımlama Özgürlüğü Komitesi Başkanlığı görevini de yürüten Zarakolu, Kürt sorunu ve Türkiye’deki azınlıkların durumu ile yakından ilgilendi. Zarakolu, ilk kez 1971 yılında Uluslararası Af Örgütü Amnesty International ile gizli bağlantıları olduğu iddiasıyla 5 ay hapis yattı.