Home , Dünya , Tunus'taki siyasi cinayet ardından halk sokaklarda

Tunus'taki siyasi cinayet ardından halk sokaklarda

529787_10200692077371075_1929571424_nTUNUS | 06-02-2013 | Tunus’ta İslamcı parti iktidarına alternatif olarak kendisini ortaya koyan Halk Cephesi liderlerinden biri olan Şükrü Belayid evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Ailesi iktidar partisini suçlarken, Bin Ali rejiminin devrilmesi ardından yaşanan bu ilk siyasi cinayetten sonra bir çok kentte halk sokaklara çıktı, Ennahda partisinin binalarını ateşe verdi.

Tunus’ta Demokrat Yurtseverler Partisi lideri Şükrü Belayid bu sabah evinden çıkıp otomobiline bindiği sırada silahlı saldırıya uğradı. Tunus ve Fransız medyasına göre Belayid başından ve boynundan aldığı iki kurşunla hayatını kaybetti.

Eşi de Şükrü Belayid’in evinden çıkarken iki el ateş açılarak öldürüldüğün söyledi. Muhalif liderin kardeşi Abddulmecid Belayid, „Kardeşim katledildi“ derken, bu saldırıdan iktidardaki Ennahda partisinin lideri Raşid Gannuşi’yi sorumlu tuttu. Abdulmecid Belayid, „Raşid Gannuşi’yi kardeşimi öldürmekle suçluyorum“ dedi.

BURKİBA, BİN ALİ ÖLDÜRMEDİ, GANNUCHİ ÖLDÜRDÜ!

Sol muhalefetin liderlerinden biri olan Şükrü Belayid, hükümete yönelik sert eleştirileri ile biliyordu. Belayid, son olarak hükümete alternatif olarak kendisini ortaya koyan Halk Cephesi isimli partiler koalisyonuna katılmıştı. Aynı zamanda avukat olan Belayid, Aralık 2010’da Bin Ali rejiminin devrilmesini isteyen ilk muhalifler arasında yer alıyordu.

Ennasr hastanesi önünde açıklamada bulunan Belayid’in babası, „( 1957 ile 1987 arasında Devlet Başkanı olan) Burkiba oğlumu öldürmedi, Bin Ali oğlumu öldürmedi, ama Raşid Gannuşi bunu yaptı“ dedi.

Birleşmiş Milletler için çalışan eski bir Tunuslu gazeteci Rafik Ouerchefani kenti Twitter hesabında yazdığı notta, „Şükrü Belayid, kısa bir süre önce Ennahda’nın saldırılar için yeşil ışık yaktığını söylüyordu“ dedi.

SÜREKLİ TEHDİT ALIYORDU

Europe 1 Fransız televizyon kanalına konuşan eşi Basma Belayid, ağlayarak „Akan kanını gördüm, yüzündeki küçük gülümsemeyi gördüm“ derken, „Demokrasiyi öldürmek istiyorlar. Her gün, uzun zamandan beridir, aralıksız tehditler alıyoruz. Ne zaman hareket etse, en azından bir kişinin onunla birlikte olması için çabalıyorduk“ şeklinde konuştu.  Görgü tanıkları da son aylarda, Belayid’in yanında koruma ile dolaştığını söyledi.

Basma Belayid, France 24 haber kanalına yaptığı açıklamada ise eşinin öldürülmesi emrinin iktidardaki Ennahda partisi tarafından verildiğini belirtti.

İLK SİYASİ CİNAYET

Belayid’in katledilmesi, iki yıl önce bir gencin bedenini ateşe vermesiyle başlayan ayaklanmalar sonucunda devrilen 24 yıllık Bin Ali rejiminden sonraki ilk siyasi cinayet oldu.

Ennahda partisinden Başbakan Hamadi Cebali, muhalif liderin öldürülmesini „tüm Tunus’a karşı yapılmış terörist bir eylem“ olarak kınadı. Mosaique FM radyosuna konuşan Başbakan, „Tunus halkı bu tür şeylere alışık değil, ağır bir dönüm noktası“ derken, halk ve hükümet olarak görevlerinin „ülkeyi düzensizliğe çekmeyi hedefleyen bu kriminal tuzağa düşmemek“ olduğunu söyledi.

Ennahda partisi lideri Raşid Belayid ise, Şükrü Belayid’i vuranların „ülkeyi kan gölüne dönüştürmek“ istediğini belirtti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da saldırıyı „şiddetle“ kınayarak, „Bu cinayet Tunus’u en güçlü ve özgür seslerden birinden mahrum bıraktı“ dedi.  Hollande, yazılı açıklamada Tunus’ta artan siyasi şiddet olaylarından dolayı Fransa’nın endişeli olduğunu belirterek, devrim sırasında Tunus halkının taşıdığı ideallere saygıya çağırdı.

ENNAHDA BİNALARI ATEŞE VERİLDİ

Cinayetin ardından ülke genelinde halk sokaklara çıkarak protesto gösterileri düzenledi.  Bir çok kentte Ennahda partisinin binalarına saldırılar oldu, ateşe verildi.  Monastır, Sfax ve Mezuna kentlerinde Ennahda binaları ateşe verilirken, Gafsa’da da parti binasına saldırı oldu.

İki yıl önce isyanın başladığı şehir olan Sidi Buzid’de binlerce kişi sokaklara çıkarak iktidar  partisini protesto etti. Öfkeli protestocular başkent Tunus, Kaserin, Beja ve Bizerte’de de sokaklara çıktı.  Başkent binlerce kişi İçişleri Bakanlığı önünde toplandı.

İki yıl önce Bin Ali rejimini deviren ayaklanmanın ardından Tunus halkı Ennahda partisinin iktidara taşınması ardından büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.  Ağır bedeller ödedikten sonra Bin Ali rejiminden kurtulan halk, durumun daha da kötüleştiğini düşünürken, son aylarda tepki eylemler yeniden tırmandı. Ülkede işsizlik de giderek artıyor.

Ülkedeki ekonomik sorunların dışında, Ennahda iktidarı döneminde İlamcı grupların saldırıları da arttı. Bunların hedefinde, muhaliflerin yanısıra özellikle kültürel etkinlikler de dikkat çekiyor. Tunus ayrıca siyasi yeni Anayasa üzerine yanşanan anlaşmazlıktan dolayı bir çıkmaz içerisinde bulunuyor. Bin Ali’nin kaçışı sırasında uygulamaya konulan polise ve orduya arttırılmış yetkiler veren olağanüstü hal yasası halen yürürlükte.

Ennahda partisi aynı zamanda Tunus’un AKP’si olarak da adlandırılıyor. AKP’nin İslam dünyasına model olarak pazarlandığı bir dönemde iktidara taşınan Ennahda’nın seçim kampanyasına AKP’nin de finansal destek sunduğu belirtiliyor.