Home , Haberler , TİKKO savaşçıları Kobane`den sesleniyor.

TİKKO savaşçıları Kobane`den sesleniyor.

Kobanê direnişi, hemen hemen her halktan insanları direniş saflarında birleştirdi. Kobanê sokaklarında gezdiğiniz de Yunanistan’dan Arjantin’e kadar birçok ülkeden gelerek, halkların kardeşliği ve Kobanê’nin özgürlüğü için DAİŞ çetelerine karşı savaşan insanları görüyorsunuz. Dünyanın birçok halkından insanların yanı sıra Türkiye’deki devrimci ve sosyalist örgütler de Kobanê’de direniş mevzilerinde yer alarak, DAİŞ çetelerinin saldırılarına karşı Kobanê halkıyla omuz omuza mücadele yürütüyor.  Türkiye’den gelerek Kobanê’de DAİŞ çetelerine karşı savaşanlar içerisinde Türkiye Komünist Partisi–Marksist Leninist (TKP/ML) Türkiye İşçi Köylü Kurtuluş Ordusu (TİKKO) savaşçıları da yer alıyor. TKP/ML TİKKO savaşçılarının neden Kobanê’de olduklarını, Kobanê direnişinin ne anlama geldiğini ve Kobanê için yapılması gerekenlere ilişkin TKP/ML TİKKO savaşçısı Agit Cem, değerlendirmelerde bulundu.

‘İBRAHİMLER’İN ARDILLARI OLARAK…’

Irak, Türkiye, İran ve Suriye rejimi tarafından Rojava’da Kürt halkına yönelik uygulanan yüzyıllık zulmün Suriye’de yaşanan iç savaşla birlikte farklı bir noktaya taşındığına dikkat çeken Agit Cem, “Nerede zulüm, baskı ve sömürü varsa orada ezilen halkın ayaklanması ve mücadele etmesi kaçınılmaz ve meşru bir tutumdur. Kürt ulusu yüz yıldır devam eden rejim ve iktidarların baskılarına karşı başkaldırdı ve kendi yaşam modelini inşa etme kararı aldı. Sonuçta bizim partimizin İbrahim Kaypakkaya’lardan devraldığı ideolojik politik bir hattı var. 70 yıllarda kimse Kürt ulusunun varlığından söz etmezken, İbrahim yoldaş Kürt ulusunun bağımsızlık hakkının olması gerektiğini söyleyerek, hem düşmana hem de Kürt ulusunun varlığını çarpıtan reformist, revizyonist parti ve oluşumlara olması gerekeni söylemiştir. Biz de İbrahim ve yoldaşlarının ardılları olarak bugün üstümüze düşen sorumluluğu Kobanê’de savaşarak, yerine getiriyoruz” dedi.

‘VİCDANEN BİLE KABUL EDİLEBİLİR BİR DURUM DEĞİL’

Partilerinin yaptığı tartışmalar sonucu aldıkları karar doğrultusunda Kobanê’ye gelerek mücadele içerisinde yerini aldıklarını ifade eden Agit Cem, şu değerlendirmede bulundu: “Sonuçta bu katliam ve vahşete karşı mücadele etmemek; bırakalım devrimciliği, vicdanen bile kabul edilebilir bir durum değil. Dünyanın birçok farklı ulusundan insanlar yönünü Kobanê’ye çevirip, DAİŞ vahşetine karşı savaşırken,  kendisine sosyalist, devrimci ve komünist diyenlerin burada olup biteni izlemesi, üç maymunu oynamaktan başka bir şey değildir. İşte bunun için Kobanê direnişi direnişimizdir, deyip Kobanê’ye geldik ve mücadele mevzilerindeki yerimizi aldık.”

‘ANLATILMASI GÜÇ BİR ZAFER UMUDU GÖRDÜK’

Kobanê’ye ilk geldikleri günden bu yana gördükleri her YPG ve YPJ’li savaşçıda müthiş bir mücadele ruhu ve anlatılması güç bir zafer umudu gördüklerine dikkat çeken Agit Cem, tanıklıklarına ilişkin şunları dile getirdi: “Musul ve Rakka gibi yerleri iki günde teslim alan DAİŞ çetelerinin en ağır silahları kullandığı vahşi saldırılarda, lojistik sıkıntılarına rağmen savaşçıların yüksek moralli oluşu ve savaşı kazanmaya yönelik inancı dikkatimizi çeken en önemli noktaydı.  Konuştuğumuz herkesin sözlerinden direniş dökülüyor, gözlerinden zafer sevinci okunuyordu.  Çeteler Kobanê’nin de önceki şehirler gibi kısa sürede teslim alınacağı umuduyla var güçlerini kullandı ama savaşçılar kahramansı bir direniş sergileyerek, DAİŞ’in hevesini kursağında bıraktı. Nitekim intihar saldırıları da bu çerçevede ele alınabilir.”

‘YALNIZCA BURAYA SAVAŞÇI GÖNDERMEKLE YETİNMEYİP’

İnsani ve örgütsel bir sorumluluk olarak Kobanê’de savaşma kararı aldık ama tek başına bunun yetmeyeceğinin altını çizen Agit Cem, “Çünkü bizim mücadelemizin esas alanını, Türkiye ve Kuzey Kürdistan’ı oluşturuyor. Dolayısıyla yalnızca buraya savaşçı göndermekle yetinmeyip, Kobanê ve Rojava devrimini gündemleştirmek için de harekete geçeceğiz. Çünkü Türkiye’de 90 yıldır Kürt ulusunun en temel hakları tanınmadığı gibi uluslararası kirli ittifaklarla tüm ulusal değerleri ve kazanımları hedef seçiliyor, en temel hakları pazarlık konusu ediliyor. 90 yılda Türkiye’de iktidarlar değişti, söylem değişti ama değişmeyen tek şey Kürt halkının inkarı ve katliamdan geçirilmesi oldu” diye konuştu.

‘GÜN HALKLARIN ORTAK MÜCADELE GÜNÜDÜR’

Rojava’da çoğulculuğu esas alan bir özerk sistemin inşasının emperyalist güçler ve Türkiye’nin çıkarlarına ters olduğu için kimi güçlerin gizli ama özellikle Türkiye’nin açıkça DAİŞ çetelerine destek vererek, Rojava devrimi ve ortaya çıkardığı alternatif yaşam modelini boğmak istediğini vurgulayan Agit Cem, şunları ifade etti: “Türkiye yanı başında inşa edilen demokratik bir yönetimin doğrudan kendi sınırları içerisinde yaşayan ve yıllardır zulme maruz kalmış halkları ve Ortadoğu halklarını doğrudan etkileyebileceğini çok iyi biliyor. YPG kendi içerisinde ulusal bir silahlı güç olmayı aşmış durumda. İçerisinde birçok farklı ulustan devrimciyi barındıran, demokratik öz savunmayı esas alan model bir güç olmaya başlamıştır.  İşte bu nedenle önümüzde duran enternasyonal bir görev olarak hem Türkiyeli devrimcilere hem de diğer uluslardan demokratik çevrelere, Kobanê direnişinde yerlerini alma çağrısında bulunuyoruz. Artık ‘Kürt halkının mücadelesini destekliyoruz’ demek yetmez. Gün halkların ortak mücadelesi için pratik adım atma günüdür.”

(ANF) MEHMET ZEKİ ÇİÇEK / İBRAHİM ASLAN – KOBANÊ 12.12.2014 07:51:44