Home , Dünya , Tamiller: Batılılara güvenmenin bedelini ödedik

Tamiller: Batılılara güvenmenin bedelini ödedik

tamillerSTOCKHOLM |18-05-2013 |Sri Lanka ordusunun Tamillere yönelik yaptığı katliamın yıldönümü dolayısıyla dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi İsveç’in Başkenti Stockholm’de de katliamı protesto için gösteri yapıldı. Bir kez daha meydanlara çıkan Tamiller katliamın sorumlularının adalet karşısına çıkarılarak yargılanmalarını talep etti.

2009 yılının Mayıs ayında Tamil Halkının kendi kaderini tayin hakkı, bağımsız bir Tamil devleti kurma mücadelesi Sri Lanka Ordusu tarafından kanla bastırıldı.

Sri Lanka Ordusu bağımsız devlet kurmak için savaşan Tamil Elam Özgürlük Kaplanları’nı (LTTE) ortadan kaldırmak için 2008 yılının Aralık ayında büyük bir operasyon başlattı. LTTE gerillaları ordunun saldırılarından korunabilmek için ülkenin kuzeydoğunda kıyı şeridinde bulunan Mullaithivu kasabasına çekildi. Modern silahlarla donaltılmış Sri Lanka askerleri bölgeyi hava, kara ve denizden kuşatıldıktan sonra aralarında Tamil Lideri Velupillai Prabhakbara’nın da bulunduğu binlerce gerillayı katletti.

19 Mayıs günü, Sri Lanka Hükümeti gerilla lideri Velupillai Prabhakbara’nın cesedini basına gösererek zafer ilan ettti ve “terörizmin askeri yollarla bastırılabileceğini gösterdiklerini” açıkladı.

Birleşmiş Milletler ve insan hakları örgütlerinin hazırladıkları raporlar Sri Lanka Ordusunun 6 ay süren katliam sırasında sırasında çoğunluğu sivil 40 bin kişinin öldürüldüğünü, askerlerin işkence yaptıklarını ve kadınlara tecavüz ettiklerini, operasyon sırasında hastaneler ve binaların bombalandığını ortaya koydu.

Katliamın devam ettiği günlerde Avrupa ve yurt dışında yaşayan Tamiller her gün meydanlara çıkıp “Katliamı durdurun” ve “Çocuklarımızı katlediyorlar” çığlıkları atarken tüm Dünya olanları sesizce izlemekle yetindi.  Katliam sırasında üç maymunu oynayan emperyalist  ve batılı ülkelerin liderleri katliamdan sonra Sri Lanka Hükümetini “terörizme karşı kazandığı askeri zaferden” dolayı kutluyorlardı.

Sri Lanka Hükümetinin vahşetini kutlayanlar arasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve AKP Milletvekilleri de vardı. Gül, Sri Lanka Cumhurbaşkanı Mahinda Rajapaksa’yı telefonlar arayıp tebrik ederken, AKP Milletvekili Murat Hamarat Sri Lanka Hükümetine yolladığı kutlama mesajında Türkiye’nin terörizme karşı mücadelesini sürdüreceğini iletiyordu.

Geçtiğimiz yıl yeni tayin edilen  Sri Lanka Büyükelçisi Cumhurbaşkanı Gül tarafından kabul edilmesinden sonra yaptığı açıklamada Türkiye’nin Sri Lanka’dan öğreneceği çok şey olduğunu ve “Eline silah alan örgütle ancak anlayacağı bir dille konuşulabileceğini”  söyleyerek Tamillere yaptıkları katliamların aynısının Kürtlere de yapılmasını öneriyordu.

Zaten AKP ve Türk devleti de bir süreden beri “Sri Lanka Modeli”nden söz ediyor. Kürt Halkına karşı kapsamlı bir imha hareketinin hazırlıklarını yapıyordu. Ancak gerillanın geçtiğimiz yıl gerçekleştiği atılım, Kürt Halkının mücadelesinin yeni bir ivme kazanması ve Rojava’daki devrim AKP İktidarının heveslerini kursağında kalmasına neden oldu.

Katliamın yıldönümü Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi Stockholm’de de protesto edildi. Sergel Meydanında toplanan Tamiller katliamı gösteren fotoğraflar sergilediler ve katledilenlerin resimlerini çiçeklerle donattılar.

İsveç Tamil Forumu Başkanı Jefan Mohan 6 ay devam eden katliam sırasında 40 bin kişinin öldürüldüğünü,  yüz bine yakın kişinin kaybolduğunu ve 25 bin civarında çocuğun öksüz kaldığını söylüyor. Operasyon sırasında Sri Lanka askerlerinin sağ olarak geçirdikleri gerillaları işkence yaparak katlettiklerini söyleyen Mohan gerilla lideri Velupillai Prabhakbara’nın 11 yaşındaki oğlu Balgehandran’ın da  yakalandıktan sonra kısa mesafeden ateş ederek öldürüldüğünün kanıtlandığını ifade ediyor.

Sri Lanka devletinin çocukları da katlederek soykırım gerçekleştirdiğini söyleyen Mohan “Biz batılılara güvenmenin bedelini ödedik. Norveç’in arabuluculuğla ateşkes ilan edildiği ve barış anlaşması imzalandığı için Sri Lanka Hükümetinin anlaşmaya uyacağına inandık. ABD, İngiltere ve batılı ülkelerin tepki göstereceğini sandık. Ama onlar olanları izlemekle kalmadılar. Hareketimizin ezilmesi için Sri Lanka Hükümetine yardım ettiler” diyor.

Mohan gerilla hareketinin yenilgiye uğramasından sonra Tamil Halkı üzerindeki baskıların daha da arttığını, Halkın topraklarından zorla göç ettirildiğini ve yerlerine Senegallilerin yerleştirildiklerini söylüyor.

Kardeş gördükleri Kürt Halkının mücadelesini yakından izlediklerini ve desteklediklerini belirten Mohan Kürt Halkına “Batılılara asla güvenmeyin. Kendi özgücünüze güvenin” mesajını yolluyor. (MURAT KUSEYRI)