125 gündür direnen SF Deri işçilerine tazminat davası açıldı. 600 bin TL’lik davaya tepki gösteren IndustriAll Küresel Sendika “SF Deri’de işçi haklarının ihlal edilmesinden Mulberry de sorumlu” diyerek, SF Deri’nin iş yaptığı ünlü marka Mulbery’i de işçilerin haklarına saygı gösterme çağrısı yaptı.
Ege Serbest Bölgesi’nde faaliyet gösteren SF Deri’de 14 işçi Deriteks’e üye oldukları için işten çıkarıldıklarından bu yana, 125 gündür, direnişteler.
Bu süre zarfında patron tarafından “Burayı kapatarız, yenisini açarız, yaptığınızla kalırsınız, aklınızı başınıza devşirin” denilerek tehdit edildiler. Üzerinde “Mulberry! Atılan işçileri geri al, sendika hakkına saygı göster” yazılı pankartlarına mahkeme kararıyla el konuldu. İşçilerin eylemleri ile ilgili internet sitelerinde yayınlanan haberlere erişim yasağı getirildi. Mahkeme ise patrondan yana tavrını koruyarak işçilerin eylemde kullandığı pankartın iadesini reddetti.
“Bize ne kadar maaş verdin ki 600 bin istiyorsun?”
SF Leather’ın markayla imzaladığı ticari anlaşmaları bozmaya çalışma ve bu amaçla SF Leather’ı zarara uğrattıkları iddiasıyla markalara çağrıda bulunan işçilere ve sendikaya toplam 600.000 TL (220.000 USD) tazminat istemiyle dava açtı.
SF Deri işçileri bu duruma “Bize ne kadar maaş veriyordun da 600.000 TL tazminat istiyorsun” diyerek tepki gösterdiler.
IndustriAll Küresel Sendika’dan tepki
140 ülkeden 50 milyon işçiyi temsil eden IndustriAll Küresel Sendika adına Jyrki Raina bu duruma tepki göstererek “Mulberry’nin ‘Küresel Satınalma İlkeleri’ ne uymayan işçi hak ihlalleri ile ilgili bu uzun listeye Mulberry’nin gözünü kapası karşısında çok büyük hayal kırıklığına uğradık. Bir çanta işçin 1.000 Euro’nun üzerinde ödeyen müşteriler sizden asgari uluslar arası işçi haklarına ve bu hakları kullanan işçilere saygı duymanızı bekliyorlar” dedi.
IndustriAll Küresel Sendika Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan da bir açıklama yaparak “SF Deri’nin Deriteks ve İşçilere yönelik davranışları kesinlikle utanç vericidir. IndustriALL Sf Deri’yi atılan işçileri işe geri alarak skandal iş uygulamalarına sona erdirmeye, Deriteks ile masaya oturmaya ve tüm bu yıldırma taktiklerini ve anlamsız davaları durdurmaya çağırmaktadır. Aynı zamanda IndustriAll Mulberry’i İzmir’deki sorunun çözümü konusunda acil düzeltici önlemlerle bu vaka üzerinde sorumluluk alma çağrısını yinelemektedir” dedi.
İşçilerin ürettiği 1 çanta 1000€!
Ege Serbest Bölgesi’nde bulunan SF Deri’nin bu baskıcı ve (her patron gibi) işçi düşmanı patron kimmiş? Bir bakalım:
SF Deri’nin patronu Frederic Giraud. Giraudlar, “Levanten ailelerden”*… Magazinsel bilgi değil ama önemli bir ayrıntı Giraud ailesi ve Koç Ailesi dünürler. (Mustafa Koç’un eşi Caroline Koç ile SF Deri’nin sahibi Frederic Giraud kardeş.)
Diğer yandan SF Deri Lüks İngiliz marka Mulberry için çanta ve cüzdan üretimi yapıyor. Ve işçilerin binbir emekle yaptığı ve bir ay boyunca bu emeklerinin karşılığında alamadıkları bir çanta 1000€ değerinde! Ancak Deriteks ve IndustriAll Küresel Sendika’nın haklı olarak direnişteki işçilerin muhatabı olarak gördüğü Mulberry işçilere sendikalaşma hakkını garanti eden “Küresel Satın Alma İlkeleri” başlıklı kurallara sahip olmasına karşın SF Deri’deki durumu görmezden geliyor.
* Levanten ya da argo tabiri ile Tatlısu Frengi, Osmanlı Devleti içinde özellikle Tanzimat sonrasında büyük liman kentlerinde yoğunlaşan ve ticaretle uğraşan Hristiyanları tanımlamak için kullanılır. En dar tanım olarak da; şu anki Doğu Akdeniz’e kıyısı olan devletlerde yaşayan Osmanlı döneminde yerleşmiş, Fransız-İtalyan kökenli Katoliklerdir.