Anasayfa , Dünya , Şengal Demokratik Özerk Meclisi: KDP ihanetine uğramak istemiyoruz

Şengal Demokratik Özerk Meclisi: KDP ihanetine uğramak istemiyoruz

Haber Merkezi |14.10.2020|Irak merkezi hükümeti ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi arasında Şengal’e dair alınan karara tepki gösteren Demokratik Özerk Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Heso İbrahîm, “Şengal halkı sözünün olmadığı kararları kabul etmeyecek. Bu halk 3’üncü kez KDP’nin ihanetine uğramak istemiyor” ifadelerine yer verdi.

Geçtiğimiz günlerde kamuoyuna açıklanan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Irak merkezi hükümeti arasında Şengal’in yeniden inşası, idaresi ve güvenliği konusunda Şengallilere danışılmadan anlaşma imzalandı. Anlaşmaya karşı sokaklara çıkan binlerce Êzidî, alınan kararları kabul etmeyeceklerini belirtmişti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi İçişleri Bakanı Reber Ahmet ve Irak Ulusal Güvenlik Müsteşar Yardımcısı Hamid Raşid Felih’in, Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert’ın gözetiminde imzaladıkları anlaşmada, Şengal’e bağımsız bir kişinin kaymakam olarak seçileceği, seçilen kişinin yasalar karşısında herhangi bir engelinin bulunmamasının esas alınacağı, kaymakamın belirlenmesinin ardından her iki taraf arasında kurulacak ortak komisyon tarafından bölgedeki diğer idari makamların gözden geçirileceği, yalnızca yerel polis ve Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ile Ulusal İstihbarat Servisi’nin ilçenin güvenliğinden sorumlu olacağı ve diğer tüm silahlı güçlerin Şengal’den uzaklaştırılacağı, iç güvenlik güçlerinin desteklenmesi amacıyla 2 bin 500 kişilik bir güvenlik gücü oluşturulacağı, Şengal ve çevresinde PKK ve ona bağlı güçlerin varlığına son verileceği, PKK’ye bağlı güçlerin bölgede herhangi bir rol üstlenmesine müsaade edilmeyeceği ve Şengal’in yeninden inşası için Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri tarafından ortak bir komisyon kurulacağı kararlar yer aldı.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi Eşbaşkan Yardımcısı Heso İbrahîm, yapılan anlaşmayı Mezopotamya Ajansı’na değerlendirdi.

Şengal halkının KDP-Türkiye ittifakından rahatsız olduğunu söyleyen İbrahîm,

“Şengal halkı üzerinde böylesi kararlar alınmaya devam edilirse, Şengal halkı artık kabul etmeyecektir. Şengal halkının sözü olmadığı ve içinde yer almadığı kararları bu halk kabul etmiyor, etmeyecektir” dedi. Şengal halkının son katliamın yaşandığı 2014 yılı öncesine dönmek istemediğini dile getiren İbrahim,

“Şengal halkını katliamdan geçiren İŞİD’lilere mahkemelerde hesap sorulmuş mu ki Irak ve KDP bizim üzerimizden ittifak yapıyor. Bizler Özerk Yönetim olarak bunu reddediyoruz ve kabul etmiyoruz. Sadece bizler değil, Şengal halkının tümü bu tutumu kabul etmiyor. KDP tekrardan Şengal’e dönerse, bu halka tekrardan ihanet edecektir. Üçüncü defa KDP’nin ihanetine uğramak istemiyoruz. Bunlar bu halkı bırakıp kaçanlardır. Bizler nasıl bunlara tekrardan güvenip Şengal’e alırız. Sanki hiçbir şey olmamış gibi, nasıl buraya tekrar girmeyi hedeflerler. İlk olarak bu emri veren ve bu katliama neden olanlar mahkemeye getirtilip mahkum edilmelidir. Daha sonra da buna maruz kalan Şengal halkının tümü dinlenmelidir” diye konuştu.

‘KDP Şengal’i sattı’

İbrahîm, artık ne Arapların ne ABD ne KDP ne de Türkiye’nin kendileri adına karar almasını istemediklerini söyledi. KDP’nin Şengal’e girişinin katliamın devamı olarak yorumlandığını dile getiren İbrahim, kalan Ezîdî halkının da kırımdan geçirilerek göçe zorlanmak istendiğini kaydetti. İbrahîm, şunları söyledi:

“KDP burayı İŞİD’e bırakarak, Şengal’i sattı. Haşdî Şabî, YBŞ Ezidxan Asayişi ve güçleri burada. PKK 2018’de Şengal’den, halkın içinden çıktı. Şengal’de PKK var söylemleri doğru değil. Burada olan güçler sadece halkı koruyan güçlerdir. Êzidxan’ın kendi çocuklarıdır . Şengal halkının bir huzuru var. Bu askeri güçler Şengal’e tekrar girerse, halkı bir fermandan daha geçireceklerdir. Heşdî Şabî Irak’ın resmi bir örgütüdür. KDP Şengal’e girmek için bunu bahane ediyor.”

Daha önce yetkililere halk adına karar alınmaması uyarısında bulunduklarını hatırlatarak, anlaşmaya karşı tavırlarının net olduğunu vurgulayan İbrahîm,

“Biz bunu Irak istihbaratına da ilettik. Irak yönetimine de Şengal halkından habersiz alınan bir kararı kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi ilettik. Bizler bu toprakları korumak için, savunmak için binlerce şehit verdik. Irak hükümeti, Türkiye ve KDP tarafından kandırılıyor. ABD Haşdî Şabî için bir karar almak istiyor ve bölgede pasifize etmek istiyor. Amerika’nın hedefi ve amacı budur. Türkiye ve KDP’nin amacı ise Şengal’i 2014’e geri götürmektir” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin ise Lozan Antlaşması öncesinde var olan sınırlara geri dönmek istediğini öne süren İbrahîm, şunları söyledi:

“Bu güçler Irak’ı kandırıyor. Irak’ı bir iç savaşın içine çekmek istiyorlar. İç siyasetini Irak üzerinden yürütmek istiyorlar. Bizim buna karşı tutumumuz ortadadır. Dün de yaptığımız yürüyüş ve açıklamalarla, kabul etmediğimizi, etmeyeceğimizi belirttik.”

Yaralarımızı kanatmasınlar

Kürt halkına ve dünya halklarına çağrıda bulunan İbrahîm;

“Şengal halkının kabuk tutan yaralarını kanatmasınlar. Şengal halen yaralıdır. Bu yaraları daha fazla kanatmasınlar. Şengal halkının yaraları üzerinden siyaset yürütmesinler. Bütün Kürt halkına ve dünyaya diyeceğimiz şudur; KDP ihanetçi bir siyaset yürütüyor. KDP bağımsız bir Kürdistan kurulsun istemiyor. Bölgede diktatörce bir siyaset yürütüyor, bizler bunu kabul etmiyoruz” dedi