Home , Haberler , Rus uçakları TC uçaklarını önlemek için havalandı

Rus uçakları TC uçaklarını önlemek için havalandı

Haber Merkezi | 15.10.2019 | Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Halil, Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile Suriye ordusu arasında askeri bir anlaşma yapıldığını söyledi.

Aldar Halil, DSG ile Suriye hükümeti arasında sınırların korunmasına ilişkin yapılan anlaşmaya dair açıklamalarda bulundu.

Halil, “DSG ile Suriye ordusu arasında sadece sınırların korunmasını kapsayan askeri bir anlaşma yapıldı. Anlaşmanın Rojava’daki yerel yönetimler ve kentlerin idare edilmesiyle bir ilgisi yok” dedi.

Rûdaw muhabiri, Qamişlo ve Haseke’deki Suriye hükümeti güçlerinin bulundukları kentlere yayılmak için talimat beklediğini aktardı.

Anlaşmaya göre:

-Suriye ordusu Türkiye ve Rojava sınır hattı boyunca konuşlanacak.

-Suriye ordusu Kobani ve Menbiç kent merkezlerine gidecek.

-Suriye ordusu Tabka ve Rakka’daki Fırat Barajı ve Mensure’ye gidecek.

-Deyrezor’daki petrol rafinerisi Suriye ordusuna teslim edilecek.

Ayrıca, Suriye ordusunun DSG’den Pazartesi günü saat 15:00’a kadar Kamışlo’nun kendilerine teslim edilmesini istediği belirtildi.

Rojava Özerk Yönetimi’nden yapılan açıklamada ise, Suriye hükümeti ile Rojava sınırının savunulması için anlaşmaya varıldığı ifade edildi.

Açıklamada, “Türkiye ve Suriye sınırlarını koruması için Suriye hükümeti ile anlaştık. Suriye hükümeti Türkiye ve muhalif güçlerin saldırılarına karşı koymak ve kontrollerine geçen bölgeleri kurtarmak için Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) destek olacak” denildi.

Öte yandan, DSG’nin talebi üzerine Rusya’nın Rojava ve Fırat’ın doğusunda uçuşa yasak bölge ilan edilmesi konusunda ikna olduğu ve Rus uçaklarının Türk uçaklarına önleme yapmak amacıyla havalandığı belirtildi.

Kaynak: Rudaw