Anasayfa , Dünya , Politik Tutsak Saibaba’nın Sağlık Durumu Kötüleşiyor, Saibaba’ya Özgürlük

Politik Tutsak Saibaba’nın Sağlık Durumu Kötüleşiyor, Saibaba’ya Özgürlük

Haber Merkezi | 30.05.2020 | Yüzde 90 engelli Hindistanlı tutsak Dr. Saibaba’nın sağlık durumu giderek kötüleşirken, eşi Vasantha Kumari’nin yaptığı açıklamaya göre, kendisi Mart ayından bu yana hastaneye götürülmüyor.

Politik tutsak Dr. G.N. Saibaba’nın eşi, yaptığı yazılı açıklamayla Saibaba’nın giderek kötüleşen sağlık durumunu ve hapishane koşullarını paylaştı. Saibaba’nın üç kez göğüs ağrısı şikayeti olduğu ancak Mart ayından bu yana hastaneye götürülmediğinin ifade edildiği açıklamada, Vasantha Kumari, “Yetkililer, onun hayatını kurtarmak için hiçbir girişimde bulunmayacaklarını ve ölüme terk ettiklerini deklare etmiş görünüyorlar” dedi.

Ülkemizde de özellikle COVİD-19 pandemisiyle birlikte hapishanelerde koşullar tüm dünyada tutsakları ölümle yüz yüze bırakıyor. Hindistan’ın Nagpur eyaletindeki Merkez Hapishane’de de durum farklı değil. Bu koşullarda zaten yüzde 90 engelli olan ve birçok hastalıktan yaşamsal tehlikesi bulunan Saibaba için, Yüksek Mahkeme’ye başvuru yapılmış, ancak adres olarak gösterdiği kardeşinin evi COVİD karantinası sınırları içinde bulunduğu için reddedilmişti. Vasantha ise, bunun doğru olmadığını, kardeşinin evinin kırmızı alarm bölgesinde bulunmadığını söylüyor. Buna karşın Nagpur’un yaz sıcağının, Saibaba’nın bağışıklığını ve sağlık durumunu her zamankinden daha kötü hale getirdiğini, buna rağmen cezasının ertelenmesi isteminin kabul edilmediğini ekliyor.

Son olarak, Dr. Saibaba, mevcut engelinden ve iki elini de artık kullanamaz hale geldiğinden kaynaklı refakatçı istemiş, ancak bu talebi de reddedilmişti. Kendi başına tuvalete gidemeyen, günlük ihtiyaçlarını karşılayamayan, tekerlekli sandalyesinden yatağına yardım olmaksızın geçemeyen Saibaba için daha önceden yapılan kefaletle serbest bırakılması talebine, hapishanede ona bakan iki yardımcı olduğunu iddia ederek, ret yanıtı vermişti. Ancak mahkemenin bahsettiği iki kişi, sadece iyi niyetleriyle Saibaba’ya yardımcı olan iki mahkumdu.

Yani serbest bırakılma başvurusuna yapılan ret yanıtında geçtiği gibi Saibaba için ek bir personel atanmış değil, diğer yandan kendisine yardımcı olan iki mahkum kendi özel koşullarından kaynaklı artık yardım etmek de istemiyorlar. Bu nedenle Dr. Saibaba tek başına kalmış durumda. Hareket edemediği için yatağından kalkamayan, sık sık bayılma nöbetleri geçiren ve parmaklarını kullanamayan Saibaba’nın yanına yardımcı verilmesi için yaptığı başvuru tekrar reddedildi.

Son süreçte üç kez göğüs ağrısından şikayetçi olan, ancak Mart ayından bu yana hastaneye götürülmeyen Dr. Saibaba’nın ailesi adli makamlardan adil olmaları ve ona tıbbi bakım sağlayabilecekleri ve hayatını yeniden geri kazanabilecekleri ortamı sağlamak üzere kefaletle serbest bırakılmasını istedi. Ayrıca tüm uluslararası kamuoyu ve tutsak organizasyonlarından, insan hakları kurumlarından, engelli örgütlerinden de yardım beklediklerini ifade etti.

Özgür Gelecek