Home , Avrupa , Mültecilerle Birlikte Bir Karnaval Havası

Mültecilerle Birlikte Bir Karnaval Havası

ffm_multeci_dgb2FRANKFURT |28-09-2015| Önceki gün Frankfurt Sendikalar binasında (DGB Haus) mültecilere yönelik bir etkinlik düzenlendi. Büyük bölümünün mülteci olduğu 700’den fazla insan etkinliğe katılım sağladı. Frankfurt’ta bulunan 4 mülteci kaptan etkinliğe katılanlar sorunlarını dile getirdikleri platformlarda tartışmalara katıldılar.

ATİF üyelerinin çalıştığı mutfak bölümüne mültecilerden de katkı sağlandı. Birçok mülteci, Almanya’ya geldiği günden buyana sıcak yemek yemediklerini, bu türden etkinliklerin devamını istediler.

‘Mültecilerle karnaval’ adı altında düzenlenen etkinlik, aylardır Nazi karşıtı etkinliklerde yer alan yerli göçmen kurumlar tarafından organize edildi. Yanı sıra birçok kişi bireysel olarak bu etkinlikte gönüllü çalışan oldu.

Arapça, Kürtçe, Afganca, Farsça ve diğer yerel dillerde çevirilerin yapıldığı tartışma platformları oluşturuldu, mülteciler kendi sorunlarını dillendirdiler. Yapılan konuşmalarda, yıllardır göçyollarında olduklarını, birçoğunun Türkiye’de birkaç yıldır kaldıkları, yollarda kayıpların yaşandığı ve buraya vardıktan sonra eksik ve yetersizde olsa insani yardımların yapıldığı vurgulandı. Yetersiz yardımlara dikkat çeken mültecilerin en önemli istekleri özellikle gençler ve çocuklar için biran önce dil kurslarının yapılması ve barınma sorununa biran önce çözüm bulunması. Kamplarda günboyu aktivite olmadığını vurgulayan mülteciler, uzun zamandır ilk defa bir karnaval havası yaşadıklarını çeşitli kültürlerden gelenlerin kendiaralarında sorun yaşadıklarını da vurguladılar.

Günboyu süren etkinlikte çeşitli dillerde müzikler eşliğinde halaylar çekildi, danslar yapıldı. Özellikle mülteci gençlerin görevlilerle birlikte halayları ile etkinliği coşkulu kılmaları dikkat çekti. Organize komitesinde yer alan KAGEF Yönetim Kurulu’ndan bir temsilci, butürden etkinliklere devam edeceklerini ancak ilk olmasından kaynaklı bir takım sorunların yaşandığını dilei getirdi. Özellikle yemek bölümünde yaşanan kısa süreli izdihamı yine mültecilerle birlikte çözdüklerini dile getiren temsilci, bu kadar insan beklemediklerini, gelenlerin ise memnun ayrılmalarının sevindirici olduğunu, kurumlarla birlikte ortak çalışmayı devam ettireceklerini ve bu insanlık dramına karşı bir nebze olsun birşeylerin yapmanın önemini vurguladı.

Çeşitli vasıtalarla kamplardan DGB-Haus’a getirilen mülteciler günün sonunda yine araçlarla kamplara götürüldü. Gün sonunda kısa bir değerlendirme yapan ‚Welcome Frankfurt‘-Koordinasyon komitesi, etkinliği olumlu olarak değerlendirdi ve her bir çalışma grubunun yaşanan eksikliklerden dersler çıkardıklarını belirtti.

Welcome Frankfurt

Mültecilerin ilk geldiği gün olan 13 Eylül günü başta ATİF olmak üzere çeşitli kurum ve bireylerin katılımıyla oluşan Welcome Frankfurt platformu mültecilerin daha insani bir biçimde karşılanmalarını amaç ediniyor. Bağımsız birey ve kurumlar tarafından oluşturulmaları mülteciler tarafından daha fazla abul görmelerini sağladı. Yapılan büyük toplantı sonrasında çalışma grupları oluşturuldu ve Koordinasyon Komitesi kuruldu. Ancak Welcome Frankfurt’un çalışmaları zaman zaman resmi görevliler tarafından engellendi. Buna rağmen çalışmalarını aksatmayan Welcome Frankfurt bileşenleri, mülteci kampları ile iletişime geçerek önceki gün yapılan ve katılımın yoğun olduğu ‚Mültecilerle Karnaval‘ etkinliği gerçekleştirdi.