KARTAL-27-08-2014-Sendikaya üye oldukları için işten atılan M&T Reklam işçileri, direnişlerinin 100. Gününü, fabrika önündeki direniş alanında kutladı. Yapılan kutlamaya, M&T’nin Düzce Fabrikası’ndan işçiler de katılırken, FENİŞ İşçileri, UİD-DER ve DDSB de etkinliğe katılarak destek oldu.
Öğle saatlerinde bir araya gelen işçiler halaylar çekerek etkinliğe başladı. Türküler eşliğinde halaylar çeken işçiler, “Birleşen işçiler asla yenilmez”, “Patronların kölesi olmayacağız”, “Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz” şeklinde sloganlar attılar.
Daha sonra ise basın açıklamasına geçildi. Açıklamada ilk sözü, bir gün önce etkinlik için çalışma yürütürken saldırıya maruz kalan direnişçi işçi Bahar Gök konuştu.
“Bir kadını bir kadına saldırttılar”
Gök konuşmasında, bir haftadır sürdürdükleri 100. Gün etkinliği çalışması sırasında, daha önceden sendikal çalışmalara ket vurmaya çalışan kadın işçi ve o işçinin ailesi tarafından saldırıya maruz kaldığını ifade ederek, saldırının kışkırtıcısı olarak fabrika yöneticilerini işaret etti.
Saldırıya uğradığı sırada gelelerin de sindirildiğini, olayları çarpıttıklarını ifade eden Gök, olayın ardından ise fabrika yöneticileri ile arasında geçen diyaloğu aktararak “bize gidip şikayet ederek hakkınızı arayın dediler. Sonuç olarak bize saldıran bir işçi ve biz işçiler birbirine girdi dedirtmeyiz kimseye, ne size ne başkasına. Biz polisle sorunlarımızı çözecek insanlar değiliz. Yasal haklarımızın peşinde koştuk. Biz bunun davasını veriyoruz. Sizler gibi yalanlardan beslenmiyoruz, hırsızlıkla beslenmiyoruz” dediklerini ifade etti.
İnsan Kaynakları Müdürü Hakan Karadeniz ve Enjeksiyon Müdürü Engin Gökgöz’ün ise, saldırgan kadın işçi ve aileyi karakola götürterek sanki kendileri saldırıya uğramışçasına kendisinden şikayetçi olmalarını sağladığını ifade eden Bahar Gök, “burada gözlerinin önünde yapmadıkları saldırı kalmadı. Ama Mobese kameraları herşeyi çekti. Burada sorduğumuzda ‘ben yoktum’, ‘görmedi’ diyen insanların ise hepsi kendsisini lahit yazdırmış” dedi.
Konuşmasında “Bugün gözümüz gözümüzün içine baka baka yalan söyleyenler, bu saldırıyı planlayanlar acaba yarın bir gün patron onlara yöneldiğğinde ne yapacaklar?. Belki biz bir daha bu fabrikaya giremeyeceğiz. Bunu bilerek çıktık bu yola. Ancak bu sendikal örgütlülük buraya girecek” ifadelerine yer veren Gök, “Bir kadını bir kadına dövdürttüler burada en iğrenç tarafı da bu. Yönelmeyeceğimizi, bir kadına saldırmayacağımızı düşünerek yaptılar. Bu saldırının hesabını yasal ve fiili olarak sormazsak, içerideki arkadaşların kaderi de bizden farklı olmayacak” ifadeleri cümlelerini sonlandırdı.
“18. yy’da kazanılan hakları 21. yy’da insanlardan alamazsınız”
Daha sonra ise işçilerin de örgütlü olduğu Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu konuştu. Direnişin kazanmasının içerideki işçilerin çalışma koşullarını düzelteceğini ifade eden Sarıoğlu, dayanışmayı büyütme çağrısında bulundu. 3 hafta önce, M&T patronu Tufan Tarkan’ın Suadiye’deki evi önünde yapılan eylem sonucunda patronun kendisi hakkında suç duyurusunda bulunduğunu belirten Sarıoğlu, şikayetin nedeni olan “kendisini komşuları önünde küçük düşürüldüğünü” belirterek “Sen 110 tane işçiyi işten atıyorsun, çoluğu-çocuğu yoksul bırakıyorsun, utanmıyorsun. Eylemden mi utanıyorsun” diyerek tepki gösterdi.
Serdaroğlu, konuşmasında, patronun işçileri geri almadığı süreçte, fabrika üzerinde uluslararası baskıyı arttıracaklarını belirterek, “Sendikayı kabul edeceksin, Toplu sözleşmeli düzeni burada kuracağız. Bakınız işe iade davaları tek tek sonuçlanmaya başladı. İle iade kararı çıkacak, sendikal tazminat çıkacak. Patron içeride mobing uyguluyor ve istifaya zorluyor ama bu da suçtur. Bundan sonra daha çetin bir mücadeleyi önümüze koyacağız” dedi.
Etkinlikte son sözü ise, İndustriALL Avrupa Genel Sekrete Yardımcısı Luc Triagle aldı. Triagle, konuşmasında, yaşananların bir skandal olduğunu ve sendikalaşmanın işçilerin en temel hakkı olduğunu belirterek, bir sendikanın, anxcak onunla yapılan dayanışma kadar güçlü olabileceğini ifade etti.
Kendilerinin 8 Milyon işçiyi temsil eden bir sendika olduklarını belirten Triagle, bütün Avrupa’da burayı duyuracağını ve patrona alan daraltmak için elinden geleni yapacaklarını ifade ederek “18. Yy’da kazanılan hakları, 21. Yy’da insanlardan alamazsınız” dedi.
Etkinlik, işçilerin çıkış saatlerinde, direnişteki işçilerin kapı önüğne birikmesi ve sloganlar atmasının ardından son buldu.