FRANKFURT | 27 – 02 – 2014 | Çeşitli ilerici ve ırkçılık karşıtı kurumlar tarafından ırkçılığa dikkat çekmek için bir konferans gerçekleştiriliyor. Irkçılık karşıtı hareket konusunda bir muhasebe ve perspektifler bağlamında üçüncüsü gerçekleştirilen konferans üç gün itibariyle Frankfurt üniversitesinde yapılıyor. Yaklaşık 400 kişinin katıldığı etkinlik birçok yerli, göçmen ve mülteci kurum tarafından organize ediliyor. 21 Şubat Cuma günü açılışı gerçekleştirilen konferans öncesi göçmen ve mültecilerin eşitlik haklarına dikkat çekmek için bir miting gerçekleştirildi.
22 Şubat günü 6 faarklı çalışma grupları ile etkinlik devam etti. Bu çalışma gruplarından bir tanesi içinde ATİF’inde yer aldığı ‘NSU katliamları ve kurumsal ırkçılığa karşı ortak neler yapılabilir’ sorusuna cevap arayan çalışma grubuydu. Bu çalışma grubunda yapılan tartışmaların sonunda ATİF’in yapmış olduğu bir öneri üzerine NSU davasının görüldüğü mahkemede bir ortak mitingin yapılması üzerine görüş birliği çıktı. Bu öneri ertesi (bugün) yapılacak plenumda karara bağlanacak.
Öğleden sonra toplanan ve akşama kadar süren ikinci çalışma gruplarında ırkçılık karşıtı hareketlerle sosyal hareketlerin nasıl buluşturulabileceği üzerine konular tartışıldı. Cumartesi akşamı ise politik bir panelle gün sona erdi. Hangi kriz? Hangi sınırlar? Konu başlığında gerçekleştirilen panelde Yunanistan’dan politik mülteciler adına bir kurum temsilcisi, Kuzey Afrialı mülteci özörgütlenmelerinden bir temsilci, evişleri ve çocuk bakıcılığı için getirtilen kadın işçilerin sorunlarını ele alan bir kurumun temsilcisi ve ATİF adına ise bir temsilci panelist olarak katıldılar. Bütün katılımcılar kendi alanlarındaki sosyal hukuksal ve siyasal sorunları dile getirdiler. Özellikle ATİF temsilcisinin yaptığı sunumda kapitalizmin yapısal ve çevrimsel krizlerinin yerli ve göçmen emekçilere mültecilere ve illegal göçmenlere yansıması üzerinde durdu ve bu bağlamda sistemin eleştirisini dile getirdi. Bu yaklaşım katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi ve büyük alkış topladı.
Üçüncü ve son çalışma gruplarının toplanacağğı üçüncü günde bir plenum toplanarak, önümüzdeki süreçte genel ve özel yaklaşımların belirlenmesi bekleniyor.
ATİF adına görüşlerine başvurduğumuz yönetim kurulu üyesi Ufuk Berdan şunları kaydetti: ‘birkaç ay önce yine Frankfurt’ta yapılan Blockupy konferansının da örgütleyicisi arasında yer almıştık. Blockypy konferansında yer alan yerli ve göçmenlerin özörgütlülüklerinin ortak çalışmasıyla bu konferans gerçekleştirildi. ‘Hiçbir sınır sonsuza kadar sürmez’ kongeransını yine birlikte örgütledik. ATİF bu konferansında çağrıcıları arasında yer alarak, 20 civarında Frankfurt ve Darmstadtlı aktivistlerimizin katkısıyla bu etkinlik gerçekleştirilmektedir. Özellikle son yıllarda gelişen sosyal yıkım karşıtı savaş karşıtı, ırkçılık ve ayrımcılık karşıtı sokak hareketlerinin ortak paydalarda buluştuturlması bakımından önemli bir yerde durmaktadır. Dipten gelen dalgaların yüzeye vurmasıyla oluşan bu hareketlenmelerden yaratılan kıvılcımların dalga dalga yayılmasına katkıda bulunmak için bu eylem birlikleri tarihsel bir öneme sahiptir. ATİF merkezi yönelimine bağlı olarak göçmen hareketleri gençlik ve kadın hareketlerini aynı eksenlerde buluşturma doğrultusunda bir adım atmış bulunmaktadır. Ve bu adımlarımıyı atmaya devam edeceğiz. Bu konferansta bir dizi yeni ilişkiler yakalandı ve ATİF’i daha geniş kesimlere tanıtma fırsatlarımız oldu.’
Hiçbir sınır sonsuza kadar sürmez! Konferansı şu kurmlar tarafından gerçekleştiriliyor: Aktivist_innen von Asylumstrike Berlin, Lampedusa in Hamburg, The Voice Refugee Forum, Karawane München, Welcome to Europe, Afrique Europe Interact, kein Mensch ist illegal Hanau and Darmstadt, Teachers on the Road Mainz, Noborder Frankfurt, Aktionsbündnis gegen Abschiebungen Rhein-Main, NoLager Bremen, Jugendliche Ohne Grenzen (JOG),Women in Exile and friends, Halk Evi Darmstadt, Refugee movement Sachsen-Anhalt, Aktion Bleiberecht Freiburg, Refugee Council Hamburg, No Lager Halle, Infomobile Greece, ATIF – Föderation der Arbeiter & Arbeiterinnen aus der Türkei in Deutschland, Internationale Föderation Iranischer Flüchtlinge
Konferans hakkında daha geniş bilgi http://conference.w2eu.net/ sitesinden bulunabilir.