Home , Avrupa , ‚İnsanca ve korkusuzca‘ yaşam için yürüdüler

‚İnsanca ve korkusuzca‘ yaşam için yürüdüler

IMG_1827FRANKFURT-HAMBURG-06-07-2014- Almanya’nın Hamburg ve Frankfurt kentlerinde, Berlin’de polisin saldırısına maruz kalan mültecilerle dayanışma için eylemler düzenlendi. Birçok antifaşist örgütün birlikte düzenlediği eylemlere, yüzlerce kişi katıldı.

Frankfurt’ta, „Irkçılık öldürür“ sloganıyla gerçekleştirilen eyleme, yüzlerce kişi katıldı. Karawane, AntiFa, Refugees 4 Change, NoBorder, Kürdistan Öğrenciler Birliği, Yeni Demokratik Gençlik ve başka birçok antifaşist örgütün düzenlediği eylem kapsamında ilk olarak, Bockenheimer Warte’den merkez tren istasyonuna kadar kilometrelerce süren coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşte, „Mülteciler hoşgeldiniz“, „Frontex yerine özgürlük“, „Irkçılığa karşı mücadele et“ pankartları açıldı; „Hiçbir insan illegal değildir; her yerde yaşama hakkı vardır“, „Sınırdışıları durdurun“, „Dayanışma enternasyonal olmalı“ sloganları atıldı.

 

‚Daha fazla ev işgali‘

Eylemde yapılan basın açıklamasında, 8 Haziran’da sınırdışı edilmek istenen bir mültecinin kendini yakmak istediği fakat bunun dahi sınırdışı edilmesini engelleyemediği anlatıldı.

Berlin’de, Oranienplatz ve Gerhart-Hauptmann Okulu’nda devam eden mülteci eylemlerinin hatırlatıldığı basın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi: „Şu anda işgal ettikleri okulu terk etmeleri isteniyor. Fakat daha önce bulundukları depolar yaşanamaz durumda. Bunu kabul etmiyoruz. Çok daha fazla ev işgal etmek için mültecilerle dayanışma içinde olacağız.“

 

’23. madde yeniden düzenlenmeli‘

Alman devletine mülteci politikalarını değiştirmesi için bir rapor sunulduğu bilgisi verilen açıklamada, „Ancak devlet, hiçbir adım atmamakta ısrar ediyor. Mültecilerin durumunun düzelmesi için 23. maddenin düzenlenmesi gerekiyor. Eğer polis şiddetiyle bu sorunun düzeleceğini sanıyorlarsa, yanılıyorlar“ denildi.

Basın açıklaması ardından Berlin’deki eylemde okunan bildiri de okundu.

 

Polis: Küfrettiler, kontrol ettik

Eylem, Frankfurt Merkez Tren İstasyonu önünde sona ererken, polisin iki eylemciyi gözaltına aldığı iddiası, kısa süreli gerginliğe yol açtı. Eylemciler, gözaltına alınan arkadaşlarını polisin elinden alabilmek için direndiyse de, başarılı olamadı. Gazetemize konuya ilişkin bilgi veren polis yetkilisi ise, „Kimseyi gözaltına almadık. Sadece iki kişinin kimliklerini, polise küfrettikleri için kontrol ediyoruz“ dedi.

 

‚Herkes gibi insanca, korkusuzca‘

Almanya’nın Hamburg kentinde ise, „Lampedusa“ adıyla anılan Libyalı mültecilerin eylemi vardı. Hamburg Merkez Tren İstasyonu’nda buluşan mülteciler ve antifaşistler, oturum hakkı için yürüyüş gerçekleştirdi.

Yürüyüş öncesinde Libyalı mülteciler, Afrika kıtasının geleneksel danslarını içeren bir gösteri ile göç yollarında yaşamını yitiren mültecilerin anlatıldığı bir skeç sundu. Yürüyüş sonrasında yapılan basın açıklamasında ise „Göçmenler de herkes gibi insanca ve korkusuzca yaşamak istiyor“ ifadelerine yer verildi.

 

‚Kamplar yarı açık cezaevi‘

Yürüyüşe, Sol Parti Hamburg Milletvekili Cansu Özdemir de katılarak destek verdi. Yürüyüş sonrası gazetemize açıklamalarda bulunan Özdemir, Hamburg Eyalet Hükümeti’nin mültecilerinin sorunlarına duyarsız kaldığını belirtti. Geçen hafta bir mülteci kampını ziyaret ettiğini anlatan Özdemir, şunları söyledi: „İlticacıların kaldığı yer adeta yarı açık bir cezaevini andırıyor. Kampların güvenliğinden sorumlu memurlar, terör estiriyor. Afrikalı mültecilerin yanı sıra Rojava’dan gelen Kürt aileler de adeta bir izolasyona tabii tutuluyor. Her şeyleri karneye bağlanmış bu insanlar, günlerini büyük bir umutsuzluk içinde geçiriyor. Belirsizlik ve her an ülkelerine gönderilme korkusu, çoğu insanda psikolojik hastalıklar ortaya çıkarmış. İltica kampları şehrin ücra köşelerinde olduğu için insanlar, ulaşım sorunu da yaşıyor. Biz Sol Parti olarak her zaman mültecilerden yana bir politikayı benimsiyoruz ve ilticanın bir hak olduğunu düşünüyoruz.“ ( Osman Oğuz-Y. Özgür Politika)

IMG_1859

IMG_1827