HABER MERKEZİ|14.09.2024| Hollanda Kanser Enstitüsü’nün (Integraal Kankercentrum Nederland, IKNL) yaptığı araştırmaya göre, düşük gelirli hastalara kanser teşhisi konulduğunda, daha yüksek gelirli insanlara kıyasla daha az kapsamlı tedaviler uygulanıyor. Örneğin, metastatik (yayılmış) kalın bağırsak kanserinde, düşük gelirli hastalar kanseri yavaşlatmak için daha az sıklıkla kemoterapi alıyor. Yayılan kanser hastalarında ise, daha yüksek gelirli bireyler daha sık tedavi görüyor. Hollanda Kanser Enstitüsü, beş yaygın tümör türü için (meme kanseri, küçük hücreli olmayan akciğer kanseri, bağırsak kanseri, prostat kanseri ve melanom) düşük gelirli kişilerin, yüksek gelirli kişilere göre farklı tedaviler alıp almadığını analiz etti.
Kanser Tedavisi Eşitsizce Uygulanıyor
Düşük gelirli hastalar, tümörlerin büyümesini yavaşlatmak, iyileşmek veya daha uzun yaşamak için daha az sıklıkla tedavi görüyorlar. Ayrıca aldıkları tedaviler daha az etkili ve kapsamlı olabiliyor. IKNL’ye göre bu, kanser tedavisinde eşitsizliklerin varlığını gösterebilir.
Örneğin, metastatik melanomları (agresif bir cilt kanseri türü) tedavi etmek için, daha yüksek gelirli hastaların %67’si immünoterapi görüyor. Düşük gelirli hastalarda bu oran %47. Benzer farklılıklar, metastatik kalın bağırsak kanseri tedavisinde de mevcut. Kemoterapi bu tümörü yavaşlatabilir. Daha yüksek gelirli hastaların %54’ü bu tedaviyi alırken, düşük gelirli bireylerde bu oran %39.
Meme kanseri ameliyatı geçiren kadınlar, daha düşük gelirli olduklarında daha sık mastektomi (göğsün alınması) ameliyatı geçiriyorlar. Ayrıca, mastektomi sonrasında hemen rekonstrüksiyon (yeniden yapılandırma) yapılma olasılıkları daha düşük. Metastaz yapmamış akciğer kanseri tedavisinde, daha yüksek gelirli hastalar daha sık ameliyat edilirken, düşük gelirli hastalar daha sık radyoterapi görüyor.
Araştırma, düşük gelirli insanların tedavilerden daha fazla yan etki veya komplikasyon yaşamadığını ortaya koyuyor. Dolayısıyla mevcut yaşanan sorunların sebebi bu değil.
Tedavi Farklılıklarının Olası Nedenleri
IKNL, başka açıklamalar da sunuyor. Düşük gelirli bireylerin daha fazla hastalık geçmişine sahip oldukları, genellikle daha kötü bir sağlık durumuna sahip oldukları, daha sık sigara içtikleri ve daha fazla obeziteyle mücadele ettikleri gözlemlendi. Bu nedenle, sağlık durumları bazı tedaviler için yeterince iyi olmayabiliyor. Ayrıca bu hastalar, ekonomik durumları kötü olduğu için kanser tedavisi öncesi kondisyonu iyileştirmeye yönelik programlara da daha az katılım sağlıyorlar.
IKNL, düşük gelirli kişilerin neden farklı tedaviler aldığını daha iyi anlamak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtiyor. Bu arada, doktorlara hastalarla yaptıkları konuşmalarda anlaşılır bir dil kullanmalarını ve hastaların teşhislerini anladıklarından emin olmalarını öneriyor. Ayrıca, sağlıklı yaşamanın önemini vurgulamaları gerektiğini de ekliyor.