Home , Haberler , Hindistan’da kadın sendikası kuruldu

Hindistan’da kadın sendikası kuruldu

hindistan-ilk-sendikasiHindistan’da ilk kadın sendikası Asanghaditha Mekhala Thozhilali kuruldu. Sendika Penkoottu olarak bilinen bir kadın kolektifinin devamı niteliğinde

 

Hindistan’da kadın sendikası olan Asanghaditha Mekhala Thozhilali Sendikası (AMTU) 18 Ocak’ta resmi başvuruda bulunuldu ve 30 Ocak’ta sendikanın başvurusu kabul edildi.

Asanghaditha Mekhala Thozhilali Sendikası’nın tam açılımı “Esnek Sektör İşçileri Sendikası”, sendika Penkoottu olarak bilinen bir kadın kolektifinin devamı niteliğinde. Sweet Meat sokağında çalışan ve çoğunluğu temizlik işçisi, terzi ve tezgahtar olan kadınlar tarafından kurulan kolektif 2009’da bir araya gelmiş ve ilk kampanyasını çalışan kadınlar için hijyen ve temiz tuvalet talepleri üzerine yoğunlaştırmış. Bu ilk kampanya başarı ile sonuçlanmış ve dükkanlarda ve diğer iş yerlerinde kadınlar için hijyenik tuvaletler tahsis edilmiş.

hindistan-ilk-sendikasi-iki

‘Yasemin devrimi’

Sunny, kadın çay işçilerinin sendikalara karşı mücadelesinin, kadınlara öngörülen ek ödemelerin kesilmesinden itibaren başladığını belirtiyor. Yaşadıkları sorunların sadece bununla sınırlı olmadığını aktaran Sunny “Sendika patronları, tekel patronları ile önceden anlaşarak, işçileri kandırıyorlardı. Sözde işçileri temsil eden sendika patronları lüks bir hayat yaşarken, evleri patronlar tarafından ödeniyor ve çocukları özel eğitimler alıyor. Çay tarlasında en rahat işleri de onlar yapmaktalar” diye konuştu.

Çay işkolunda çalışma koşulları oldukça ağır olduğunu belirten Sunny şunları söyledi:

Çay yapraklarını elleriyle açan işçilerin elleri hızlı şekilde yıpranıyor. Dağlarda çalışan kadınların iş koşulları ise daha ağır. Hastalık veya sakatlanma riski artıyor. Güneşin doğmasından batmasına kadar çalışan kadınların ücretleri erkeklerine göre daha düşük. Kerala’da çalışan bir kadın işçinin aldığı ücret günlük 233 Rupien (yaklaşık 10 TL). Bu sıradan bir işçinin kazandığı ücretin yarısı.

Şimdi Kerala dağlarında başlayan “yasemin devrimiyle” kadınlar, yıllardır süren sömürüye karşı direniyor.

Kaynak: İsyanda.Org, ETHA