Anasayfa , Avrupa , Günümüzün Altın Madeni: „Stuttgart 21“
S21 Projesine karşı eylemlilikler devam ediyor, 30 Ocak 2017 tarihinde Alman Demiryolları (DB) Berlin binası önünde ki bir eylem görüntüsü. Monika Skolimovska/dpa

Günümüzün Altın Madeni: „Stuttgart 21“

S21 Projesine karşı eylemlilikler devam ediyor, 30 Ocak 2017 tarihinde Alman Demiryolları (DB) Berlin binası önünde ki bir eylem görüntüsü. Foto: Monika Skolimovska/dpa

Stuttgart |30.11.2017| Tren yolcularının çoğunluğuna önemli bir katkısı yok ancak inşaat sektörünün kodamanlarına önemli karlar getirecek bir projedir Mega-İstasyon projesi Stuttgart 21 (S21). Bu inşaat konsernleri belirli aralıklarla istihakı verenlere, bu projenin daha fazla maliyeti olacağı noktasında bilgiler vermekteler. Alman Demiryolları’nın (DB) esas hisse sahibi Alman hükümeti olduğundan kaynaklı ortaya çıkan masrafların esasıda vergi ödeyenlere çıkıyor.

En trajlı gazete olan Bild gazetesinin DB’nin Denetleme Kurulu’na dayandırarak bildirdiğine göre konsern masrafların bir milyar avro daha fazla olacağını hesaplıyor. İnşaatın bitiminin ise bir yıl gecikerek 2024 yılına sarkacağı bekleniyor. Tüm masrafların 7,6 milyar avroya mal olacağı açıklandı.

S21politik cenahın demokrasiyi aşağılamalarının ve konsernin yanlış planlama ve kayırma/özendirme politikaları için önemli bir örnek. Yetkili kurumlar prosedürel hilelerle yıllarca elverişssiz ve giderek artan masraflı trafik projesine karşı birikimli halk direnişini neutralize ettiler ve karşı karşıya getirerek çatıştırdılar. S21 projesine karşı çıkanlara karşı vahşi yöntemleri aratmayan polis şiddeti, Federal Almanya tarihinin şanı olmayan, olumsuz dönemi anlamına geliyor.

2011 yılında yapılan halk oylamasında çoğunluk S21 projesini desteklerken, projenin 4,8 Milyar avroya mal olacağı DB, Devlet ve Baden Wüttenberg eyaleti tarafından dile getirilmişti. Proje karşıtları ise o tarihlerde ortaya koydukları hesaplamalarla S21 projesinin, İstasyon inşaatı ve buna bağlıı olarak inşa edilecek tünel sistmleri ile birlikte en az 10 Milyar avroya mal olacağını belirtmişlerdi. (Jana Frielinghaus/ Junge Welt; Çeviri: AHM)