Anasayfa , Haberler , “Gebze’deki kadın tutsaklar yalnız değildir”

“Gebze’deki kadın tutsaklar yalnız değildir”

3_mart_gebze_kadınKartal: Geçtiğimiz günlerde Gebze M Tipi Kadın Kapalı Hapishanesi’nde tutuklu bulunan TKP/ML davası tutsağı kadınlara yönelik gerçekleşen saldırının ardından bugün Partizan Şehit ve Tutsak Aileleri (PŞTA) ve Yeni Demokrat Kadın (YDK) ortak bir basın açıklaması düzenleyerek saldırılara geçit vermeyeceklerini söyledi.

Öğle saatlerinde, görüşçü ziyareti öncesinde gerçekleşen basın açıklamasına İHD İstanbul Şubesi Cezaevleri Komisyonu ve İHD İstanbul Şubesi Kadın Komisyonu da katılarak destek verirken, açıklamada, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Tecrit işkencesine son”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek”, “Tacizci devlet hesap verecek” vb sloganlar atıldı.

Eylemde, kitle adına basın açıklamasını ise YDK’dan Sevil Doğan okudu. Doğan açıklamada, tecrit politikalarının özellikle siyasi tutsaklar üzerinde baskı kurma aracı olarak hüküm sürdüğü Gebze Hapishanesi’nde son süreçte tutsaklara yönelik yeni saldırıların geliştiğini belitti. Doğan, hapishaneden hâkimliğe, hastaneye vb çıkmalarda önceden sadece gardiyanların üst aramsı yaptığını, şimdi ise jandarmanın da üst araması yapmaya çalıştığını kaydederek, tutsakların bu tutumu kabul etmediğini ifade etti.

 

3 mart gebze kadın 1

“Kadın mahpuslara yönelen bu saldırıları kabul etmiyoruz”

İlk olarak 2 Şubat günü DHKP-C tutsağı kadınlara, daha sonra ise 9 ve 16 Şubat günleri TKP/ML davası tutsağı kadınlara ve YDK’lı kadınlara saldırıların gerçekleştiğini aktaran Doğan, aramayı kabul etmeyen tutsakların ise askerlerce darp edildiğini belirterek, Gebze Hapishanesi’nin daha önce de “slogan atma” vb gerekçelerle tutsaklara yılları bulan disiplin soruşturmaları açan bir hapishane olduğunu hatırlattı.

Dopan açıklamasında, hukuki ve meşru hiçbir dayanağı olmayan uygulamaya sessiz kalınması halinde diğer hapishanelerde de da uygulanmaya başlayacağını belirterek “Bizler baskı, sindirme ve tecrit politikalarıyla siyasi mahpuslara, özelde kadın mahpuslara yönelen bu saldırıları kabul etmiyoruz. Bu saldırılara yönelik meydanlarda, alanlarda mücadele edeceğimizin taahhüdünü vererek hukuki sürecin takipçisi olacağımızı ilan ediyoruzBizler baskı, sindirme ve tecrit politikalarıyla siyasi mahpuslara, özelde kadın mahpuslara yönelen bu saldırıları kabul etmiyoruz. Bu saldırılara yönelik meydanlarda, alanlarda mücadele edeceğimizin taahhüdünü vererek hukuki sürecin takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz” dedi.

Açıklamanın ardından ise eylem sloganlarla sonlandırıldı.